Про співтовариство

Цікавинки про науку і пов'язане з нею. Пропаганда теорії еволюції та інших наук. Також тут будуть відео про тваринний світ

Без пропаганди релігії (статті про неї допускаються, але справжні наукові та спростування конкретних релігійних суджень), українофобства, і казочок про Нібіру, чупакабру і подібних, такі дописи видалятимуться, або помічатимуться як помилкові разом з публікацією спростування. Політика теж не бажана, а для історичних постів про УПА, ОУН, української історії є співтовариство Бандерівці. Типу "історичні" статті "жертвы УПА" видалятимуться

В контенті можливий випадковий перепост фейків, конкуруючих теорій, враховуючи, що не всі мають наукову освіту, да і сама наука частково складається з помилкових теорій, в такому разі прошу попереджати в коментарях, будемо вирішувати чи залишати пост з критичними коментарями і поміткою про помилковість, чи видаляти
Вид:
короткий
повний

Наукова реальність

Супергігант Бетельгейзе

  • 30.01.20, 08:25
Бетельгейзе — це червоний надгігант, одна з найяскравіших зірок у нічному небі, друга за яскравістю зоря в сузір’ї Оріона. У нічному небі Бетельгейзе досить легко помітити неозброєним оком через її червоно-помаранчевий колір.

Об’єм Бетельгейзе щонайменше в 160 млн разів перевищує сонячний, а її маса більша за сонячну в 12-20 разів. Один оберт навколо своєї осі Бетельгейзе здійснює за 17 років. Всім зіркам такого розміру судилося дуже коротке життя за космічними мірками.

Всього кілька мільйонів років — і Бетельгейзе вибухне. Але чи це правда?

Звідки взялися данні про те, що зірка тьмяніє та чим це загрожує людству?


Зіткнення галактик

  • 27.01.20, 02:26
Процес на мільярди років...


Танцюючий дракон

  • 24.01.20, 12:30
Танцюючий дракон. У Китаї виявили перехідний вид між динозаврами і птахами


Палеонтологи знайшли в Китаї скелет невеликого пернатого динозавра невідомого виду із сімейства дромеозаврід – хижих пернатих динозаврів.

Новому виду дали назву Wulong bohaiensis. Слово Wulong означає «дракон, що танцює» китайською і було дано частково для позначення пози, в якій застигли рештки тварини.

Єдиний у своєму роді зразок пропонує подивитися на те, на що була схожа земля 120 млн років тому. Скам’янілість зберігає пір’я і кістки, які надають нову інформацію про те, як виросли динозаври і чим вони відрізнялися від птахів.

«Вивчення подібних зразків не тільки показує нам іноді дивовижні шляхи, по яких пройшло давнє життя, але і дозволяє нам перевірити ідеї про те, як важливі характеристики птахів, включаючи політ, виникли в далекому минулому», – сказала докторка Ешлі Поуст, яка аналізувала зразок.

Зразок був виявлений більше 10 років тому фермером у Китаї, у багатій копалинами провінції Джехол, і відтоді зберігається в зборах Даляньського музею природознавства в Ляоніні, північно-східної китайської провінції, що межує з Північною Кореєю і Жовтем морем. Скелетні кістки були проаналізовані Поуст разом зі своїм наставником, доктором Девідом Варріккіо, з Університету штату Монтана.

Динозавр був більше від звичайної ворони і менший за ворона, але з довгим костистим хвостом. У Wulong bohaiensis виявили вузьку голову з величезною кількістю гострих зубів, він був покритий пір’ям, що, цілком ймовірно, дозволяло здійснювати політ.

При цьому хвіст тварини закінчувався розгалуженим у дві сторони пір’яним шлейфом, а передні кінцівки-крила – чимось на зразок лап з пазурами. Можливо, з їх допомогою динозавр полював на дрібних ссавців, ящірок, птахів і риб.

«У зразка є плавці на кінцівках і хвості, які ми асоціюємо з дорослими птахами, але у нього були й інші особливості, які змушували нас думати, що це молода тварина», – сказала Поуст.

Щоб зрозуміти це протиріччя, вчені розрізали кілька кісток нового динозавра для дослідження під мікроскопом. Кістки показали, що новий динозавр був «неповнолітнім». Це означає, що принаймні деякі динозаври отримували пір’я задовго до того, як вони закінчували рости.

Або молоді динозаври потребували цього хвостового пір’я для якоїсь функції, про яку ми не знаємо, або вони вирощували своє пір’я зовсім не так, як більшість сьогоднішніх птахів.

Новий вид є одним із найбільш ранніх родичів велоцираптора, знаменитого динозавра-теропода, що жив приблизно 75 млн років тому, а також прямим предком сучасних пернатих.

Найближчим же родичем «дракона, що танцює», найімовірніше, був мікрораптор – «чотирикрилий динозавр», що жив із ним одночасно і названий так тому, що довге пір’я у нього росло не тільки на передніх, але й на задніх кінцівках.

opinionua.com/2020/01/23/vcheni-viyavili-zalishki-istoti-shho-bula-perexidnim-vidom-mizh-dinozavrami-ta-ptaxami/


Реконструкция Wulong bohaiensis / © Angela R. Connor @Amaruuk, artist



Реконструкція Wulong bohaiensis / ©Erick Toussaint, San Diego Natural History Museum



В NASA відкрили нову планету

  • 13.01.20, 10:10
Американський школяр допоміг відкрити нову планету на третій день стажування в NASA
Вчені оголосили про виявлення планети TOI 1338 b, що обертається відразу навколо двох зірок. Зробити це відкриття вченим з американського космічного агентства допоміг 17-річний старшокласник Вулф Цукіер.

Про це 7 січня повідомили у NASA.

Зазначається, що у перші дні стажування Цукіер вивчав дані про систему з двох зірок і помітив на їх орбіті дивну тінь.

Спочатку підліток подумав, що це зоряне затемнення. Однак виявилося, що це не просто тінь, а планета. Школяр виявив її на третій день свого стажування в NASA.

Зазначається, що у NASA є проєкт TESS Planet Huners, який дозволяє волонтерам допомагати вченим у відкритті нових планет.

TOI 1338 b — перша планета з подвійної системи, виявлена завдяки телескопу TESS, але не перша з відомих людству екзопланет такого роду. У 2011 році вчені за допомогою космічного телескопа «Кеплер» виявили Kepler-16b в сузір'ї Лебедя — вона також знаходиться у подвійній зоряній системі.

Відео англійською



https://hromadske.ua/posts/amerikanskij-shkolyar-dopomig-vidkriti-novu-planetu-na-tretij-den-stazhuvannya-v-nasa

Майже людина (нова знахідка)

       Недавно в печері в 50 км від Йоганесбурга (ПАР) виявлено скам'янілі рештки давньої людини.

Схема розташування решток новознайдених давніх людей
          
           Точних даних про вік решток поки не повідомляється. Висловлюють гадки, що він може складати від 2,5 млн до 200 тис років.


Реконструйована зовнішність Нomo naledi

       Сукупність ознак дає підстави деяким антропологам зараховувати цей організм до нового виду в межах сімейства Homo, який названо Нomo naledi. Інші кажуть, що такі ж рештки були знайдені і описані раніше. Тобто вид не новий.


Як би там не було, професор Лі Бергер  задоволений знахідкою 

       На даний момент оброблено більш як 1550 елементів скелетів, що належали п'ятнадцяти особинам як дітям, так і дорослим. Відзначається, що це лиш мала частка того, що все ще приховує печера.
       Будова плечей, носа наледі більш подібна тому, що є у мавп. Будова кінцівок майже ідентична тому, що є в сучасної людини. Для наледі була характерна струнка постава. Ріст дорослого наледі сягав 150 см, вага - 45 кг. Об'єм мозку лише 550 куб. см. (у сучасного гомо - близько 1,5 л).
        Цей вид за допомогою рук міг непогано вправлятися з предметами, ходити на довгі відстані, а будова пальців дозволяла їм бути непоганими альпіністами.


Ступня Нomo naledi

    
Розмір черепа Нomo naledi у порівнянні з розміром черепа сучасної людини

          Характер розташування решток дозволяє припустити, що вони були навмисно поміщені в одній з кімнат печери і "запечатані" там. За словами вченого університету Південної Африки Лі Бергера, ніхто з них не очікував цього від примітивного виду з дуже маленьким мозком, оскільки досі така діяльність, як поховання, вважалася притаманною для пізніших, більш досконалих видів.

Використано дані та фото з джерел:

zn.ua/TECHNOLOGIES/antropologi-obnaruzhili-neizvestnyy-ranee-vid-drevnih-lyudey-188217_.html

huffingtonpost. co. uk/2015/09/10/homo-naledi-new-species-human-discovered-south-african-cave_n_8115120.html?utm_hp_ref=uk-tech&ir=UK+Tech

theinsider.ua/politics/55f152f8cca71/

usatoday. com/story/news/2015/09/10/fossils-humans-cave-ancient-bones/71966570/

Сторінки:
1
3
4
5
6
7
8
попередня
наступна