хочу сюди!
 

Sveta

34 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Про Батька Махна

- Чи я гадав, що воно таке погане, мале, з великими патлами? – схвильовано мовив старий Валентину, який із нетерпінням чекав новин. – А казали Махно – цар, Махно – Бог! Хіба ж такі погані бувають царі!? Нікчемне, одне слово… Дідусь перехрестився. – Так ото зійшлися вони – Махно і Щусь, почоломкалися і щось балакають. А безнога «Правда», наче пес, за ними лазе!... Десь з’явилась бричка з самогоном, хлібом і медом… І почали частуватись і других частувати. Дають і мені, а я кажу: «Дякуючи Богові, власне маю, боюсь чужим, то ще й награбованим, подавитися». Махновець зиркнув як звірюка і кинув в обличчя мені хліб святий з метод. Нагнувся я, підняв. «Собаки з’їдять», - сказав. І пішов додому.

Р. Коваль. Багряні жнива Української революції.
4

Коментарі

119.08.10, 19:22

И к чему это.

    220.08.10, 06:15

    Це комуняча брехня. А люди ще й зараз пам'ятають, що всі військові відбирали у громадянську війну у селян коней, їжу, фураж, одяг але єдиний хто розплачувався згодом по тим роспискам то був Нестор Іванович Махно.
    Ще по темі:
    http://www.forum.poshtovh.org.ua/index.php?topic=178.0

      320.08.10, 17:41Відповідь на 2 від Східняк

      Це спогади очевидця!!! Звідки у Вас така впевненість до ідеалізації?

        420.08.10, 18:09Відповідь на 3 від Mamay_

        Це спогади очевидця!!! Звідки у Вас така впевненість до ідеалізації?Так це спогади очевидців. А де Ви побачили "ідеалізацію"? Це маленька часточка Правди.

        А схильність комуняк до "чорного піару" відома всім.
        Армія Махна складалась з селюків, які не могли кидатись хлібом, як впевнено бреше Ваш Р. Коваль. Червоні агітатори залишили по собі такі величезні купи брехні, що спростовувати кожне слово - життя не вистачить. Я давно зробив для себе висновок, що КПРС була збіговиськом абсолютно аморальних людей, я ж їх впритул бачив...

          520.08.10, 21:48Відповідь на 4 від Східняк

          Нечемно так говорити про незнайому людину. Почитатйе його праці, хоча б для годиться.
          Армія Махна складалася із головорізів і всякої нечисті. Хоча батько кілька разів і збирав багатотисячні армії, сам же їх нищив бездумно чи умисно. За що воював батько? І скільки шкоди вчинив українській справі? Ви почитайте спогади реальних учасників - свідомих українців, які роздивившись в чому справа, лишали махновців і йшли до лав регулярного війська УНР чи інших повстанських отаманів, щоб прислужитися Україні, народу, державності, а не хворому анархісту.
          А про комуністів Ви вірно кажете)

            620.08.10, 23:37Відповідь на 5 від Mamay_

            ...Армія Махна складалася із головорізів і всякої нечисті....Якби анархісти прийшли до влади то Ви сьогодні впевнено б заявляли що то були білі та пухнасті ідеалісти-лицарі, які боролися з різною нечистю. Мене дивує здатність людей вірити всьому, що надруковано на папері. Доречі Ви пам'ятаєте як 20-15 років тому у всіх негораздах звинувачували РУХ-івців, які насправді ніколи не були при владі, щоб переконатись достатньо подивитись ХТО в Україні зараз "...владєльци заводов, газет, параходов..."
            А червона та біла армії хіба не відзначилися нелюдською жорстокістю? Візьмемо ближче - хіба не поляки десятки років творили терор на українських землях, але зараз хтось (не будемо казати хто, хоча це Росія) роздмухує на весь світ байку про "злодєянія УПА". А то ж бала ВІДПЛАТА....

              721.08.10, 00:06Відповідь на 6 від Східняк

                821.08.10, 09:22Відповідь на 6 від Східняк

                Ви мене не чуєте? Чи не бажаєте чути? До чого тут жорстокість? На терор москалів українці відповідали терором. Я нічого не заперечую, бо Ви вірно висловлюєтеся.
                Вони не прийшли до влади, бо "якби" бути не може. Вам відомо як махновці воювали проти "буржуазної" УНР, потім проти "буржуя-гетьмана"? Одне слово анархічна "ріж публіка". І це були українці! То я і кажу про причини і наслідки, а не про що могло бути)

                Аргументуйте мені, чому Ви заперечуєте наявність у Махна криміналу і всякого іншого добра? Я читав згадки учасників, свідомих українців, що залишали лави Батьки, щоб дійсно прислужитися ідеї української держави, а не анархічній байці. А селяни підтримували Махна, доки силу мав, та чи вибір у них інший був?

                  921.08.10, 19:19Відповідь на 8 від Mamay_

                  Мені не подобається коли вихоплюють поодинокі ПРАВДИВІ (або брехливі) факти та починають їх до оскоми жувати, після чого у громадському уявленні закріплюються такі "кліше": ВСІ махновці бякі (армія була селянська, звідкіль взялися та куди поділися грлорізи та "нечисть" в українських селах), ВСІ комуністи правдиві (бо газета "Правда", гітлерівці - вороги (хоч добрячий шмат 2-ї Світової біли СОЮЗНИКАМИ СРСР), економіку України розвалили РУХівці (які НІКОЛИ небули при владі).

                  Війна жорстока справа, тому при бажанні можна "наколупати" ПРАВДИВИХ свідчень і про садизм "наших" хлопчиків в Афганістані, Грозному, Тбілісі і про шляхетні вчинки фашистів-есесівців.

                    1021.08.10, 19:19

                    У Юрія Горласа-Горського (Холодний Яр) описано жахливий випадок коли повстанець старою ржавою шаблюкою штрикає у живіт чекісту, але письменник не зупиняється на цьому (як робите Ви), а пояснює, що той чекіст зайшов до оселі повстанця та своєю "пролетарською шашкою" вирізав з живота дружини повстанці немовля, а жинку залишив помирати.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна