хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Про те, що буде далі ...))... чи має бути...

  • 13.02.14, 00:31

Ицхак Адизес. Фото: blog.mann-ivanov-ferber.ru

Я ніде в світі не зустрічав такої відвертої, відкритої безсоромної корупції , як в Україні .

Днями Іцхак Адізес - один з кращих бізнес - мислителів сучасності і автор новинки «Як подолати кризи менеджменту » - опублікував у своєму блозі статтю про протести в Україні .

На Україні я був багато разів. Читав лекції . Отримував почесні ступені в університетах. Публікував свої книги та статті українською мовою. Працював з власниками та топ -менеджерами українських компаній. І , при всьому моєму досвіді роботи у всьому світі , я ніде не зустрічав такої кричущої , відкритої і безсоромної корупції , як в Україні .

Зрозумійте мене правильно . Я знаю , що корупція є скрізь. Навіть у США . Навіть у моєму місті . Якщо вам потрібен дозвіл на будівництво будинку в Санта -Барбарі , в наших бюрократичних структурах його можна отримувати рік і більше. Тому ви наймаєте посередника , який раніше працював у департаменті міського планування і знає там всі ходи й виходи. Він береться « прискорити » справу , і за певну плату зробить так , що ваш запит про видачу дозволу буде розглянутий і схвалений швидше , ніж за рік.

По мені , так це корупція ... хоча всі вважають , що тільки так справи і робляться .

Звичайно , корупція є в будь-якій країні . Ви зіткнетеся з нею в Ізраїлі , Індії , Бразилії . Назвіть будь-яку країну , і зможете виявити там ознаки корупції . Але Україна - це зовсім інша історія. Якщо говорити про масштаби і природу корупції , в цій країні стався справжній зсув парадигми . Гігантський стрибок на зовсім інший рівень корупції , який виводить Україну у відрив за цим показником.

Мені говорили , хоча я це не перевіряв , що на Україні за гроші можна отримати навіть диплом лікаря . Досить заплатити хабар. Те ж саме - з дипломом юриста . Та й з будь-яким іншим.

Тільки уявіть собі , що ви йдете на прийом до лікаря і поняття не маєте , чи пройшов навчання цей « спеціаліст» або всього лише купив своє звання ... По мені , так це кошмар. Абсолютна втрата довіри .

Але це ще не все. Урядові чиновники не дозволять вам працювати , якщо ви не платите їм за захист ; в даному випадку - за захист від них же самих. У якомусь сенсі ця система веде себе як мафія. Чи не будете платити значні суми щомісяця або щорічно - і держава забере ваш бізнес. Націоналізує або відбере ліцензію. А нерідко і власність відніме.

Якось під час моєї останньої поїздки на Україну після лекції до мене підійшов керівник однієї з найбільших компаній країни і розповів , як один західний банк втратив свої інвестиції на Україні .

Ці кошти були видані у вигляді кредитів. Причому або компаніям , безпосередньо належали державі , або людям , близьким до керівництва країни , або безпосередньо урядовим чиновникам.

Така ситуація сама по собі викликає питання , але на Україні все зайшло ще далі. Кредити просто не повернули.

Судитися марно. Суди корумповані і тісно пов'язані з урядом.

Не маючи можливості повернути кредити , банк виставив свою українську філіальну мережу на продаж , виручивши за десять центів на кожен вкладений долар. Збитки склали мільярди доларів. І хто ж купив цю мережу? Член сім'ї президента України .

Є інший варіант цієї схеми. Уряд фінансує банки , щоб ті займалися кредитуванням економіки . Банк видає кредити компаніям , якими володіють чиновники , які приймали рішення про фінансування . Компанії кредити не повертають. Банк оголошується банкрутом , держава втрачає гроші , які осідають на рахунках компаній- позичальників , тобто в кишенях володіють ними чиновників.

Відмінна схема , а ? Ніхто не ховається. Всі все знають.

Відкритість , з якою правлячі політики збагачуються за рахунок свого народу , розуму незбагненна. Всі, хто можуть , виводять свої активи з країни, і ніхто при здоровому глузді сьогодні не хоче в неї інвестувати. Україна не рухається до банкрутства . Вона вже банкрут.

Що ж робити ?

Це питання задав мені один з найрозумніших людей України , але, звичайно , я не стану називати його імені.

Я відповів однією фразою: «Риба гниє з голови , але чистять її з хвоста ».

Іншими словами , корупція починається з керівників держави. Вони задають правила гри. Вони командують парадом. Вони - причина цього огидного стану речей. Стандартна логіка підказує , що для зміни ситуації їх потрібно замінити на інших людей.

Відмінно . Але хто буде міняти керівників ? Самі вони це не зроблять.

На жаль , демократичними методами , за допомогою голосування , корумпованих лідерів не зміниш . Ті , кому належить влада , фальсифікують вибори.

Зовнішні санкції теж не працюють. У період дії санкцій корумповані керівники країни стають тільки багатшими. Саме вони контролюють чорний ринок товарів першої необхідності. З чуток , імпортуючи бензин через кордон Сербії в обхід накладених на країну санкцій , Мілошевич заробив мільярди доларів. Будучи єдиним постачальником палива , він зробив собі стан .

Є тільки одне рішення : чистити рибу з хвоста. Люди повинні висловити свій протест. І не відступати , навіть ціною людських життів , поки не переможуть. Вони повинні сказати « досить »! І вийти на вулиці. І змести корумпованих лідерів силою. На барикади. На Бастилію .

У Давосі , де я недавно брав участь у панельній дискусії , мені сказали , що президент України погрожував відкрити вогонь по демонстрантах , якщо вони відмовляться розійтися.

Я сказав , що дуже сподіваюся на це. Присутні в аудиторії розкрили роти від здивування .

Але розстріл демонстрантів , своїх власних громадян , призведе людей в лють і лише зміцнить їх рішучість скинути президента і його поплічників . Так само , як румуни позбулися Чаушеску.

Щоб стало краще , спочатку має стати набагато гірше.

Але зміна керівників - це всього лише перший крок у справі реабілітації всієї системи. І його недостатньо. Ви можете відсікти голову , але весь організм залишиться інфікованим .

Україні потрібні нові лідери , які не замішані в корупції , і, дасть Бог , новий режим не стане рядитися в старі одягу. Інакше країна остаточно впаде духом ... і тоді з неї побіжать не тільки гроші . Побіжать всі, хто здатний пересуватися. ( Може , добре , що Україна ще не вступила до Євросоюзу. Якби у людей було право вільно переміщатися по Європі , країна в результаті « витоку мізків » незабаром просто спорожніла б , позбувшись всіх своїх жителів , які володіють хоч дещицею цього товару. )

Важливо розуміти , що метою протестів повинно бути не просто позбавлення країни від корумпованих керівників - необхідно також переконатися , що її нові лідери не є корупціонерами . А самі ці лідери повинні розуміти , що головним їх пріоритетом має стати « генеральне прибирання » в будинку, і що насамперед потрібно покласти край корупції.

Це нелегко.

Я переконаний , що часто причиною корупції стає бюрократія. Як свідчить єврейська прислів'я, « діра в паркані - запрошення злодіям » , а з великими проблемами , що викликають появу « дір» у системі управління , стикаються всі країни з перехідною економікою . Виникає бюрократія. Але люди є люди , і деякі з них не в силах чинити опір спокусі і відкинути «запрошення » скористатися «діркою в паркані ». Виникає корупція.

Нове керівництво України - якщо воно з'явиться - повинно перебудувати систему. Закласти «дірки » і забезпечити підзвітність і прозорість управління країною. Саме перебудувати існуючу бюрократичну систему , а не просто карати тих , хто продовжує брати хабарі. Як було зроблено в Грузії десять років тому. Як робиться в наші дні в Македонії.

Це можна зробити. Це потрібно зробити. Це має бути зроблено .

І я молюся , щоб це вдалося зробити.

Іцхак Адізес
5

Коментарі

113.02.14, 08:33

"Якби людина не могла уявити собі в яскравих і закінчених картинах майбутнє, якби людина не вміла мріяти , то ніщо б не змусило її будувати заради цього майбутнього стомлюючі споруди, вести завзяту боротьбу, навіть жертвувати життям".
Дмитро Писарєв

    213.02.14, 08:47

    Дай Бог, все будет так, как хочет народ!

      313.02.14, 10:20

      Змінювати систему ?
      На таке не погодиться жодна партія !

        Гість: Dalia

        413.02.14, 15:03

        Зламати цю стару корупційну систему зможе тільки нове покоління.
        І то, давго прийдеться чистити країну від іржі, яка в"їлася в усі галузі.