Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

іРуся

49 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 40-58 років

Слово про назву.

«Смійся, лютий враже! Та не дуже.

Хоч все гине, - Слово не поляже;

Не поляже, а розкаже,

Що діялось в Світі,

Чия правда, чия кривда

І чиї ми діти.»

Т. Шевченко.

Наших українських предків У-ІІ тисячоріччя до н.е. археологічна наука назвала «представники Трипільської культури». Доведу, що є всі підстави називати їх так, як їх державу називали їхні сусіди – Україна.

Древній Шумер визнаний як давня Світова цивілізація, доніс свою Культуру до наших часів завдяки масовому використанню наявного у нього ресурсу для будівництва і письма, довговічного матеріалу – каменю.

Назви перших міст-держав великого Шумеру у ретроспективі -  Лагаш, Кіш, Урук, Ур. Огороджене місто мало свою назву, наприклад Урук, а разом з приналежними йому іншими оточуючими поселеннями називалося країною, тобто Урук-країна, дуже чисельна і розвинута держава свого часу. Його попередником було місто Ур, яке першим у великому Шумері «адміністративно» позначилось як Ур-країна 1.

Сусідні народи запозичували слова і саме конструювання назв одне у одного, разом з певними формами і технологіями. Тут природно зафіксувати співзвучну назву держави-попередника: У-країна. Це назва держави, яка була вірогідно північною сусідкою держави Шумеру і у півголови (спортивний термін) випереджала у власному розвитку Шумер. Передумовою цього був недефіцитний для північної території наявний будівельний ресурс: деревина і глина. Вимушена недовговічність матеріалу викликала потребу періодичного швидкого відтворення будівель поселення, спонукаючи і даючи можливість вносити архітектурні і технологічні вдосконалення. Внаслідок яких було досягнуто високої межі доцільності, універсальності і архітектурної уніфікації різних, здебільшого двоповерхових, будівель.

Будівельні технології продиктовані трипільцям основним матеріальним ресурсом у використанні – деревиною, визначили архітектурні пропорції будівель, де за основу узятий розмір 6 метрів. Це відповідає пропорціям дерева: діаметр дерева до довжини ствола від коміля до достатнього за міцністю перерізу. Великі дерева надавали можливість подвоювати довжину деревини аж до 12 метрів для використання її на перекриття поверхів.

Архітектурні будівлі Шумеру подібні Трипільським. Хоча, здавалося б, використовуючи інший наявний ресурс – камінь, у якості будівельного матеріалу, можливо було б геть змінити архітектурні пропорції будівель. Але винайдені до Шумерів пропорції були цілком приємні і з боку антропології людини і теперішньої ергономіки настільки, що ці розміри залишились основою будівельних норм і до тепер.

Сувої написів і архітектурних малюнків на бересті легко транспортувались з північного Трипілля на південь, до Шумеру. А от зберегтися у віках дано було лише глиняним шумерським табличкам та написам на камені.

Тож, приймаючи передування Трипільської культури Шумерській, логічно визначити тогочасну назву Трипільської культури як держави – У-країна.

1 – Трипільська культура. Спогади про золотий вік., Н.Б.Бурдо, М.Ю.Відейко., Харків, «Фоліо», 2007.

КЮРІ.

5

Останні статті

Коментарі

18.02.13, 18:51

Доволі натягнута версія. Схоже на російський варіант фолк-хісториків, що етруски - ето рускі