хочу сюди!
 

Sveta

34 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Про хлопів хакана)

Що ж стосується Івана 4, то його манила в Престольний Край зовсім не жага наживи і навіть не турбота про безпеку своїх границь (бо Хаджи-Тархан ніколи не погрожував Московії), а та сама слава золотоординського спадку, що дозволила б йому претендувати на обширні простори обох материків.

Ще в 1547 році великий князь московський проголосив себе царем.(?) Ніяких прав на цей найвищий титул він не мав, оскільки пращури Івана були не царями, а лише великими князями. З точки зору кримських ханів Велике князівство Московське було одним із улусів Орди і титул великого князя приблизно відповідав чину улусного бея – такого, наприклад, як керівник Мангитів при ординському дворі. Це видно із переписки московських князів і мангитських беїв початку 16 століття: оскільки обидві сторони вважалися рівними за рангом, то відношення старшинства між ними визначалися не титулами, а лише різницею у віці, яка встановлювала, хто буде вважатися «старшим братом», а хто «молодшим». Але жоден із мангитських беїв, яким би могутнім він не був, ніколи не насмілювався проголосити себе ханом – а саме це зробив тепер амбіційний московський правитель. Недивно, що кримський двір не визнав за ним цього статусу (як не визнав і цілий ряд країн Європи).

Ієрархія чингизьських і західноєвропейських титулів не зовсім тотожна між собою, але, в цілому, титул хана можна співнести з титулом короля. Але Іван ставив себе вище європейських королів і визнавав рівним собі лише германського імператора і османського султана – в очах Криму він наважився проголосити себе не ханом, а «ханом над ханами», тобто падишахом, хаканом…

Для спорів із Заходом у Івана була готова легенда про походження московських правителей від древньоримських імператорів, а для спорів із Сходом – важко спростовний довід: ким же ще, як не «ханом над ханами», може зватися правитель, якому давно служать хани-Чингизіди в Касимовському юрті? Недавні події на Волзі (знищення Казані) лише підкріплювали цю аргументацію: той, хто заволодів двома ханства ми, може бути лише ханом («царем»). Прихильники Москви у Великому Улусі, намагаючись вислужитися, вже давно присвоїли йому цей титул, величаючи Івана «Білим падишахом» і навіть заявляючи – всупереч здоровому глузду – про його пряме чингизьке походження.

Так на простори Улусу виступив самопроголошений хакан, що намагався утвердити на зміну Старому Сараю Бату-хана і щасливому Сараю Менгли Гірею свій «Новий Сарай» Москву. Він вступив в боротьбу з природними нащадками Чингіза за спадок Золотої Орди, і на його стороні стояли сила і військова удача. (?) Для того, щоб стать єдиним власником цього спадку, йому залишалося перемогти нинішнього хакана Великого Улусу.
Тобто, завоювати Крим!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

О. Гайворонський. Повелителі двох материків.

П.С. Із хлопів хакана у "царі", потім у "царі всія Русі", а до візантійських імператорів легенду зробили, а проголосити невстигли.lol  Ревалюція тавварісчі!

Севастополь - русскій город, руссской "слави"huh

100%, 8 голосів

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
8

Коментарі

116.08.10, 22:11

Те, що Іван сам проголосив себе царем, можна зрозуміти. Його предки , як і предки майже всіх королівських родин Європи, були бродягами-вікінгами, що мечами здобували собі королівства.

    Гість: Malva

    216.08.10, 22:11

    Мамаю, мені потрібна історія в коротких оповіданнях для дітей 6-10 років. не допоможеш з ресурсом? чи хоча б автора порадь.

      316.08.10, 22:13Відповідь на 1 від претендент

      Вікінги? Це хто?

        416.08.10, 22:22Відповідь на 3 від Mamay_

        Ті ж самі Рюрик з братами .

          516.08.10, 22:24Відповідь на 4 від претендент

          Варяги,а не вікінги. А хто такі варяги - ніхто не знає!

            616.08.10, 22:24Відповідь на 2 від Гість: Malva

            Спробував у гуглі пробити - море, але все не те))) Чим українськи казки не підходять? В мене зі школи лишилися брошурки для всіх класів із короткими оглядами історичних тем, подій, героїв, якраз би для ваших потреб підішли. Але вони не вдома, автора не пам"ятаю, але можна поцікавитися в шкільних книгах для 5-8 класів.

            Є така книга: "Видатні постатті з Історії України 9-19 ст" Короткі біографічні нариси. Історичні та художні портрети. / В.І. Гусев, В.П. Дрожний, та ін / .- Київ.: "Вища школа. - 2002.-359с.іл.

              716.08.10, 22:25Відповідь на 2 від Гість: Malva

              Вам сюди: http://abetka.ukrlife.org/kazki.html

                816.08.10, 22:42Відповідь на 5 від Mamay_

                Варяги,а не вікінги. А хто такі варяги - ніхто не знає!

                  Гість: PR3D4T0R

                  916.08.10, 22:49

                  Імперія тримається на ворогах. Нема ворогів - нема цілі для існування.
                  Як вампір, вони висмоктують кров із когось, щоб самим "жити".
                  Кола їм у серце і в задницю (як на Січі).

                    1016.08.10, 22:54Відповідь на 9 від Гість: PR3D4T0R

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна