Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

14 жовтня - День Героїв. Частина 1.

Ненависть спресована в набої............

Українська Повстанська армія була створена у 1942 році на базі підпілля ОУН-Бандери. З 42-го по 44-й роки УПА вели партизанську війну з німцями на теренах Західної України. Регіон дії повстанських загонів
охоплював нинішні Волинську, Ровенську, Львівську, Франківську, Тернопільську, Черновицьку та Закарпатську області України, райони міст Перемишля, Холма і Підляшшя у Польщі та Брестської області Білорусі. Головний штаб УПА та Українська Головна Визвольна рада територіально містилися біля міста Колки на Волині.

ОУНівцями була створена вельми цікава система постачання бойових загонів. У кожному селі підпілля ОУН під керівництвом місцевого господарчого займалося збором нефіксованого (в залежності від добробуту кожної родини) харчового податку. У селах же знаходилися повстанські шпиталі та зброярські, кравецькі,
шкіряні й інші військові майстерні. Плюс – селяни займалися збором зброї на місцях боїв в районі свого села. Господарчі або референти ОУН закладали підготовані припаси у криївки (схрони) в лісах біля свого села. З цих криївок поповнював запаси загін, що проходив повз село. Мережею криївок була вкрита вся
Західна Україна, а загони УПА переходили між ними як абоненти сотового зв’язку. Господарчі не бачили повстанців – ті не знали хто саме їх харчує. Про місце розташування криївок знали лише місцеві підпільники ОУН, які передавали дані командирам УПА.

До рук підпілля ОУН потрапили склади Червоної армії покинуті РККА у 41-му році. У 44-му, відступаючі частини Вермахту покинули в лісах і горах свої склади зброї. Власне одною з причин появи УПА була саме зброя РККА підібрана у 41-му. Додатковим джерелом добування зброї було збирання її на полі бою і добування у бою.

Ще один винахід підпілля ОУН – фінансове забезпечення. Завдячуючи передовій колгоспній системі і нечуваній геніальності совецьких маршалів у наслідок якої на війні полягло ледь не усе молоде покоління 40-х, війна для СССР пройшла на межі голоду. Прийшовши до Західної України більшовики зразу ж вдалися до продрозверстки але миттю нарвалися на опір населення у вигляді загонів УПА. У результаті діяльності повстанців плани хлібозаготівлі у Західній були зірвані. Селяни обирали продати (!) хліб рефентурі ОУН, а потім поскиглити що «усе геть бандерівці відібрали». Здобутий хліб спускався з чорного ринку по «вільній
ринковій ціні», переважно – більшовицьким же інтендантам. Різниці з горлом вистачало на потреби підпілля.

До речі, в деяких районах партійні вожаки обрали не відбирати хліб, а домовитися з сільськими головами про поставки певної узгодженої кількості збіжжя. На диво – саме там кількість «бандитських нальотів на партійні органи» наближалася до нуля.

До літа 44-го року УПА налічувала до 200 000 бійців та командирів. Головною причиною росту чисельності УПА у 42-44 роках було те що німці банально не мали для боротьби з УПА ані сил ані засобів. Вони взагалі майже не контролювали сільську місцевість. «Усе Полісся за винятком крупних комунікацій… біло
повністю звільнене від німців, величезна територія від Сарн і до Бугу була поділена між УПА та з’єднаннями українських партизанів… Економічне становище районів контрольованих УПА більш заможне ніж у совецьких районах, населення живе заможніше і менше пограбоване» - генерал Сидор Ковпак.

Частина 2: http://blog.i.ua/community/2808/811230/


18

Коментарі

114.10.11, 09:06

    Гість: lkjmn

    214.10.11, 09:17

      314.10.11, 11:24

        анонім

        414.10.11, 11:53

          514.10.11, 12:15

            614.10.11, 12:38

            Деякі джерела стверджують, що Бульба-Боровець створював УПА незалежно від ОУН (б). яка пізніше здійснила рейдерське захоплення вже створеної структури, але тому мало хто опирався (як і бійці-червоноармійці вермахту).

              714.10.11, 12:41Відповідь на 6 від Східняк

              я знаю тільки про ОУН (м) мельниківців, які до самого кінця війни співпрацювали із фашистами, але їх серед населення України ніхто не підтримував, тільки емігранти із Польщі і Німеччини.

                814.10.11, 13:23

                  914.10.11, 13:42Відповідь на 7 від zevs78

                  я знаю тільки про ОУН (м) мельниківців, які до самого кінця війни співпрацювали із фашистами, але їх серед населення України ніхто не підтримував, тільки емігранти із Польщі і Німеччини.Раз Ви такий обізнаний, то розкажіть чому у рамках співпраці ВСЯ київська організація опинилась у Бабиному Яру?
                  Тільки спробуйте відірватись при цьому від московської інформаційної тітькі, а то у Ваших дописах "Судоплатовські кірзачі" виглядають!

                    1014.10.11, 14:15

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна