хочу сюди!
 

ajnbybz :)

60 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 58-68 років

DimedrolИЧ

попередня
наступна

Комар в жопу, генацвалє, режисьор Данелія

  • 09.08.24, 19:19
Алича -це наші друзя. В неї ніколи не болить голова, не буває "тих років", не хворіє, вона як породиста свиноматка кожного літа плодить тобі кілька центнерів плодів, аби позбирав, шоб гілки необтяжувало.
І цього року щедро народило, аж гілки ломало. Про сливянкі-аличівки, які робить мій батько, розказувати не буду. Мама називає то - шмурдяк.
Для мене настає час готовки ткемалі, слава грузинам.
Головне, вибрати час натхнення. В мене аличі багато з двох дерев, то варить буду тиждень, використую десь 50 кг фруктів, бо під час своєї кулінарної практики набув багато пошановувачів та дармоїдів ).
Беру приблизно 5 кіл плодів, стільки з горою вмістить мій мідяний таз. Наливаю литр води і ставлю на маленький газ.
Поки алича пускає соки, шинкую один здоровий червоний перець, та три перцю чилі, люблю гостреньке, також, туди йде ще 100 грам зубчиків часнику, жменя петрушки з городу, лимонного базиліку. Це все на блендері в кашку. Потім в окрему посудку насипаю добряче коріандру в зернах, зонтиків кропу, сухоі м'яти добряче, солі крупної для абразиву, і ото все дерев'яною товкачкою перетираю.
Коли алича вже буде буде плескатись в повній мисці свого соку, чекаю момент, коли вона розм'якне і почне вільно відокремлюватись від кісточок. Шумовкою вибираю на дуршлаг і вимішую поки одні кісточки не залишаться і трохи жмиху.
Ото все варево у кастрюлі під дуршлагом ставлю на мелесенький вогонь та постійно помішуючи, висипаю перетерті спеціі, та перець з часником, додаю трохи солі, та цукор. Цукор дуже на особистий смак, я люблю кисле, а батькам ще треба грам 200 цукору всипати.
Після як закипить і все набереться якостей, спробуйте на цукор і якщо підходить, то через 5 хвилин виключайте і розливайте по пастеризованих банках с гвинтовими закрутками. Ткемалі не кисне, всім смачного, поласуйте кумів на Різдво.
7

Коментарі

19.08.24, 21:47

О, так. Робила - смачно

    210.08.24, 08:37

    Теж хочу спробувати, тільки трохи не зрозуміла: шумовкою вибирати треба м'якоть, а якщо вона не відокремлюється, що робити? Дуже полюбляю ткемалевий соус, але ніколи сама не готувала, тому такі запитання.

      310.08.24, 17:53

        411.08.24, 04:46Відповідь на 1 від Syrena27

        О, так. Робила - смачно З аджикою, мабуть, не вийде, бо шось перець не росте

          511.08.24, 04:47Відповідь на 2 від Vendy_

          Теж хочу спробувати, тільки трохи не зрозуміла: шумовкою вибирати треба м'якоть, а якщо вона не відокремлюється, що робити? Дуже полюбляю ткемалевий соус, але ніколи сама не готувала, тому такі запитання.іі все одно треба в дуршлаку вимішувати, найкраще рукою, коли остине. То головне шоб вона не тверда була

            611.08.24, 07:39Відповідь на 5 від DimedrolИЧ

            Тепер зрозуміло, дякую.