хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

А ми чекаємо весну

Львівський бабак прогнозуватиме весну на Стрітення

Цього року львівський бабак прогнозуватимуть весну на Стрітення. Торік Львівський міський дитячий еколого-натуралістичний центр 2 лютого приєднався до святкування Дня бабака.

У народі існує прикмета: якщо бабак, вилізши зі свого будиночка, побачить свою тінь (надворі буде сонячно), то весна буде пізньою. Вихованці екоцентру вивчають українські традиції та звичаї, особливо ті, що пов’язані з природою. Вони зауважили, що прикмети святкування Дня бабака співпадають з традиційним українським святом Стрітення Господнього.

У народі цей день ще називають Зимобором, коли «зима з весною стрічається та силами міряються, кому ще панувати».  А цьогоріч у ценй день святкуємо ще й Запусти, або Масляну (Масниця, Масляниця) - давньослов'янське свято проводів зими, пристосоване християнською церквою до тижня перед Великим постом і пов'язане зі звичаєм веселитися та готувати певні страви (млинці, вареники тощо).

Тільки у нас казали старі люди, якщо ведмідь ( а не бабак) не бачить своєї тіні, то має свою барлогу розвалити і, відповідно, весна буде ранньою. Ну оскільки ведмедя тепер у  нашому урбанізованому світі зустріти важко – хай буде бабак.

            Чому цей день припадає на Стрітення Господнє є логічне пояснення. Адже і Різдво ми святкуємо за старим стилем на два тижні пізніше, ніж католики. І свято Стрітення Господнього 15 лютого також припадає рівно два тижні після дня Бабака.

Багато природних явищ цього дня стали народними прикметами, що віщують погоду та врожай на прийдешні весну і літо. Ще за язичницьких часів люди зверталися за допомогою до сил природи: задобрювали їх танцями, піснями та подарунками. І уважно стежили за закономірностями природи, формулюючи та передаючи з уст в уста народні прикмети.  На жоден день лютого не припадає стільки прикмет про погоду, як на Стрітення Господнє. Напевно, вже з давніх-давен це був незвичайний день у річному колі.

Звичайно, можна будити бабака й сьогодні, підтримуючи американську традицію, як це роблять харків’яни, але хочеться відродити своє свято, одним з головних дійових осіб якого звичайно буде бабак Мишко, що живе –поживає у Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі.

12

Останні статті

Коментарі

12.02.10, 11:51

    22.02.10, 11:55Відповідь на 1 від N 47-ий

      32.02.10, 12:23

      А Мишко то, жирненький такий
      Привіт, друже! як завжди цікаво й взнав нове. дякую тобі ))

        42.02.10, 12:46Відповідь на 3 від Dr Feelgood

        А Мишко то, жирненький такий
        Привіт, друже! як завжди цікаво й взнав нове. дякую тобі ))
        Розкормили перед прогнозуванням юні натуралісти

          анонім

          52.02.10, 13:26

            62.02.10, 13:37Відповідь на 5 від анонім

              72.02.10, 20:56

              А мені ще зима не встигла надоїсти....
              просто казка в цьому році.

                82.02.10, 20:58

                  93.02.10, 06:50

                  дякую за замітку.цікаво

                    Гість: Рус с kija

                    103.02.10, 09:12

                    Искореняем свои традиции и вживляем "инородные" языческие. Традиция эта наша, Велесова. Нам запретили о ней упоминать, так как языческая. И после стольких лет преподнесли нам наше но уже в искаженной форме и как "ИХ".
                    А еще, что делают «латинская» буква и титлы в надписи на образе? У вас изображенном*?lol*
                    Мені сподобалась замітка.
                    Православные праздники все языческие, кроме Пасхи и Воскрешения.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна