хочу сюди!
 

Катерина

42 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

Христос ХРЕЩАЄТЬСЯ! В ріці Йордані!

  • 18.01.11, 10:08
Вона не має запаху, з часом не псується і приємна на смак! Всього за 24 години звичайна вода набуває цілющих властивостей і має здатність лікувати ваші тілесні і душевні рани протягом цілого року. Свята вода - чудо Водохреща.

 Традиції святкування Водохреща

Жінки не полощуть у воді білизни до Водохреща, бо «там чорти сидять і можуть вчепитися». Замість цього дівчата опускали у посвячену воду калину чи коралі і вми­валися, щоб щоки були рум'яними. А ще протягом всіх свят до Водохреща чоловіки виконували жіночу роботу - ходили по воду, адже це мали робити лише вони.

Напередодні Водохреща нічого не їдять увесь день, а вечеряти сідають, коли на небі засяє вечірня зоря. Так християни святкують другий Святий Вечір - «Голодна Кутя». До столу подають пісні страви — вареники з капустою, смажену рибу, кутю та узвар. Після вечері всі кладуть свої ложки в одну миску, а зверху — хлі­бину, «щоб хліб родився».

Усього повинна торкнутися свята вода. На другий день зранку люди йдуть до церкви святити воду, якою вони почина­ють трапезу і кроплять усіх членів сім'ї, хату та інші будівлі.

З льоду вирубували великий хрест -«Йордан». І напередодні свята ставили його поруч з ополонкою. За старовинною традицією, церемонія освячення води відбувалася під відкритим небом, на бе­регах річок, струмків, озер. Хрест нерідко обливали  буряковим квасом, від чого він набирав червоного кольору.

До річки не машиною, а багатолюдною хресною дорогою. Ще до радянських часів у день освячення води в селах і містах вла­штовували хресні ходи аж до річки. Учас­ники процеси несли ікони, церковні хоругви та запалені «трійці» — три свічки, обвиті зі­ллям квіток. Окрім цього, процес водосвят­тя в багатьох місцевостях супроводжувався пострілами з рушниць холостими набоями. Водночас у небо випускали голубів, при­крашених стрічками з кольорового паперу.

Після Водохреща - до шлюбу! Саме піс­ля цього свята розпочинався новий весіль­ний сезон, який тривав до Великого посту. Молодь, яка тільки збиралася одружуватися, йшла на вечорниці, а сім’ї ходили в гості одна до одної, аби наблизити весну.

Прикмети

Іде лапатий сніг — на врожай. Якщо зоряна ніч — вродяться горіхи і ягоди. Коли на Водохреща повний місяць — бути великій воді. Удень іде сніг — на врожай гречки: вран­ці — ранньої, вдень — середньої, а ввече­рі — пізньої. Якщо вдень осідає іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю. Під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться  бджоли   і  колоситиметься збіжжя.

              Водохреща чи Богоявлення?

 «Хрещення» у перекладі з грецької мови означає - занурення. Це дуже символічний знак. Стмвол того, що вмирає стара людина і народжується нова. На заклик Івана Хрестителя на ріку Йордан приходило дуже багато людей, він кликав всіх до покаяння, визнати свій гріх, змінити життя, адже вода очищує. Іван Хреститель закликав прийти на Йордан і хреститися. Тому люди, коли входили у ріку, залишали там свій бруд, прокляття, свою смерть в духовному сенсі.Побачив Ісуса Христа біля ріки, Іван Хреститель сказав: «Це ягнятко, Агнець Божий, невинний, який бере на себе гріхи світу». І Ісус Христос ввійшов у води Йордану. Ми називаємо це свято Богоявленням, бо було видно, як в тілесному вигляді сходить Дух Святий і голос Отця: «Слухайте його, то син мій улюблений». У той момент, коли Ісус входив у воду, він немовби взяв на себе все наше прокляття, нашу смерть, щоб стати невинною жертвою, а нам пода­рувати можливість увійти у життя вічне. Христос каже, – кожен, хто увірує і охрестить­ся, буде врятований, кожен, хто не увірує, - розминеться з даром хрещення, на жаль, залишиться смертною людиною. Щоб зробити наше життя вічним, Бог стався чоловіком, щоб піднести нас від земного - до не­бесного. Це свято – празник Богоявлення – один з найбільших у році року. А Водохрещам Його називають, оскільки в тому часі ми освячуємо воду і  окроплюємо наші домівки.

Інакше кажучи, ми у воді залишаємо смерть і бруд. Господь Бог, дотикаючись божеством води, дарує нам чистоту і освячення. Тягар наших гріхів бере на себе, щоб нас врятувати. Тому у цей день ми особливо вдячні Йому за те, що він так нас полюбив, подарував себе нам, щоб ми жили. Ще тоді на заклик Івана Хрести­теля недостатньо було просто зайти у воду і виконати якийсь ритуал. Іван Хреститель закликав: «Перемініть своє життя, готуйте шлях, бо наближається Господь, вирівняйте стежки», - каже отець Орест Фредина, настоятель церкви Різдва ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ, що на Сихові.

До уваги львів’ян і гостей міста

19 січня традиційно в цен­трі Львова проводитимуть богослужіння та святитимуть воду. За словами Марти Іванишин, завід­увачки інформаційно-аналітичного сектора Львівської міської ради – дійство розпочнеть­ся о 13.00 годині на площі Ринок. Біля міської шопки для освячення води зберуться свя­щеники та віруючі різних конфесій. Торік міська рада купила спеціальну посудину з морозостійкого пластику. Вона настіль­ки велика, що води вистачить для всіх охочих!

Після освячення кожен зможе зачерп­нути собі води. Посудина з нею стоятиме на площі впродовж усього дня.

ХРИСТОС ХРЕЩАЄТЬСЯ!                                                                 В РІЦІ ЙОРДАНІ!

48

Останні статті

Коментарі

118.01.11, 10:29

    218.01.11, 10:31


    Коли на Водохреща повний місяць — бути великій воді.

      Гість: ТвойДругЯ

      318.01.11, 10:36

        418.01.11, 10:58

          518.01.11, 11:08

          Христос Хрещається! В ріці Йордан!

            618.01.11, 11:09

              718.01.11, 11:26

                818.01.11, 11:30

                  Гість: modus vivendi

                  918.01.11, 12:16

                    1018.01.11, 15:53

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      6
                      попередня
                      наступна