хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Де Українська Силіконова долина, або куди члени і а-ки поділи $?

Українські вчені  можуть зробити революцію в науці questionlol
Валентин ЯБЛОНСЬКИЙ, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НАНУlook

Днями в ЗМІ як відгук на започаткування в Росії проекту «Сколково» з’явилося закономірне питання: чи можлива в Україні Кремнієва долина чи аналог Сколково? До того ж вони посилаються на висловлювання В. М. Литвина, що Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка може стати українським Гарвардом. Гарвард, як ви знаєте, — один із найвідоміших університетів США, майже ровесник нашої Києво-Могилянської академії. Цей приватний університет має найбільший у світі ендаумент (цільовий капітал), який склав станом на вересень 2010 року 27,4 млрд доларів; у Гарварді особлива структура колективу. Тут працює до 2100 викладачів, навчається 6700 студентів та 14 500 аспірантів. Гарвардський університет закінчили 8 президентів США, 49 лауреатів Нобелівської премії. Візьмімо інший приклад — Кремнієву (Силіконову) долину США.

До середини XX ст. цей регіон на півночі Каліфорнії славився в основному досягненнями сільського господарства. Нині ж це один із величезних у світі центрів розвитку високих технологій та інновацій. Усе розпочалося із Стенфордського університету, який у 20-х роках минулого століття для підвищення престижу закладу запросив до себе на роботу відомих професорів з низки університетів. І розпочалася серія важливих для того часу розробок, починаючи з генератора звукової частоти, електронних вимірювальних приладів, винаходів у галузі мікрохвильового випромінювання, створення промислового парку як центру високих технологій (нині має площу понад 280 га і нараховує 162 приміщення та 23 000 працівників; основними сферами, представленими тут, є електроніка, космічна галузь, біотехнології, комп’ютерне обладнання та програми). 2000 року було інвестовано майже 17 млрд доларів США в нові компанії, що утворилися в Кремнієвій долині.

Нарешті, третій приклад для порівняння — російське Сколково, що створюється в Одинцовському районі Московської області. Це — науково-технологічний комплекс із розробки та комерціалізації нових технологій, за основу якого взято ідею Кремнієвої долини США та інших зарубіжних центрів. У комплексі передбачено створити особливі економічні умови для компаній, що працюють у таких пріоритетних галузях модернізації економіки Росії, як телекомунікація і космос, медична техніка, енергоефективність, інформаційні та ядерні технології. Комплекс розміщено на території 400 га, його будівництво розраховане на 3—7 років, а наукове середовище там має сформуватися за 10—15 років. Будівництво Сколково коштуватиме 100—120 млрд рублів. Для роботи в комплексі, керівництва окремими підрозділами запрошено відомих закордонних учених, лауреатів Нобелівської премії.

Чи можливе щось подібне в Україні? На превеликий жаль — ні. Проте ми не можемо залишатися на узбіччі науково-технічного прогресу. Ми не маємо мільярдів доларів на створення своєї Кремнієвої долини чи свого Сколково, але ми маємо вагомий науковий потенціал (question hypnosis ), перспективну молоду зміну smoke whosthat . Із них ми повинні ростити українську наукову еліту, здатну вирішувати кардинальні державні проблеми. Отже, при черговому визначенні Верховною Радою України пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки необхідно вибрати серед них максимум 10 стратегічно найважливіших, дібрати по кожному з них в провідних національних університетах 10 здібних, працьовитих молодих учених і відрядити їх мінімум на один рік на стажування у провідні університети світу. За п’ять років ці 500 молодих високоосвічених і досвідчених науковців зроблять в українській науці революцію. spasibo Втілення цієї ідеї і буде надійним фундаментом для появи в Україні Гарвардів, Сколково чи Кремнієвої долини, на створення яких в Україні нині немає мільярдів доларів, а на формування молодої наукової зміни мільйони доларів знайдуться.

Поряд із цим ми не маємо права забувати про гуманітарну сферу науки, основою якої має бути національна ідея (утвердження і зміцнення Соборної Суверенної Української Держави) та християнська мораль. І якщо кожен громадянин України, кожен інтелігент, учений, урядовець зрозуміє її суть і сприйме за свою, тоді не потрібно буде розказувати йому, що він має робити для забезпечення незалежності своєї держави, благополуччя свого народу.prostite

day

1

Коментарі

121.03.12, 07:56

в штатах наша долина.