хочу сюди!
 

Наталія

44 роки, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 44-52 років

В.Лановий: Податок на багатство - це суцільний блеф.

 Віктор Янукович оголосив нові cоціальні ініціативи. Доручив уряду підняти пенсії, зарплати, виплатити по тисячі гривень вкладникам Ощадбанку СРСР. Вважає за необхідне запровадити податок на багатство. Також обіцяє державне фінансування кредитів на житло під 2-3 відсотки річних.

— Усі соціальні виплати будуть дуже обмежені й триватимуть лише у передвиборний період, — вважає президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, 59 років. — Чому наші дбайливі керівники не виступили з цими ініціативами два роки тому? Бо державні фінанси в кризовому стані, бюджет не виконується і тріщить по швах. А так соціальні  обіцянки можна буде згорнути після парламентських виборів восени цього року.



Чи суттєво збільшаться пенсії й зарплати?

— Уряд давно заборгував нашим пенсіонерам та іншим соціально незахищеним верствам. Пенсій не підвищують уже третій рік. За цей час вартість життя для пенсіонера зросла приблизно на третину. Уряду навіть не вдасться повернути рівень життя пенсіонерів на докризовий період. Нинішні "підвищення" — це подачка.

Візьміть виплати на дитину при народженні — вони розбили її на частини і розтягнули в часі. А сенс закону був у тому, щоб дати у перші дні життя малюка допомогу, за яку батьки могли купити йому їжу, одяг, ліки, меблі.

Яка ваша думка щодо компенсацій вкладникам Ощадбанку, так званої Юлиної тисячі?

Обіцяють шести мільйонам громадян повернути вклади — дай Боже, хоч мільйону дадуть. Хто це проконтролює? Ніхто! Ощадбанк у передбанкрутному стані. Міжнародні агентства дали йому негативний рейтинг. Ніхто облігацій Ощадбанку не купує.

Є два виходи з цією тисячею. Або Нацбанк надрукує додаткові гроші і роздасть їх вкладникам. Або ці кошти заберуть у іншої частини населення з інших урядових програм.

Чи суттєві надходження до бюджету дасть податок на багатство?

Немає жодного законопроекту від уряду або президента щодо оподаткування "багатства", прибутків в особливо великих розмірах, нерухомості, величезних ділянок землі. Жодного! Це суцільний блеф. Влада продовжує грати з народом у підставного дурника.

Хай би підняли оподаткування дивідендів та інших прибутків з майнових прав. Люди з тисячі гривень зарплати віддають 15 відсотків податку, а ті, хто отримав дивіденди на 900 мільйонів — платять лише 5 відсотків. І все законно!

Хай Янукович платить за своє "Межигір'я" — за землю, нерухомість. Нещодавно мене питали: як вийти з кризи Новим Петрівцям ? Бо село бідніє, а навколо величезні маєтки. Накладіть податок на нерухомість і віддайте його селу. Тоді і село буде багате. "Межигір'я" має фінансувати Нові Петрівці, а не навпаки.

Чи реальні обіцянки президента щодо пільгового іпотечного кредитування?

— У нас уже був Фонд молодіжного житлового кредитування, де частину грошей на квартири мала давати держава. Відомо, що грошей там дуже мало, що фонд не виконує своїх зобов'язань з фінансування. Навіть дали ордери на житло, а воно не побудоване. Всім зрозуміло, що права на пільгове житло отримують "свої", а не "чужі" діти. Це корупція махрового типу.

У нас банки видають кредити під 30-40 відсотків. За останній час відсотки зросли в 1,5-2 рази. Про яке житлове будівництво з 2-3 відсотками може йти мова? Банки зараз на мілині, будівельники в банкрутах, житлове будівництво зупинилося. Влада не будує жодного нового об'єкту й обіцяти житло не може в принципі. Дуже смішить звіт Азарова, що торік у п'ять разів зросло будівництво порівняно з попереднім роком. Хіба він не знає, що 2009 року будівництво впало в 10 разів?

Кредити на житло можуть бути дешеві тільки за умови фінансової стабільності, ринкового функціонування грошових ринків, а не адміністрування їх державою.

Чому президент виступив з цими ініціативами саме зараз?

Є така традиція, що президент раз на квартал має проводити засідання Кабміну, щоб показати своє володіння проблемами і контроль над урядом. Йому написали кілька пропозицій, щоб він просто не відсидів мовчки на Кабміні. Якщо уряд не впорається, він його покарає. Так і станеться.

Ірина РИБАКОВА
http://gazeta.ua/articles/comments-newspaper/_podatok-na-bagatstvo-ce-sucilnij-blef/426502

8

Коментарі

113.03.12, 17:19

поддерживаю

    221.03.12, 12:03

    За березень 2012 пенсіонери отримали пенсію на 11-18 гривнів менше, ніж за лютий економія бюджету для золотої лампи. у офісі.