хочу сюди!
 

Лариса

47 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 40-55 років

Рано чи пізно але троянди до ВР хтось таки внесе

  • 02.11.12, 20:45

Спостерігачі, які коментують справжні військові дії навколо підрахунку голосів на мажоритарних округах в столиці і ще кількох містах України, наполягають на тому, що до якихось серйозних проблем із визнанням виборів та подальшою роботою парламенту це не створить. Опозиція захистить результат там, де виявиться здатною, там де не виявиться – до парламенту прийдуть представники влади.

Всім ясно, чого домагається влада – більшості без комуністів, із якими завжди доводиться ділитися соковитим куснем пирога. Всім ясно, що найбільш упертими у своєму бажанні вибороти мандат, не зважаючи уваги на волевиявлення виборців, є ті ставленики влади, які мають непогані позиції в своїх округах, можуть корумпувати комісії та залучати силові структури. Однак загалом підрахунок голосів відповідає показчикам екзіт-пулів, все пройшло більш-менш нормально, так що давайте чекати 2015 року...

Однак таке ставлення до того, що відбувається - не індикатор чесних виборів, а швидше демонстрація певної політичної інертності суспільства, його неготовності активно боротися із відвертим глузуванням над власною волею, його бажання відкласти зміни "на потім" - на тоді, коли, ймовірно, вже буде пізно. В цій ситуації і місцеві опозиційні політики, і навіть іноземні спостерігачі змушені приймати на озброєння цю концепцію "напівччесності", що має таке ж відношення до чесних виборів, як "напіввагітність" - до народження дитини.

Я згадав про троянди не випадково. Зміна влади у Грузії свого часу відбулася саме у зв'язку із фальсифікаціями на парламентських виборах. Вибори ті також відбувалися за змішаною системою. І, до речі, коли справа дійшла до суду, були скасовані результати саме у мажоритарних округах. Бо це улюблена технологія будь-якої авторитарної влади: зробити вигляд, що по партійних списках все "чисто", а от мажоритарниками набрати потрібну кількість маріонеток. Звісно, це не ознака сили, це ознака слабкості режиму.

У Росії після останніх виборів до Державної Думи також почали говорити про необхідність повернутися до змішаної системи -але згодом переконалися, що ще зможуть контролювати політичне поле без цієї зміни і нічого робити не стали. А у нас мажоритарка "спрацювала" під час підрахунку голосів і ще спрацює під час роботи парламенту - та ще й як! Врешті-решт, її і запроваджували для того, щоб була можливість фальсифікацій - спочатку нашого волевиявлення, згодом наших настроїв.

Однак звинувачувати в цьому тільки владу я б не став. В тому, що так відбувається, є частина провини опозиційних керманичів, які ще вірять у власну здатність обіграти наперсточників, граючи за їхніми правилами. І частина провини суспільства, не здатного зрозуміти одну просту річ: влада, яка перейшла через кордони легітимності, ніколи легітимно не піде, як би там хто не голосував і не рахував. Рано чи пізно комусь доведеться зайти до будівлі українського парламенту із трояндами в руках. 


Віталій Портников

6

Коментарі

13.11.12, 01:53

Троянди дорогі. Краще з терновими вінками!
Портніков засидівся в політичному бомонді. ПР хвилює не тільки поділ провладного пирога, а, насамперед, той факт, що всі свокодрочерські регіони, розчаровані в партії рецидивістів, тому все частіше голосують за комуняк.

    23.11.12, 01:57

    "Однак таке ставлення до того, що відбувається - не індикатор чесних виборів, а швидше демонстрація певної політичної інертності суспільства, його неготовності активно боротися із відвертим глузуванням над власною волею, його бажання відкласти зміни "на потім" - на тоді, коли, ймовірно, вже буде пізно".
    Теж вважаю це КЛЮЧОВОЮ проблемою!

      Гість: lyo Dnepr

      33.11.12, 11:00

      Отож все наши ура-патриёты хотят отложить это дело в долгий ящик и продолжать надувать щёки

        43.11.12, 20:59Відповідь на 3 від Гість: lyo Dnepr

        Отож все наши ура-патриёты хотят отложить это дело в долгий ящик и продолжать надувать щёки да я тоже хочу шоп патриетьі пошли и все сделали, а мьі тут в тьірнете их жарко поддержим критикой
        по делу: где народ? на что надежда? на партию Свобода, котороя пойдет воевать? их на всех не хватит и визг такой подьімется, как от богосранской на шустром лайф - мол фашистьі. Свободе нужно доверие к себе укреплять, не брать пример с оппозиции.