хочу сюди!
 

Ирина

45 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 40-50 років

А віз і понині там)

"Якщо люди збрехали,
то і я збрешу..."

1.Ще ніхто не знав кому бути гетьманом; кажуть начебто сам даруючий гетьманства, князь Голіцин, того не знав. Доки з’їжджалися чини, присутні, віддавали перевагу бунчужному Юхима Лизогуба, «як особу, в землі всіма достойностями першу», приходили до нього всякий ранок з повагою «на добридень», - за словами літопису.
Генеральний осавул, Іван Степанович Мазепа, примітивши перевагу народу до Лизогуба, «взявся тут же посунути всі пружини, винайдені ним, щоб прихилити чини на свій бік». Він обдарував секретаря Голіцинського, той завірив князя, що Мазепа призначив значну суму у вдячність за вибір його в гетьмани.
Цього було недостатньо. Яким сильним не був улюблениць Софії, але не міг призначити гетьмана самовільно, треба було б з’єднати його волю з народною. Воля народна була вибрати Лизогуба. Голіцин вагався; він не звертав увагу на Мазепу, бідного осавула, якому не було чим, не дивлячись на обіцянку, за уряд вперед заплатити.
Перекази збереглись у сімї Бурковських , що Голіцин запропонував гетьманство Генеральному обозному Василю Бурковському за десять тисяч рублів; але обозний був скою людиною, і відмовив боярину. Довго Мазепа кланявся скупому багачу, нарешті вимолив у нього в борг цю суму, отримав і відніс її Голіцину.
Між тим боярські підпорядковані розголошували, що царі, полюбили Мазепу, будуть сприяти війську і народу, якщо його виберуть. Обіцянки високої милості подіяли на розум старшини. «З першого ранку розголошення, всі майже чиновники стали приходити із свої добри днем до квартири Мазепи, а Лизогуба вже обходили. Вдосконаливши свою роль, Мазепа осипав відвідувачів всіх родів обіцянками, надія і приватними застіллями».
Так коливалося щастя шукачів 25 днів.
…. Декілька голосів назвали Мазепу, декілька – Бурковського: перші були голосніші. Ще раз Голіцин запитав: кого народ хоче мати гетьманом? Тоді повторилося, і голосніше повторилося, ім’я одного Мазепи. Бояри підійшли до нього, оточили і привітали із саном гетьмана обох сторін Дніпра Війська Запорожського.
Негайно гетьман виконав священний обов’язок: заплатив скупому Бурковському десять тисяч рублів з відсотками, - із скарбу військового. (щур позорний)

2. Питання по ходу. Який сенс знімати пам"ятники одним катам і ставити іншим?  Що чужий, що свій - одним дідьком плоджені. Хіба мало славних лицарів маємо? 

3. 
За скільки мільйонів Тимошенко купила собі міністерство і за 
скільки мільярдів купить президенство, із державної казни?
 
 


"Ваші руські кості лядським м"ясом обросли"


100%, 4 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
6

Коментарі

122.11.09, 23:23

Я б не співставляла Мазепу з Тимошенко. Це просто несумісне.
Він, якщо і брав із казни , то маємо по сьогодні багато збудованих, відновлених ним і відреставрованих церков. Багатьом церквам, монастирям , лікарням робив щедрі , дорогі подарунки , дзвони ( знаменитий Софійський дзвін названо його імеенм) Мазепа був великий гетьман і великий меценат.

    222.11.09, 23:35Відповідь на 1 від ANne*

    А віз і понині там. Отже! Ті лицеміри, які "отстьогують бабла" на громаду цековних дармоїдів, обкрадаючи мільйони - добродії, миценати, великі люди? Янукович теж в церкву ходить, тільки московську, свою брезгує, то як добродій?
    Перепрошую за форму викладу, давайте бути об"єктивними. А ще можете почитати відношення всього народу до "великого гетьмана" і все стане на своє місце.

      322.11.09, 23:46Відповідь на 2 від Mamay_

      Я хочу швидше вiдцiля
      Вiддячить москалям i ляху,
      Що мiй народ ведуть на плаху
      Пiд смiх царя i короля.
      Вони знущаються над ним,
      Несуть йому ганьбу, образи...
      А я забув його накази
      Й життя розмiнюю на дим.
      Крiзь мури пишнi i багатi
      Я чую плач його, як дзвiн...
      Я в пишнiм палацi, а вiн
      Гниє рабом у рiднiй хатi.
      /.../
      Хто ж поведе тебе повстати,
      Коли i я, мов пес, мов раб,
      Тебе змiнив на цi палати?
      Де взять тобi своïх Месiй,
      Коли i я такий, як всi?

        423.11.09, 10:32

        співставлення чи співвідношення наведених "фактів"?тобто висновки різні від умов