хочу сюди!
 

Наташа

50 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Вибір Йони

  • 08.10.13, 09:13
Дуже сподобалась замітка... Прошу не оминути увагою...
  
Що спільного у нас з пророком Іоною ? Розмірковує архімандрит Сава ( Мажуко ) .

Фото Наталії Емчіцкой
Фото Натальи Емчицкой

Пророка Йону проковтнув кит. Величезна риба. Кругом була буря , хвилювалося море , кидаючи маленький кораблик з боку в бік , і тільки великій і спокійній рибі було затишно і звично в рідній стихії , де люди були гостями , непроханими і зайвими . Спочатку вони кидали з корабля всякий вантаж і їстівні припаси , потім і пророка викинули , маленького розгубленого дідуся . Він їх сам попросив . Так написано в книзі пророка Йони. Хоча - який же він пророк ? Зовсім не схожий на тих епічних героїв , стовпів духу , які випалювали слово Боже , що лякає і грізне , на людських серцях. І книжки у них які! Відразу і не охопиш - цілі полотна , багатофігурні , трагічні , просочені кров'ю і сльозами. А тут - чотири маленьких глави , що саме по собі , звичайно , викликає вдячні почуття у читачів , але пророк якийсь вже зовсім несолідний і невдалий - ні величі , ні пафосу. Кити тф гарбузи.

Є безліч тлумачень цього тексту , глибоких і прозорливих , але у кожного з читачів все одно народиться своє інтимне, особисте ставлення до книги. Як не дивно , Іона мені ближче всіх пророків , рідніше і зрозуміліше , хоча люблю вишуканого Ісаю і трагічного Єремію - кожен дорогий по -своєму , але ось цей тікаючий провидець ! Такий живий , такий справжній і зовсім недолугий - ось так би і розцілував ! Він здається маленьким , худеньким дідусем , все більше мовчить і віями кліпає . Кумедний і смішний . І по батькові у нього смішне - Амафіевіч . І прийшло ж таке в голову - втекти від Бога!

Як просто і страшно починається книга: «І було слово Господнє до Йони , Аміттаєвого сина, таке ». Іона чує голос Божий , повеління Господнє . Написано якось буденно , рутинно навіть , але як це велично , якщо не сказати моторошно у своїй простоті - чути волю Божу . Господь велить Йоні виконати певну місію: сходити до Ніневії, ворожої і багатолюдої , що потопає в пороках , і закликати народ до покаяння.

І що ж зробив пророк ? Сперечатися не став. Зібрався і ... втік. Купив терміново квиток , сів на корабель - і все. Нічого не знаю. Кудись пливу , щось роблю . Може , обійдеться . А тут - на морі - буря , стихія вирує . Раптова , довга , люта . Матроси в паніці . Бігають , метушаться , хтось кидає в море пшеницю мішками , десь ховають вітрила , моляться , волають до богів своїм численних . А пророк ? Вниз спустився і спить - « спаше і храпляше » - так звучить слов'янський текст. Ось така людина ! Нічого його не бере! Трагедія , шторми , вітри . - Спить .

Нагорі згадали , стали шукати. Лежить - вилежується . Втрачений і сонний . Тільки віями кліпає . Зізнався сам - відмовився нести своє служіння , за це і шторм і всім занепокоєння , і пшениця загинула : « Візьміть мене, і киньте мене до моря, і втихомириться море перед вами , бо я знаю , що через мене оця велика буря» ( Іона 1:12) . Кинули . Зі скорботою кинули . Ніхто не хотів. Але раз вже так треба. Так його кит і підібрав .


Пересидіти вдома. Заспати себе в кораблі . Перечекати в рибі . А раптом пройде , мине і вляжеться ? Часи і люди не змінюються, і кожен - трохи Іона. Він у нас живе , живе , квартири і не просто живе , а вимагає собі окремого кита , щоб схоронитися в рибу , сховатися в трюм , сховатися в безодні морській .

Людину лякає справа. Та не чуже . Своє . Те саме, що ми називаємо своїм служінням або місією в цьому світі. І рішучості більше - сховатися і уникнути своєї місії , ніж виконати своє служіння як слід , як того вимагає обов'язок . Простіше перечекати і навіть - втопитися . Адже - заважають , сміються , заздрять . З людьми не дружи - подряпають , не відкривайся - зрадять , не люби  - зрадять , чи не працюй - посадять . Довіряти нікому не можна , працювати ні з ким , нікому нічого не треба. Висновок: сховатися , втекти , загубитися. Світ несправедливий. Витрачатися на нього нічого. Країна моторошна і чекати кращого не доводиться , наука гине , церква розкладається. Не будемо заважати. Усамітнитися в відчуженості і печалі , ляскаючи віями розгублено і лякливо .

Не можна втекти від свого служіння . Якщо Господь довіряє мені понести небудь малий труд , скромну роботу , треба братися , просто і мужньо , без оглядки на ворожість і непогідні особи . Якщо дано тобі талант - мислити , вчити , заробляти гроші , керувати країною , робити прекрасні речі - не ховайся , не дай забродити в тобі цьому дару , який , не дочекавшись свого народження , почне роз'їдати тебе зсередини . Голос Божий у нас - це і є інтуїція нашого служіння , ясне і чітке свідомість того місця , де ти потрібен , і нікуди , ні в яку рибу від свого покликання не сховаєшся . Навіть кити таких не перетравлюється . Іона просидів у череві риби три дні , а потім кит його просто виплюнув - йди , брат , і служи , роби , до чого покликаний , до чого у тебе є здібності.

Мені здається , що саме тепер в наш час нам , християнам , треба гарненько засвоїти цей урок. Ми можемо і повинні впливати на цей світ , що зійшов з розуму. Ми можемо і повинні відкрито і мужньо нести своє служіння там , де Господь поставив кожного з нас. Служиш ти в банку , в лікарні , школі , водиш таксі , керуєш міністерством - неси своє служіння як християнин , щоб Добро, Істина і Справедливість не залишалися бездомними в цьому світі , щоб чуйність , милосердя , чемність і турбота знову стали єдиною нормою нашого життя.

Християни , не кидайте цей світ ! Не здавайте його лиходіям без бою! Не давайте святого псам ! Господь створив цей світ святим і прекрасним , а значить , святість і доброта є норма нашого світу , його природний образ , його природна риса . Якщо ми опустимо руки , втечемо від свого служіння , хіба Господь не запитає у нас одного разу : а що зробив ти , щоб не було голодних і кинутих дітей , щоб невинних не кидати до в'язниць , щоб люди відчували себе в безпеці вдома і на вулиці , і  вчитель , лікар , селянин не соромилися своєї Батьківщини , обмитої кров'ю мучеників , купленої дорогою ціною ?

Хіба Бог винен в тому , що ми не хочемо навести порядок у себе вдома? Хіба Він не дав нам знання , волю , сили боротися зі злом ? Він довірив нам цей світ , а разом з ним і беззахисних дітей , і слабких жінок , і втомлених людей похилого віку , і все те багатство риб , звірів , птахів , що з надією дивляться на нас.

Розповідають про Стіва Джобса , відомого підприємця і мільярдера . У нього були віруючі батьки. Щонеділі він був у церкві , молився , читав Писання . Але одного разу він прийшов до священика і показав йому фото бідних африканських дітей з роздутими від голоду животами .

- Чи знає Бог , що ці діти голодують ? Адже знає. У такого Бога я вірити не хочу.

І Стів перестав ходити до церкви.

Священик не зміг відповісти на запитання Стіва . Та й хто зможе ? Адже це найтрагічніше питання з усіх. Першим його задав Іов. І це не питання до людини , тут у змагання , до відповіді призивається Сам Творець цього світу.

Чи відповів Бог Стіву ? Звичайно , відповів . Господь дав йому великий талант , дав здатність заробити мільярди доларів , влада і здатність реально змінити щось у цьому світі. Він зміг би зробити так , щоб багато дітей перестали голодувати , забули злидні і хвороби. Чи скористався Стів Джобс цим даром або « кинувся в рибу » , судити не нам . Але саме так Бог відповідає людям . Подумайте про це гарненько ті , кому вже відповів Бог . Мовчки і з надією , тому що Він вірить у нас .

Великий Інквізитор Івана Карамазова просторікуватим монологом переконував Христа в правоті своєї нелюдської віри. А Христос мовчав. Не вимовив жодного слова. І тільки наприкінці , коли втомлений і роздратований Інквізитор замовк , Він з любов'ю поцілував його в безбарвні старечі уста , і Інквізитор відпустив Його , але з тих пір « поцілунок горить на його серце».
10

Останні статті

Коментарі

Гість: R0mmel

18.10.13, 20:07

супер! Так і є! Я б ще додав - не тільки в уяві звичайних людей, але й віруючих чомусь часто вважається, що віруючий повинен бути таким трохи "болящим", чи "юродивим", майже монахом в миру. А я вважаю навпаки - і здоровим, і розумним, і розвинутим не тільки духовно, а і в мирському сенсі. І дай Бог, багатим теж. Тоді в людини і з"являється більше інструментів, важелів, зробити цей світ справедливішим і кращим

    28.10.13, 20:22Відповідь на 1 від Гість: R0mmel

      38.10.13, 20:54Відповідь на 1 від Гість: R0mmel

        48.10.13, 20:58Відповідь на 3 від uraha

        "Хіба Бог винен в тому , що ми не хочемо навести порядок у себе вдома? Хіба Він не дав нам знання , волю , сили боротися зі злом ? Він довірив нам цей світ , а разом з ним і беззахисних дітей , і слабких жінок , і втомлених людей похилого віку" - що ще добавити ?

          58.10.13, 21:01Відповідь на 4 від претендент

          Бог дав людям свобідну волю.А значить і можливість розпоряджатися своєю волею.

            68.10.13, 21:07Відповідь на 5 від uraha

            Бог дав людям свобідну волю.А значить і можливість розпоряджатися своєю волею.Часто бракує відважності... Тоді Він і допомагає зрозуміти, повірити і довіритись... А тоді, як сказав апостол Павло :Коли за нас Бог, то хто проти нас?

              78.10.13, 21:11Відповідь на 6 від претендент

              Той хто проти Бога.

                89.10.13, 05:05Відповідь на 7 від uraha

                [cit...]Якщо Господь довіряє мені понести небудь малий труд , скромну роботу , треба братися , просто і мужньо , без оглядки на ворожість і непогідні особи.. .Оце і є, мені здається, основа істинної віри (служіння) в Господа, Творця Всесвіту..

                  99.10.13, 05:15

                  ...не кидайте цей світ ! Не здавайте його лиходіям без бою! Не давайте святого псам ! Господь створив цей світ святим і прекрасним , а значить , святість і доброта є норма нашого світу... (с)

                    109.10.13, 17:56

                    Дозвольте поцікавитись, до церкви якого Патріархату Ви ходите?
                    Дякую.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна