хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Історія бальних танців в Кривому Розі

  • 24.03.21, 00:33

У Палаці культури металургів заводу "Криворіжсталь" на початку вересня 1970 відкрилася школа сучасного бального танцю, яким керувала Софія Володимирівна Подлясова і на базі цієї школи створено ансамбль бального танцю «Юність».

 Колектив встиг завоювати популярність у молоді заводу «Криворіжсталь» і міста. Музика і хореогрфія, спорти поезія органічно поєдналися в бальних танцях. До речі це виробляє і красиву поставу, легку пластичну ходу, граціозність рухів.Учасники танцювального колективу розучували сучасні танці «Медісон», «Халі-гали», віденський, повільний і фігурний вальси, танго, квікстеп, які демонструвалися на вогниках і концертах художньої самодіяльності ДК металургів. Основу колективу був студенти Криворізького гірничорудного інституту та інших вищих навчальних закладів і технікумів. В ансамблі завжди була життєрадісна, тепла, доброзичлива, обстановка, хлопці не тільки добре старалися тренуватися, але багато було весельчаків, було багато гумору, хлопці були начитаними, цікавими для мене. Тут я придбав багато друзів.

Зробити життя молоді духовно багатшим, цікавішим - одна з головних завдань колективу ансамблю бального танцю "Юність" ДК культури заводу "Металург".

 Часто їздили колективом дивитися і виступати на конкурси в інші міста України - Дніпропетровськ, Запоріжжя. Для цього нам ДК «Металург» безкоштовно виділяв автобус «Ікарус». Для участі в концертах художньої самодіяльності нам також безкоштовно пошили костюми.

Колектив періодично виступав для населення в Кривому Розі, військових частин, а влітку в 1972 році влітку навіть їздили виступати в Феодосію і ближні з ним радгоспи з концертами по вечорах, а вдень ніжилися на Золотому пляжі Феодосії.

 Як виявилося Софія Володимирівна Подлясова приїхала з Пермі.

 Красиво, правильно танцювати - мрія молодих, і щоб втілити її в життя, потрібно багато праці. Мистецтву танцю навчаються роками, беручи участь в різних конкурсах.У Палаці культури металургів 22-23 травня 1971 року відбувся свято сучасного бального танцю - парад грацій, краси, пластики. Глядачі отримали справді естетичну насолоду від першого в Кривому Розі аматорського конкурсу бальних танців «Весняні ритми».

 Цей конкурс організований танцювальним колективом «Юність». Художній керівник Софія Володимирівна Подлясова, яка зуміла виховати чудову танцювальну пару Ігоря Дражнікова і Валентину Антонову, яка посіла на конкурсі три призових місця.

 Конкурс, в якому взяли участь танцювальні пари з Днепропетровска, Запоріжжя та Миколаєва проводився за радянською програмою і програмою класу «Д». 

У радянській програмі перше місце завоювала криворізька пара Ігор Дражніков і Валентина Антонова. На другому представники Миколаєва, а третє місце посіли танцюристи із Запоріжжя.

Виконання танців за програмами класу «Д» також принесло успіх Дражнікову і Антонової: вони посіли третє місце у виконанні віденського вальсу і танго, друге - в латиноамериканських танцях.

Відмінним був виступ наших гостей. Вони продемонструвовали прекрасну майстерність у витонченому і темпераментному мистецтві танцю. Чудове враження залишилося від показового виступу запорізької пари Ю.Подоляко і Н.Бандурко, - лауреатів республіканського конкурсу, переможців міжміських конкурсів, що проходили Києві, Запоріжжі, Ризі та багатьох інших містах.

Переможцям конкурсу вручено грамоти та цінні подарунки.

 

    Для криворіжців на початку 70-х років 20-століття було великою культурною подією і святом проведення міжміських конкурсів бального танцю.

 Вперше С.В.Подлясова побачила бальні танці в 20 років і в хорошому сенсі захворіла ними, початок її занять почалося в м. Пермі, а потім через 6 років почала працювати з 1970 року в Кривому Розі, це були перші кроки її самостійної роботи, довелося багато вчитися, закінчила в Москві, Заочний Народний Університет Мистецтв (ЗНУІ), факультет бального танцю.

 

     Софія Володимирівна Подлясова (нині Тимофеєва) з Кривого Рогу, їздила на репетиції в Запоріжжі до Лариси Бочкової, а потім її вчителями друзями стали Володя і Надя Нікітіни, із Запоріжжя. С.Подлясова запрошувала з Києва, Бориса Калиниченка одного з кращих танцюристів і тренерів Радянського Союзу, який приїжджав до Кривого Рогу, проводив семінари для колективу.

Але воістину знаменною міжміським конкурсом, який мені яскраво запам'ятався це конкурс «Ритми-72», який проходив на початку березня 1972 року в вихідні дні в Криворізькому міському цирку. Організаторами конкурсу стали заводський комітет профспілки «Криворіжсталі», Палац культури металургів заводу «Криворіжсталь». Вагомий особистий внесок у проведенні цього конкурсу вклала наш керівник ансамблю бального танцю «Юність», головний суддя конкурсу Софія Володимирівна Подлясова (Тимофєєва), великий ентузіаст своєї справи і пропагандист цього прекрасного виду мистецтва. В першу чергу мені дуже запам'яталося, бо вперше на ньому виступив, а і мої друзі танцюристи ансамблю бального танцю «Юність» Олександр Засельський - Тетяна Гусєва, Ігор Дражніков - Людмила Журавльова (нині Журавльова-Волинець) , Валерій Коваленко - Валентина Рябинкіна (нині Черепанова), Володимир Карпінський - Ірина Малишева, Олександр Куценко - Тетяна Погребняк (нині Бусаргіна) та інші.

    Демонструвати свою майстерність, виконання грації рухів приїхали представники 12 міст Радянського Союзу. Всього вийшло на паркет 50 танцювальних пар з Москви, Ростова- на-Дону, Таліна, Києва, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Дніпропетровська.

    У програму були включені радянські танці «Український ліричний», «Руський ліричний», європейські танці і латиноамериканські танці. У число призерів увійшла криворізька пара Палацу культури «Металург» студент будівельного технікуму Володимир Карпінський та студентка Криворізького гірничорудного інституту Ірина Малишева.   На другий день конкурсу за програмою «Д» призером стала також криворізька пара студент Криворізького технікуму рудничної автоматики Олександр Засельський і студентка КГРИ Тетяна Гусєва. Ця пара стала переможницею першого обласного конкурсу в місті Дніпропетровську і допущена до республіканського конкурсу в Києві. Ми з партнеркою Тетяною Погребняк успішно виступали у півфіналі.     По класу «В» переможцями в класичних танцях стали: Л.Магазінер і В.Бородачева (Москва), А.Бугель і Т. Васильченко (Київ), Н.Артюх і В.Артюх (Ростов-на-Дону).    4 тисячний повністю заповнений глядацький зал аплодував чудовим танцюристам, переможцям міжнародних конкурсів: архітектору Андресу Саар і інженеру-будівельнику Енне Саар (Таллінн), інженеру Олександру Чекоткіну і радіотехніку Олені Чекоткіной (Москва).    Був оголошений приз глядача на саму елегантну пару. Такою виявилася пара №10 Валерій Артюх та Наталія Артюх. Протягом всього конкурсу два дні грав естрадний оркестр, виконуючи танцювальні мелодії. У перервах глядачі могли побачити представників модельного агентства з Києва, познайомитися з новинками моди.

    Коли я вже служив в армії з листопада 1972 на наступний рік також 17 і 18 березня 1973 року в приміщенні Державному цирку проходив конкурс бальних танців «Ритми Кривбасу-73», організований Палацом культури металургів. У ньому брало участь 18 танцювальних пар з 25 міст: Риги, Донецька, Краматорська, Тольятті, Миколаєва, Одеси, Шахти, Дніпропетровська, Харкова, Кривого Рогу, Ярославля, Мінська та інших міст. Криворізькому міському цирку в квітні 1973 року проходив черговий міжміського конкурс бального танцю.

 

У ньому брали участь танцюристи з 25 міст Радянського Союзу, в тому числі три кращих дуету з Кривого Рогу: Олександр Засельський і Тетяна Гусєва, Олександр Чумаченко та Ірина Малишева, Валерій Коваленко та Валентина Рябинкина. Конкурс викликав великий інтерес. 4 тисячі глядацьких квитків були продані за 2 дні.

 У програмі класичні та латиноамериканські танці повільний вальс, віденський вальс, танго, квікстеп, фокстрот, румба, чарльстон, пасодоболь, ча-ча-ча, джайв. Змагання проводили в своєму мистецтві танцюристи «Б» і «С» класів.Перше місце по «Б» класу завоювала танцювальна пара Станіслав Шкляр та Ірина Чубарець з Донецька, друге Сергій Стовбун і Лідія Литвинчук з Харкова. Третє Василь Тітько і Олена Артюшенко з Мінська.

 По класу «С» перше місце присуджено Юріс Бауманіса і Біруде Строде з Риги, Латвія. Друге місце зайняли Павло Лідовский і Наталія Нехлюдова з Дніпропетровська. Третє місце В'ячеславу Погоревову і Людмилі Погорєловій з Донецька.

 Всім ці парам вручили цінні подарунки, діти з балетної студії піднесли їм живі квіти. Самим чарівним  парам Олександру Засельському і Тетяні Гусєвої з Кривого Рогу, Станіславу Шкляру і Ірині Чубарець з Донецька, Борису Аксьонову і Олені Петровій з Ярославля вручили живі квіти і призи директором ДК «Металург» Л.Чорна.

 Відбулися показові виступи переможців конкурсу, які демонстрували свій улюблений танець. У них і брали участь танцюристи міжнародного класу Відас і Даля Камайтіс з Вільнюса. Вони на той момент танцювали разом 8 років і брали участь в конкурсі 1969 «Ризька осінь», 1971 г. «Лейпцизький ярмарок».


Автор: Олександр Куценко, Київ

0

Коментарі