хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Годовщина Будапештского меморандума

  • 05.12.15, 14:17


5 декабря - очередная годовщина подписания Будапештского меморандума о гарантиях безопасности Украины, по которому США, Великобритания и Россия в обмен на четвёртый в мире арсенал ядерного оружия обещали Украине целостность, неприкосновенность и защиту в случае агрессии.

Я знаю, знаю, что все очень непросто и неоднозначно, знаю. Но в рамках неоднозначности я бы подписал петицию президенту об учреждении в Украине 5 декабря нового праздника - Дня туалетной бумаги.

-- Andre Alexin

Скорочений текст Меморандуму (з вікі)

…Вітаючи приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як держави, що не володіє ядерною зброєю, враховуючи зобов'язання України про видалення всіх ядерних озброєнь з її території у встановлені терміни, відзначаючи зміни у світі в галузі безпеки, у тому числі закінчення «холодної війни», що створили умови для глибоких скорочень ядерних сил, підтверджують наступне:

1. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їх зобов'язання згідно з принципами Заключного акта НБСЄ поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

2. …підтверджують їх зобов'язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або яким іншим чином згідно зі Статутом Організації Об'єднаних Націй.

3. …підтверджують Україні їх зобов'язання згідно з принципами Заключного акта НБСЄ утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином забезпечити собі переваги будь-якого роду.

4. …підтверджують їх зобов'язання домагатися негайних дій Ради Безпеки ООН з надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, в разі якщо Україна стане жертвою акту агресії або об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї.

5. …підтверджують щодо України їх зобов'язання не застосовувати ядерну зброю проти будь-якої держави-учасника Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, крім випадку нападу на них, їх території або залежні території, їх збройні сили або їх союзників з боку такої держави разом з державою, яка володіє ядерною зброєю або пов'язаним з ним союзною угодою.

6. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки і Україна будуть проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов'язань.

Цей Меморандум буде застосованим з моменту підписання. Підписано у чотирьох примірниках, які мають однакову силу англійською, російською та українською мовами.

м. Будапешт, 5 грудня 1994

(підписи) Л. Кучма, Б. Єльцин, Дж. Мейджор, Б. Клінтон

3

Коментарі

15.12.15, 14:31

Кроме Украины от ядерного оружия отказались: Беларусь, Казахстан, ЮАР. Необходимо двигаться в этом направлении, товарищ Бес Понятия.

    25.12.15, 14:37

    Маемо те що маемо,...., Дураков жизнь учит

      35.12.15, 14:38Відповідь на 1 від Сам Солітон

      Кроме Украины от ядерного оружия отказались: Беларусь, Казахстан, ЮАР. Необходимо двигаться в этом направлении, товарищ Бес Понятия.И какие же далекоидущие выводы сделали вы из вашего пространного заявления, товарищ Стоячая Волна?

        45.12.15, 14:39Відповідь на 2 від postoyalec

        Маемо те що маемо,...., Дураков жизнь учитЯкщо зробимо висновки - значить не дурні

          55.12.15, 14:44Відповідь на 4 від Бес Понятия

          Угу ...Уже сделали часть страны профукали.

            65.12.15, 14:46Відповідь на 5 від postoyalec

            Угу ...Уже сделали часть страны профукали.Угу. С нехилой помощью одного из гарантов этого самого меморандума. А его высокопоставленных чиновников выдавливаем как прыщи до сих пор.

              75.12.15, 14:54Відповідь на 1 від Сам Солітон

              Кроме Украины от ядерного оружия отказались: Беларусь, Казахстан, ЮАР. Необходимо двигаться в этом направлении, товарищ Бес Понятия."Считаю, что вывод из Беларуси ядерного оружия на тех условиях, как это было осуществлено нашими националистами, было жесточайшей ошибкой", - сказал Президент. "Мне пришлось подписывать этот договор, потому что деваться было некуда: на меня давили и Россия, и американцы - выводите, потому что пообещали. Нельзя было, это величайшее достояние, это дорогой товар, который мы в конце концов должны были прилично продать", - сказал он.

                85.12.15, 14:55Відповідь на 6 від Бес Понятия

                Не одного а всех

                  95.12.15, 14:57

                  а запости текст этого самого меморандума.

                    105.12.15, 14:57

                    развод века

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      6
                      попередня
                      наступна