хочу сюди!
 

Natalia

43 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Борис Калініченко, видатний хореограф

  • 25.03.21, 17:28

Борис Дем'янович Калініченко, лауреат 1 -го Республіканського конкурсу виконавців бального танцю в Києві в 1972 році, дипломант 1 - го Всесоюзного конкурсу виконавців бального танцю в Москві в 1972 році, керівник Київського народного ансамблю бального танцю «Каштан» при Будинку культури заводу «Ленінська кузня», що на вулиці Старовокзальна біля центрального залізничного вокзалу.

   Борис Калініченко народився 12 жовтня 1940 року в Києві. Навчався в Київському державному університеті ім.Т.Г. Шевченка на 5-му курсі, але не закінчив його. Кинув вчитися через те, що став серйозно танцювати. Раніше працював в Інституті надтвердих матеріалів інженером-фізиком на вул. Автозаводській.

     Борис Калініченко починав займався в Домі культури "Більшовик у Василєва Федора Васильовича та у Республіканському будинку народної творчості у Анатолія Миколайовича Чайковського. Там танцювали також Валерій Назаретян, Валентина Меняйленко (Федорчук), Валерій Корзинін, який потім працював в Жовтневому палаці культури і очолив ансамбль бального танцю «Ритм».

     У колективі ансамблю"Каштан" танцювали студенти, учні шкіл, інженери, робітники, вчені, які вивчали правили етикету, невимушеного поведінки на вечорах. балах, дискотеках, починали осягати прекрасне мистецтво бального танцю, створюючи перші конкурсні композиції і перші концертні постановки.


     У своїх концертних програмах ансамбль бального танцю використовував кращі зразки світового, всесоюзного і українського бального танцю. Ансамбль «Каштан» почав активно брати участь у всіх концертних програмах і культурно-масових заходах міста. Керівник колективу Борис Дем'янович Калініченко вкладав багато сил і енергії для підтримки високого творчого майстерності учасників колективу, передавав свій досвід і любов до бальної хореографії не одному поколінню учнів.


     Росла популярність колективу, збільшувалася кількість учасників, створювалися нові концертні номери. Було підготовлено концертну програму ансамблю. Концерти з величезним успіхом пройшли в Будинку культури заводу "Ленінська кузня", і з того часу такі творчі звіти ансамблю бального танцю    «Каштан» стали традиційними і проходили з незмінним аншлагом.


    Борис Калініченко проводив по щорічно два конкурси бальних танців «Київські каштани» і «Терпсихора» на базі концертного залу «Юність», що на Нивках. Керівник цього танцювально залу був Григорій Чапкіс. Він завжди любив і любить бальні танці і активно співпрацював з Борисом Калініченком, підтримував і допомагав в організації цих заходів. Серед хлопців, які входили до основної групи в 1975 році - Ольга Костюк, Петро Ломака, Валерій Захарченко, Аркадій Курлянд, Наталія Курлянд, Олег Шумаєв, Наталія Кіндзерська, Юрій Лев, Людмила Лев, Марина Андрусенко, Костянтин Романенко, Олександр Куценко, Наталія Чернишова, Олексій Верлан, Ірина та Сергій Морозови, Катерина Дмитрієва, Сергій Петровський та багатьох інших.

      Олексій Верлан допомогав вести Борису Калініченку вести танцювальну групу початківців.

 

   Танцюристи брали участь в конкурсах в Україні - Запоріжжі, Дніпропетровську, Сімферополі, Севастополю, Луганську. Найпрестижніше було виступати в Ризі, Латвія на конкурсі «Янтарна пара», Ленінграді, Москві, Зоряному містечку (Підмосков'я).


     Довгий час Борис Калініченко танцював з Ольгою Хромченко, з 1970 потім по 1975 роки з Ольгою Костюк. Його можна назвати першовідкривачем в області сюжетних масових постановок на основі бального танцю. Він використав не тільки бальну хореографію але і модерн - всі танцювальні новинки.


     Одночасно з концертними виступами кращі танцювальні пари ансамблю   багато років активно брали участь в конкурсах зі спортивного бального танцю в Дніпропетровську, Запоріжжі, Сімферополі, Луганську - це неповний перелік міст, в яких учасники ансамблю «Каштан» неодноразово танцювали в фіналах і займали призові місця. В основному, ансамблі бального танцю брали участь в творчих конкурсах, де обов'язковими танцями для виконання були танці радянської програми. У неї входили танці «Сударушка», «Русский ліричний», "Разрешите пригласить", «Ятраночка», «Вару-вару», «Полька», «Український ліричний». Крім цього в ансамблі танцювали європейську програму - повільний вальс, танго, віденський вальс, фокстрот, квікстеп, латиноамериканську програму - ча-ча-ча, румбу, джайв, самбу, пасодобль.


     Ансамбль став відомий не тільки в нашому місті, а й за його межами. Його запрошували виступати в численні міста України і Радянського Союзу. Зростала виконавську майстерність та технічний рівень учасників. У листопаді 1975 р. ансамбль «Каштан» взяв участь у телевізійній зйомці програми «Танцювальний зал» на телестудії «Останкіно» в м. Москві.


     За прикладом Центрального телебачення СРСР редакція музичних програм Республіканського телебачення України організувала цикл телепередач "Танцюйте з нами», в яких брали участь кращі танцювальні колективи:-народний ансамбль бального танцю "Грація", Миколаїв народний ансамбль бального танцю "Каштан", Київ; лауреат, дипломанти першого Республіканського, Всесоюзного конкурсів.

   22-24 січня 1975 року в Палаці спорту "Юність" міста Запоріжжя проходив другий Республіканський конкурс виконавців бальних танців. З показовими виступами виступав народний ансамбль бального танцю "Каштан" разом з кращими ансамблями республіки із Запоріжжя "Промінь", Миколаєва "Грація", Дніпропетровська і Донецька.

     Серед кращих танцювальних пар України на конкурсі були визнані і пари з "Каштана В. Захарченко і Н. Калініченко (7 місце), П.Ломака і Н. Казіна, які зайняли 11 місце. На жаль Борис Калініченко і Ольга Костюк не брали участь в другому Республіканському конкурсі.

      На початок червня 1975 року під час 2-го Всесоюзного конкурсу виконавців бального танцю в Києві народний ансамбль бального танцю «Каштан» під час показових виступів в Палаці спорту блискуче виконав постановку бального латиноамериканського танцю "Пасодобль".    У листопаді 1975 року ансамбль «Каштан» разом з лауреатами 2-го Всесоюзного конкурсу виконавців бального танцю Людмилою Поповою і Станіславом Поповим взяли Участь в Кишиневі (Молдова) в  телевізійній зйомкі програми «Танцювальний зал», який показували на першому каналі Всесоюзного центрального телебачення в Москві.

   Борис Калініченко дружив з Чесловасом і Юрайте Норвайші, лауреатами 1-го Всесоюзного конкурсу виконавців бального танцю в Москві в 1972 році (Каунас, Литва) і часто з ансамблем «Каштан» відвідували Каунас, їх колектив «Сукуріс».

Колектив ансамблю «Каштан» 5 років недарма, з 1976 починаючи року їздив в Каунас. Подружжя Норвайші проводили щороку навесні своєрідна концерти «Сувеніри».

 

     Борису Калініченку з Прибалтики надсилали восени тематику майбутнього концерту і музику. Наприклад концерт називався «Лимонадний Джо». Була двохчасовая програма.   Навесні 1979 року весь колектив разом з Борисом, приїхав в Каунас. Танцювали два танці: «Дикуни», щось з індіанців і «Ковбої».

 

    Трохи пізніше в ансамблі «Каштан» з'явився «Космос» на музику «Спейс», і концерт був створений на її основі. Це було вражаюче видовище. Іншого такого потужного і красивого виступу знаменитого ансамблю не було. Ще в ансамблі був окремий номер "Карате", в якому хлопці виконували з особливим бажанням.

  Всі танцювальні постановки Борис робив сам. Його танцювальні пари залишалися допізна в тренувальному залі. Вони могли оставатися і до ранку.  Борис Калініченко практично жив у приміщенні філії клубу заводу "Ленінська кузня", де перебував ансамбль.

   Ряд членів ансамблю «Каштан» присвятили себе бальних танців і стали тренерами ансамблів бальних танців.

     Аркадій Курлянд - професійний тренер зразкового ансамблю бального танцю «Ренесанс», Київ, танцюрист Міжнародного класу. За особистий внесок у створенні духовних і культурних цінностей нагороджений почесною грамотою Міністра культури України (2008 р), Подякою Мера м Києва (2007р), Подякою Міжнародної Благодійної Фундації ім. В.Співакова. Лауреат Міжнародних конкурсів бального танцю, педагог-хореограф вищої категорії, суддя міжнародної категорії WDC.

   Марина Андрусенко, професійний танцюрист, кваліфікований тренер школи бального танцю «Гранд Дует», Київ, суддя вищої категорії. За час свого існування колектив взяв участь у багатьох фестивалях,  конкурсах, змаганнях. Її колектив отримав наступні нагороди та відзнаки: Почесна грамота від Президента спілки громадських організацій спортивного танцю України «Перша столиця», (м.Харків), Диплом від Президента спілки громадських організацій спортивного танцю України «Кубок західного регіону України», (м.Луцьк) Подяка від Президента спілки громадських організацій спортивного танцю Україн «Київський вальс», (Київ); Почесна грамота відПрезидента спілки громадських організацій спортивного танцю України «Парад надій», (м.Київ).

      Помер Борис Дем'янович Калініченко від серцевого нападу на 42 році життя 19 червня 1983 року. Колишні танцюристи ансамблю "Каштан" збираються разом і відвідують щорічно 19 червня і 12 жовтня (в день народження) на могилу Бориса Калиниченка на Лісовому кладовищі в Києві, щоб вшанувати пам'ять покійного, Бориса Калініченка, великого легендарного танцюриста, тренера, вчителя.

    Після смерті Бориса Дем'яновича Калініченка ансамбль бального танцю «Каштан» якийсь час очолив Олексій Верлан.

    Нині щорічно в честь легендарого людини, танцюриста, тренера проводиться турнір на кубок Бориса Калініченка - міжнародний фестиваль бального танцю «Київський вальс» - на честь Бориса Калініченка. Проводить його Олег Шумаєв, в минулому танцюрист, потім - тренер і засновник, керівник танцювального клубу "Данс центр", суддя міжнародної категорії. Пішов в бізнес, але продовжує допомагати українським танцюристам. Організує турніри зі спортивних бальних танців.

 

 

 Автор: Олександр Куценко

 


0

Коментарі