хочу сюди!
 

Ксюша

44 роки, овен, познайомиться з хлопцем у віці 43-50 років

***

... як загони варягів не змогли змінити мови місцевого населення Подніпровя, так і загін Гюргі з київських словян був недостатнім, щоб словянизувати все місцеве угрофінське населення. Хто ж його словянизував?

 «Повість» вказує: «Вятичи из лехов»: мабуть якась частина ляхів не зжилася з тими, що осіли в західних полян, і пішла на північний схід, і виявилася достатньою, щоб словянизувати підкорених 1). І досі в російській мові є слова, спільні з польською й відсутні в українській. А вже пізніше мова москалів зазнала значних впливів церковно-словянської й мови перших вчителів грамоти – вихідців з України. Вони начали, як звикли: «Ять пишеться там, де в українському слові «і». Це правило зберігалося сторіччями, В. Белінський 2) обурювався: «Почему я, чтобы грамотно писать по-русски, должен изучить еще какой-то славянскій язык, и почему не сербский, не болгарский, а именно малороссийское наречие3)?»   

Примітка 1) малоймовірно....

Примітка 2) москаль-шовініст...

Примітка 3) Основна праця Даля (точна назва: «Словарь великорусского наречия русского языка») (томи 1—4, 1863–1866). Тож чиє наречие навіть не обговорюється. 

7

Коментарі

Гість: lkjmn

116.10.12, 09:50

Белінський дає відповідь на питання: "Хто ж його слов'янізував?"

    216.10.12, 10:47Відповідь на 1 від Гість: lkjmn