Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Славушка

48 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Валентина Федорчук, тренер по спортивним тянцям с.3

  • 28.12.23, 13:23

себе збоку. На тому рівні, який був тоді, це було справді пристойно, як тільки зараз Валентині з'ясувалося.

Хочеться відзначити, що далі у Валентини та Валерія пішло величезне творче піднесення, вони вимагали великих творчих перемог. Найяскравішими виїзними виступами були саме в Паланзі, Прибалтиці. Вони стали завойовувати перші, другі та треті місця. В Україні вони завжди були першими і завжди танцювали десять танців – "десятку".

І ще дуже цікавий випадок розповіла Валентина.

Вони мали суперника – гідного, розумного, талановитого – Бориса Калініченка. Був момент, коли вони з Валерієм – зірки, що вже відбулися, "круті". Валя задумливо, з сумом, усміхається і каже: "Як зараз пам'ятаю цю картину – стою біля дзеркала, підходить Борис. Він завжди приходив щось куштувати, танцювати. Виглядав, як "качок" - сильний, накачаний, загалом, не схожий на танцюриста. І він завжди мав проблему з музикою, тому завжди вважав ритм. Я, за своєю дурістю, наївністю сказала фразу, яка, мабуть, стала для нього надалі стимулом, щоби добре танцювати. "Ну, що ти напружуєшся, у тебе все одно нічого не вийде". Він відповів: "Я тобі доведу. І я тебе обіграватиму! Я з тобою змагатимусь!" У свою чергу мені довелося відповісти: Ну, дай Бог! Так і сталося. Борис став у пару з Ольгою Костюк. Вона була така худенька, мініатюрна. Стандарт Валентина і Валерій все-таки вигравали, а от у латині розпочалися серйозні змагання. Оцінки у суддів були то 2:3, то 3:2, то їх, то на нашу користь. Борис своєю працелюбністю довів, що людина може зробити неможливе. Він мав якесь чуття – талант. То був самородок. Вперше в Україні, та не лише в Україні, а тоді й у СРСР, зробив концертні шоу-номери, цілі програми. Робив чудові постановки. Його запрошували до Москви та Прибалтики. Він не закінчував жодних інститутів з бальної чи будь-якої іншої хореографії (та їх тоді й не було). Просто образно думав. Пропонував: "Давайте зробимо так, спробуємо це", і все, як би само собою виходило. Настав момент, коли Валерій та Борис стали сильними танцюристами, відомими у всьому СРСР. І вони поділилися.

Валера пішов працювати до Жовтневого Палацу культури. Пізніше створив свій ансамбль "Ритм", а Борис залишився з урахуванням ДК заводу "Ленінська кузня", що на Старовокзальній філіал заводу "Ленінська кузня" за готелем "Либідь" - ансамбль бального танцю "Каштан". На цих місцях вони працювали дуже довго. Борис, на жаль, так і помер у своїй залі.

Сьогодні Валентина Федорчук часто каже фразу, яку довго виношувала: "Якби так рано з життя не пішли Валерій та Борис, можливо все бальне танцювання – і показове, і спортивне, розвивалося б зовсім в іншому руслі". Тому що це були "стовпи" бальної хореографії, люди, які мали феноменальні знання та вміння, чудову творчу інтуїцію, і які пішли з життя так рано – один, а потім інший. Для танцювального світу це була трагедія.

Валентина вважає, що їй дуже пощастило у тому, що вона з ними спілкувалася, дружила, багато чого вчилася. І завжди було трохи завидно і прикро, що у Прибалтиці – Юрайте та Чесловас Норвайші, у Росії – Тетяна та Юрій Сіверс – це пари-реліквії.

Їх усі знають та поважають, знають, що це родоначальники бальних танців цих країн. Попов, Чеботарьов, Бруно-Білоусов… Люди їх знають. Це Боги – бальній хореографії.

В Україні, на жаль, ніхто не знає своєї історії спортивного бального танцю, хто стояв біля її джерел.

Був цікавий момент, коли один із професійних танцюристів – Сергій Кравчук (Одеса) дізнався у Володимира Смирнова, що Валентина дуже гарно танцювала, і сказав: "Я перед Вами знімаю капелюх". Валентина запитала: "З якого приводу?". "Я думав, Ви просто номенклатурний працівник, добрий організатор, а ви, виявляється, самі танцювали, були чемпіонкою України і тренер зі спеціальності!".

Багато хто так думає, хоча Валентина Федорчук все життя працює з парами на паркеті і це для неї завжди найголовніше. Валя засмучується з цього приводу. "Багато хто просто вважає, що я організовую великі міжнародні турніри – і це все".

0

Коментарі