Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Конференція арабських інвесторів з розвитку енергетики України

 

Днями в Києві відбулася Міжнародна конференція «Енергетика України – ефективна сфера залучення інвестицій», організатором якої виступила Асоціація українських і арабських бізнесменів та інвесторів (AUABI) за інформаційної підтримки інформпорталу журналу «Україна по-арабськи».

 

У заході взяли участь власники, керівники та представники енергетичної промисловості і банківської сфери України та країн Арабського світу, фахівці в області енергетичного сектора, представники науково-академічної спільноти і всі, хто зацікавлений у розвитку біоенергетики та альтернативної енергозабезпеченості країни.

 

На запрошення голови AUABI Мохаммада Саліма Алотті на конференцію прибула делегація арабських інвесторів (Маруан Расим Камал, Ібрагім Жнахі та інші), яку очолив Мохаммед Аль Таані, генеральний секретар Комісії з питань відновлюваної енергетики Арабських Республік (AREC).

В рамках конференції відбулися три дискусійні панелі, на яких обговорили наступні актуальні теми:

І. Розгляд програм підтримки альтернативної енергетики в Україні.

Розвиток біоенергетики в Україні: сучасний стан та перспективи.

Наявні перспективні культури для виробництва біомаси в Україні.

Ефективні проекти використання біомаси.

ІІ. Розвиток вітроенергетичного сектора України.

Презентація потенціалу енергозбереження країни.

ІІІ. Кредитна підтримка з енергоефективності.

 

На відкритті конференції до гостей зі вступною промовою звернувся голова AUABI Мохаммад Салім Алотті. Він подякував гостям за участь у заході, зробив невеликий екскурс в історію ринку альтернативної енергетики України, а також розповів про ситуацію на ринку сьогодні.

 

Мохаммад Салім Алотті зазначив, що за останні 25 років Україна зайняла лідируючу позицію в розвитку альтернативної енергетики серед колишніх радянських республік. Так, за словами голови AUABI, в 2017 році сектор «зеленої» енергетики в Україні вийшов зі стану рецесії на новий і більш динамічний етап.

Це пов’язано з новими планами, розробленими українським урядом в рамках стратегії розвитку енергетичного сектора на 2035 рік. Вони спрямовані на досягнення 25% поновлюваних джерел енергії до 2030 року. Також це пов’язано зі зростаючим інтересом місцевих і іноземних інвесторів до поновлюваних джерел енергії.

 

«Ефективне фінансування« зелених» проектів державними і міжнародними банками посприяло поліпшенню інвестиційного клімату в цьому секторі, особливо після прийняття Верховною Радою України у 2017 році спеціальних законів «Про ринок електричної енергії» і «Про оцінку впливу на навколишнє середовище », які зіграли позитивну роль в цьому процесі», – сказав Мохаммад Салім Алотті.

Він також підкреслив, що до 2018 року сумарна встановлена потужність виробництва вітрової енергії в Україні склала 594.07 МВт, з яких 506.26 МВт – на основній материковій частині України. А в 2017 році Україна змогла заощадити близько 455 тисяч тонн вугілля завдяки використанню технологій для вироблення електроенергії за рахунок вітру.

 

На думку голови AUABI, інтерес інвесторів до проектів в області вироблення «зеленої» електроенергії залежить від законодавчої бази і правових механізмів, що діють в країні. У цьому контексті він звернувся до Міністерства закордонних справ з проханням переглянути питання про надання українській візи іноземним інвесторам і бізнесменам. Бюрократія, з якою вони стикаються сьогодні, перешкоджає планам для досягнення успіху і розвитку, і навіть завдає шкоди репутації України та її економіці.

«Україна славиться сучасним і розвиненим сектором поновлюваних джерел енергії, не кажучи вже про систему «зелених» тарифів, пов’язаних з обмінним курсом «гривня – євро», що дозволяє уникати коливань національної валюти. Також Україна пропонує інвесторам «зелені» привабливі тарифи, найвищі в Європі. І відповідно до чинного законодавства, нинішній «зелений» тариф діє до січня 2030 року, згідно з договором продажу електроенергії», – заявив Мохаммад Салім Алотті.

 

Підводячи підсумки, він подякував усім партнерам і учасникам конференції, а також висловив глибоке переконання, що майбутнє взаємовигідних українсько-арабських відносин має безпрецедентні перспективи розвитку, і AUABI докладе максимум зусиль для просування українсько-арабського співробітництва в енергетичній та інших сферах.

Генеральний секретар AREC Мохаммед Аль Таані розповів присутнім про те, чим займається і які цілі перед собою ставить організація, яку він представляє. «AREC – це некомерційна неурядова Комісія, пов’язана з поновлюваними джерелами енергії в Арабському світі. Організація заснована в 2011 році в Аммані (Йорданія) і складається з великої кількості членів, що представляють кілька арабських країн, очолює її його величність принц Ассем бен Найеф», – сказав Мохаммед Аль Таані.

За його словами, в арабських країнах, як споживачі, так і управлінці на рівні державної влади стикаються з різними викликами в прийнятті відновлюваної енергетики в політиці країни і законодавчих актах. Потенціали і переваги альтернативної енергетики добре визнані.

 

«Мета AREC: працювати над сприянням і просуванням культури використання альтернативної енергетики та енергоефективності у всіх сферах життя. Майбутні інвестиції в поновлювані джерела енергії та енергоефективність до 2035 року в арабських країнах досягнуто більш 500 млрд. доларів і 200 млрд. доларів в країни Європи», – зазначив Аль Тааніт.

Українську сторону на конференції представили Володимир Ставнюк, Андрій Герус, Андрій Конеченков, Родіон Морозов і багато інших.

Володимир Ставнюк, голова правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України), розповів про реформи України, спрямованих на залучення арабських інвесторів, і програмі президента Володимира Зеленського, якій приділяють сьогодні особливу увагу. Володимиру Ставнюку були звернені безліч запитань від інвесторів компаній, він запевнив усіх, що українська держава гарантує безпеку їх вкладень, і всіляко сприятиме усуненню бюрократичних перепон.

Андрій Конеченков, голова правління ГМ «Українська вітроенергетична асоціація», віце-президент WWEA «Всесвітньої вітроенергетичної асоціації», виступив з доповіддю про відновлювану енергію вітру і перспективних проектах його компанії для інвесторів.

Також виступили безліч інших українських і арабських бізнесменів-фахівців в галузі відновлюваної енергетики в пошуку найкращого рішення для викликів сьогоднішнього дня в області енергетичного сектора.

Джерело: ІП «Україна по-арабськи»

0

Коментарі