хочу сюди!
 

Ирина

45 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 40-50 років

Батько Махно

Приглядаюся до махновців. Звичайні собі добрі хлопці-катеринославці, одягнені по-козацьки. Нічого анархічного в них не було. Нічогісінько, здається, в ідеях анархізму вони й не тямили. Говорили про селянську революцію, селянську Самостійну Україну і вірили в щасливу зорю свого ватажка, як не кожний чернець у Бога.
Катря вернулася під ранок. Розмовляла з Махном – передавав, щоб затрималися у Рівному, бо вранці переходитиме через село – хоче поговорити.
Перед полуднем почали прибувати в Рівне махновські відділи. Приглядаємося. Кіннота – хвацькі хлопці на добрих конях, сотні тачанок із кулеметами, гармати – по восьмеро коней-зміїв тягнуть кожну. Прапори чорні й жовто-блакитні. Національні прапори ніби Махнова дружина Галина Кузьменко – свідома українка – сама для відділів пошила. На них вишито напис: "Хай живе селянська революція!", а на чорному: "Да здравствуєт анархія, смерть узурпаторам!"
Чорт розбере, що за програма. Багато махновців, одягнені у широкі козацькі шаровари, співають українських пісень.
Проїхав полк "махновських будьонівців" у рогатих шапках із червоними зірками. Вглядівши наші будьонівки, донці махають руками: "Здорово, братішкі! Дайош Ростов!"
Сам батько приїхав у критій кареті, запряженій чотирма кіньми, – загоював у поході не знаю вже яку рану. У каретах же (де їх тільки "батько" видряпав?) їздили й інші поранені та хворі махновці.
Була неділя чи якесь свято – народ саме виходив із церкви, як біля неї зупинилася карета з Махном. Спираючись на костур і на руку дружини, "батько" зійшов і на очах богомольців віддав земний поклін перед церквою. Потім закликав церковного старосту і, вийнявши з кишені жменю золотих п'яти- і десятирублівок, висипав їх у пригорщу.
– На святий храм від раба Божого Нестора... Хай батюшка молиться за успіх нашої селянської зброї.
Староста – сивий дідуган зі сльозами в очах – поцілував руку вождя селянської армії. Хрестилися й зітхали навколо баби.

Стримуючи нечемні усмішки, приглядаємося до тієї комедії. "Батько" – анархіст, а анархісти не визнають ні Бога, ні церкви. І раптом... "раб Божий Нестор". Знає, почому бублики в Одесі, знає, на якій струні українському дядькові заграти...
Представляємося "батькові" і отримуємо запрошення прийти до штабу, – затримається Махно у Рівному довше, матиме тут засідання воєнного суду.

ХОЛОДНИЙ ЯР
5

Коментарі

127.11.09, 20:47

мама - анархия, батько - махно)

    230.11.09, 17:02

    в чому суть Анархії?

      330.11.09, 20:35Відповідь на 2 від krir

      Відсутність влади людини над людиною.
      Як вільний з вільним, як рівний з рівним.

        41.12.09, 09:14Відповідь на 3 від Mamay_

        вольному - воля,спасеному - рай

          526.12.09, 16:49

          что то тут не так... Нестор Иванович не отличался религиозностью , даже сжег одного попа в паровозной топке...

            анонім

            631.03.10, 13:52