Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Антологія гуманної педагогіки.

  • 07.07.19, 23:29

Цикл видань "Антологія гуманної педагогіки. Класична педагогічна спадщина України".
Видано:
  1. Олекса Тихий. "Мова народу, доля людини". (2018)
  2. Константина Малицька. "Пора! Великий час настав!" (2018)
  3. Борис Грінченко, Христина Алчевська. "Ще не вмерла Україна..." (2019)

Редакційна група: Вікторія Бак - куратор, Людмила Огнєва - упорядник, Майя Первак - коректор, Ніна Салієнко - відповідальна за друк.
Перші три особи - з Донеччини.

Європейський простір XVIII – XX ст. було збагачено неповторними наробками українських філософів та педагогів, яких можна вважати класиками гуманної педагогіки. До них відносимо: Памфіла Юркевича, Григорія Сковороду, Олександра Духновича, Костянтина Ушинського, Константину Малицьку, Августина Волошина, Софію Русову, Христю Алчевську, Бориса Грінченка, Михайла Драгоманова, Андрея Шептицького, Василя Сухомлинського, Антона Макаренка, Олексу Тихого та ін.
Гуманістична українська традиція неповторна, але, коли вона входить до загальноєвропейської традиції, стає важко відокремити, хто був першоджерелом того чи іншого здобутку, який використовується сучасною спільнотою як даність. Ми вважаємо, що в важких умовах відсутності власної держави, українські педагоги – класики збагатили загальноєвропейську думку тим, що притаманне саме українцям. Перш за все, це – визнання духовного життя першоджерелом матеріального світу та друге, це – кордіоцентризм, пізнання світу через серце та любов. Можемо стверджувати, що об’єднання цих рис породжує нову методологію пізнання світу, яку можна назвати духовним гуманізмом.
Розпочинаючи видання «Антології гуманної педагогіки. Класична педагогічна спадщина України» ми хочемо не тільки продовжувати традиції Видавничого Дому Шалви Амонашвілі, а також звернути увагу сучасних педагогів на імена тих видатних українців, чиєю спадщиною ми користуємось, але у вигляді спрощених компіляцій. Тоді як повернення до першоджерел не тільки збагатить досвід, а також сприятиме відновленню нашої гідності як носіїв загальноукраїнської ментальності духовного гуманізму, без якої не існувало би Європейського простору гуманістичних цінностей.
Вікторія Бак
















1

Коментарі

19.07.19, 00:32

Дякую за увагу. Працюю над тими, кого замовчували і хто намагався зберегти націю. Про Макаренка видав Амонашвілі, та й взагалі його роботи надруковані. Зараз готую до друку "Мистецтво мистецтв" (Олександр Духнович, Августин Волошин). Збираю інфу по створенню української національної школи на Донеччині в кінці 20 ст. Молю Бога, щоб дав мені можливість це виконати. Людмила Огнєва.