хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Таємна символіка стародавніх барельєфів

У мене давні сантименти до старовиних єврейських цвинтарів. Бо сама перша моя краєзнавча експедиція була на старе "окописько". Мені ще й 8 років не було. За кілька місяців до того у нас в Городку при розбирані старої єврейської хати знайшли "жидівський скарб". Отож я теж захотів скарб. А де шукати "жидівські скарби", як не на "жидівському окопиську". Зауважу, що слово "жид" тоді антисемитським у нас не вважалося. Ця норма потім перейшла в українську мову з російською. Який антисемітизм, коли старі містечкові євреї, які ще тоді у нас були (лапсєрдаки, чоботи, бороди та капелюхи" самі себе називали "їд" (еврей на ідиш).

Отож, сталося це на 1-ше травня 1974 р. Я утік з першотравневої демонстрації  (вже тоді не любив коммі-шоу та ходити строєм) і пішов у напрямку окописька, що височіло на горі за містом.

Досі я пам"ятаю, як йдучи долиною Смотрича, я зустрів Корову, яка паслася на його березі. Я був начитаним хлопчиком, і знав про корриду. Тому обходячи стороною Корову, відколов з сорочки ЧЕРВОНУ жовтенятську зірочку.

А золота на цвинтарі я так і не знайшов. Та й не шукав. По-перше одразу зрозумів, що глечиків з золотом під кожним кущем там нема. По-друге, мене дуже вразили надгробки. Таємничі літери-закорючки, загадкові барельєфи та інша екзотика...

Оце днями завершив свою розвідку на тему, що значать сюжети барельєфів на старіх еврейських надгробках. Дослідження багато ілюстроване. Думаю сподобається всім, хто цікавиться історією. Тай різблення дуже красиве і високохудожнє.

Отож, велкам! - http://gorodok-region.narod.ru/symvoly_j.html
5

Останні статті

Коментарі

123.05.11, 23:19

Занимательно

    223.05.11, 23:29

    Дякую. Самому було цікаво розібратися. А як інші матеріали сайту?

      321.05.13, 14:02

      молодец спасибо за инфу
      по поводу бородянковского еврейского кладбища отчасти прав однако и в Бородянке есть бытовой антисемитизм, а так же пофигизм, безнаказанность и лень, просто если бы это было православное кладбище то такого бы не делали а поскольку в Бородянке сейчас живут два с половиной еврея то можно у них и кладбище забрать, а то что полукровки живут зашуганно этого ни кого не волнует даже те еврей которые не полукровки все равно стараются скрыть свое еврейство все точно как в 60 -80 прошлого столетия, вот о чем больно

        421.05.13, 16:25Відповідь на 3 від softliner

        Побутова ксенофобія присутня завжди і в усіх суспільствах. В талмудичній єврейській традиції вона теж квітне махровим цвітом. З Бородянським цвинтарем, певен, звичайний пофігізм. Мені просто ліньки йти на старий християнський цвинтар (хоча до нього 5 хвилин прогулянковою ходою). Там те ж саме, що на ваших фото 1:1. Тож ви перегнули палку.

        До землі, дійсно, може бути інтерес, враховуючи близькість столиці. Але тут місцеві ні до чого - скоріше київські бандюки з "донецьких"... До речі, у нашому р-ні за російсько-української війни 1918-1920 рр всі погроми чинили лише війська червоних російських загарбників. А петлюрівці - ні.

          522.05.13, 10:46

          Возможно в вашем районе и красные устраивали погромы а события 21 февраля 1918 было инициировано приближенными Петлюры и именно против еврейской общины этого местечка и это записано в бородянских хрониках свидетельств о русско украинском конфликте не обнаружено а вот бытовой антисемитизм основанный на непроходимом невежестве это имеет место до сих пор. По поводу кладбища даже на примере христианского старого кто то будет специально ломать памятки скорей всего нет,
          а вот на еврейском их ломают специально, разрушают специально чем это продиктовано бизнес интересом вряд ли, а вот на шару отобрать да еще и напакостить да еще и евреям да еще и безнаказанно это завсегда. Больно за то что рапортуют об одном а на самом деле тупость и невежество и жадность и безнаказанность у тех кто рапортует