хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Енциклопедія тупикової гілки еволюції. Матрьошка.

  • 16.09.22, 11:00
У кого спиздили матрьошку?

У японців. Символом раші ця дерев’яна іграшка стала вважатися відносно недавно: 122 роки тому, після виставки в Парижі.

У японській традиції вважається, що щастя буває семи різновидів: Справедливість, Добробут, Доброзичливість, Великодушність, Відомість, Довге життя та Гідність. Як бачите, кохання та пристрасті в переліку немає, але зараз не про це. Кожен різновид щастя має свого бога-заступника. Один із них — дідусь Фукурокудзю. Зустрічаються різні варіанти написання його імені.

Наприкінці 19 століття невідомий японський майстер придумав зробити дерев’яну забавку: фігурку діда Фукурокудзю. Він виточив її з дерева та розмалював фарбами. Забавка була із секретом: якщо здогадатися її відкрити, то всередині можна було знайти наступного з цих семи богів. Якщо відкриєте і його — там ще один. І так усі сім. Останній був зображений як немовлятко, загорнуте в пелюшки.

Чому саме так: одна фігурка всередині іншої? Тому що, згідно з філософією, приблизно таким у такий самий спосіб усі різновиди щастя нашаровуються один на один. Тобто ця дерев’яна іграшка — модель світобудови. Вона стала популярною. Її почали виробляти в Японії.

Так склалося, що одна з таких забавок потрапили в руки до росіян. У 1890 році її привезти з острова Хонсю в садибу мамонтових, що під москвою. Вона зацікавила художника сергєя малютіна. Він вирішив зробити щось схоже. У тонкощі японської філософії він вирішив не поринати, а просто виточив подібні фігурки з дерева. Вийшло вісім. Він розмалював сім із них як дівчат у традиційному для селян вбранні. Перша тримала в руках чорного півня. Що це означало? Нічого не означало. Друга — серп, третя — хліб. Восьма фігурка, немовлятко, була хлопчиком. Напевно, для гендерного різноманіття. Всю забавку художник назвав «Матрьона». Це популярне жіноче ім’я для тих часів, воно походить від слова «мати». Тобто матрьошка — це притягнутий за вуха символ роду. Чому за вуха?.. Як мінімум тому, що для існування та продовження роду непогано було б мати чоловіків теж.

В 1900 році робота художника опинилася на виставці в Парижі. Там вона створила враженняі відтоді почала асоціюватися з рашею. На додаток раша розпустила плітки про те, що це японці в них потім, пізніше, вкрали ідею. Щоправда, знання філософії тут свідчить проти росіян.
Особисто я вважаю, що матрьошка як символ раші — дуже влучно. Побачили, не зрозуміли, спиздили, спаскудили, видали за своє, звинуватили інших — це ж усе так і є.


15

Коментарі

116.09.22, 11:07

Малой в детстве спрашивал. Почему мать трешка? Она же мать пятерка

    216.09.22, 11:30

    на московии абсолютно всё шо было , есть популярно украдено! кроме , вероятно ,отой хрени которая "готовится" на квасе или кефире. но сегодня и оно врядли популярно.

      316.09.22, 16:17

      Эту история знаю давно. Но никто мне не верил.

        417.09.22, 00:30Відповідь на 1 від Манго

        Малой в детстве спрашивал. Почему мать трешка? Она же мать пятеркаТо залежить від конфігурації, могла бути, судячи з тексту, і мать-васьмьорка

          517.09.22, 00:32Відповідь на 2 від Absender

          на московии абсолютно всё шо было , есть популярно украдено! кроме , вероятно ,отой хрени которая "готовится" на квасе или кефире. но сегодня и оно врядли популярно.Абсолютлі Вкрадено, перероблено, видано за своє і спаскуджене. росія - як той цар Мідас. Тільки той перетворював все своїм дотиком у золото, а лаптєногі - у гівно.

            617.09.22, 00:33Відповідь на 3 від GalinaKiev

            Эту история знаю давно. Но никто мне не верил.Можеш на мене посилатися, я аргументовано підтверджу якшошо

              717.09.22, 01:09Відповідь на 5 від Бес Понятия

              на московии абсолютно всё шо было , есть популярно украдено! кроме , вероятно ,отой хрени которая "готовится" на квасе или кефире. но сегодня и оно врядли популярно.Абсолютлі Вкрадено, перероблено, видано за своє і спаскуджене. росія - як той цар Мідас. Тільки той перетворював все своїм дотиком у золото, а лаптєногі - у гівно.абсолютно точно.

                817.09.22, 07:00Відповідь на 4 від Бес Понятия

                Кстати дети не знают как с ней играть, раз сложили разобрали и все. Это больше сувенир чем игрушка.

                  917.09.22, 14:20

                  мені один розповідав рація настільки вУлікая, якщо не руЦкіє то в америці не було 5долоревої куюри, ЕжО вєлікій запор!!! вам би відповів дядя вова з оп без нєго досі пальцями витерали дупу амереканці

                    1018.09.22, 02:33Відповідь на 8 від Манго

                    Кстати дети не знают как с ней играть, раз сложили разобрали и все. Это больше сувенир чем игрушка.Так в тому ж і справа - у Японії це річ, яка слугувала символом взаємодії духів-чеснот, своєрідна пам'ятка-нагадування про стан речей згідно філософії синто.
                    А русня тупо скопіпастила, переробила, щоб відрізнялось, не знаючи що це і навіщо. От і вийшла беззмістовна річ, як більшість речей від орків.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна