Про співтовариство

ПАТРІОТИЗМ.НЕПОЛІТИКА.НЕ МОЯ ХАТА ЗКРАЮ.
НЕБУДЕННІСТЬ.
Вид:
короткий
повний

ПОЛІЩУКИ В КАРПАТАХ

Рідне полісся.

Історія назви Полісся
Поліські ліси

Уперше назва Полісся зафіксована у літописі за Іпатіївським списком. У джерелах XIV—XVI ст. ця назва найчастіше функціонувала у вигляді спільнокореневих топонімів Подлесьє, Полясє, Полєсє. Історико-етнографічні межі цієї зони теж визначалися по-різному, однак переважає думка, що вона охоплює басейн річки Прип'ять та сусідні райони лісової смуги. Цю територію вважали центром поліської області ще дослідники XVI—XIX ст. М. Стрийковський, Г. де Боплан, В. М.Татищев та ін., про що переконливо свідчать залишені ними картографічні матеріали. Усталення у науковій літературі назви Полісся супроводжується подальшою конкретизацією за назвами етнічних зон — білоруське Полісся, українське Полісся, російське Полісся, литовське Полісся, польське (люблінське) Полісся. Такий поділ почасти відображав і певну етнолінгвістичну неоднорідність регіону.

[ред.] Населення Полісся

Відомо, що, населення Полісся складають представники різних етносів. Зокрема, його етнографічну особливість репрезентувала у минулому традиційна культура сільського населення, тоді як міста на території регіону були загалом поліетнічними. Посилення зв'язків села з містом у ході історичного розвитку відповідно позначилося і на культурі та побуті сільського населення, особливо в останні десятиріччя ХІХ і поч. ХХ ст.

Згідно з археологічними даними, Полісся ще до V—VI ст. н. е. було зоною взаємодії слов'янської і балтійської культур, орієнтовна межа між якими проходила по лінії Ясельда — Прип'ять — Горинь (за рядом лінгвістичних даних такий поділ зберігся аж до ХІХ — ХХ ст.). У цьому немає нічого дивного, адже Полісся з давніх-давен було зоною творення праслов'янської культури, територією міжетнічних контактів слов'ян із балтами. У час формування й розвитку східнослов'яських ранньофеодальних об'єднань цей край був контактною зоною дреговичів, волинян, радимичів, деревлян, частково полян, сіверян, а також західнобалтських союзів ятвягів, одне з племен якого, за свідченням давніх польських джерел, мало слов'янізовану назву polexiani («полексяни»). У XII—XIII століттях землі Полісся були поділені між кількома великими князівствами: Київським, Чернігово-Сіверським, Володимиро-Волинським (пізніше — Галицько-Волинським).

[ред.] Етимологія назви Полісся

Мовознавці стверджують, що східнослов'янська етимологія назви Полісся закорінена у семантиці лісу та болота (лісиста місцевість, лісок). Вона має балтський аналог (Pala, Pelesa, Pelysa), що в литовській і латиській мовах має значення болотистий лісок. Це може свідчити про спільний балто-слов'янський корінь назви Полісся, а отже — про паралелі між східнослов'янським етнонімом поліщуки (уперше зафіксований в документах XVII ст.) і давнім екзоетнонімом polexiani.

[ред.] Поділ Полісся

Українське Полісся поділяється на Правобережне та Лівобережне -залежно від розташування на берегах Дніпра. Відповідно до цього уживаємо також назви Східне й Західне Полісся. Західне Полісся називають також Прип'ятським, східне — Наддеснянським або Чернігівським, розмежовуючи такі номінації тоді, коли йдеться про Полісся по обох берегах Дніпра. В етнографічній літературі дуже часто під Східним Поліссям мають на увазі східну частину правобережного Полісся, приблизно на схід від р. Ясельда, далі — Прип'яті, до впадання у неї Горині і вниз по цій ріці. Землі, що лежать на захід від вказаного кордону аж до р. Західний Буг, складають Західне Полісся.

До 20-их рр. ХХ ст. Полісся ділили за належністю земель до тієї чи іншої губернії й повіту: Волинське, Київське, Чернігівське, Брянсько-Жиздринське, Мінське, Могилівське, Гродненське. За сучасним адміністративним поділом вирізняємо Полісся українське, білоруське та брянсько-жиздринське (російське). Українське Полісся має регіони за назвами областей: Волинське, Рівненське, Житомирське, Київське, Чернігівське, Сумське. А от сучасна українська фізична карта районує українську частину Полісся на такі зони: Волинське, Мале, Житомирське, Київське, Чернігівське, Новгород-Сіверське. За чинним адміністративно-територіальним поділом Полісся охоплює Північну Київщину, Чернігівщину, Житомирщину (окрім південних районів), північні райони Сумської області, Рівненщину та Волинську область (окрім крайнього півдня останніх двох областей). Південну межу Полісся за діалектними ознаками мовознавці визначають умовною лінією Володимир-Волинський — на південь від Луцька — Здолбунів — Житомир — Фастів -Васильків — Переяслав-Хмельницький — Прилуки — по річці Сейм.

[ред.] Економіка Полісся

Див. основну статтю: Економіка українського Полісся

Українське Полісся має досить вигідне географічне положення вздовж північного кордону держави. На півдні Полісся межує з Карпатським, Подільським, Центральним та Східним районами. Через цей регіон проходять транспортні артерії, що з'єднують Україну з Білоруссю, частково — з Росією та Західною Європою. Таким чином, Поліський район є сполучною ланкою, з одного боку, між Україною та Білоруссю, Польщею, країнами Північної Європи та Балтії, а з іншого, — між Росією та Західною Європою. Стратегічне положення району дає змогу активно залучати Полісся не тільки до розвитку міжрегіональних внутрішньоукраїнських зв`язків, але й до торговельних та виробничих взаємовідносин України з іншими державами, створення вільних економічних зон, розбудови міжнародної системи торгівлі, транспорту та зв'язку, створення зон міжрегіонального та міждержавного співробітництва.

У Поліссі профілюючими галузями АПК є м'ясо-молочна, маслосироробна, консервна, борошномельна, цукрова, спиртова, кондитерська, тютюнова. Помітне, в тому числі, експортне значення мають крохмальна, комбікормова, плодоовочева галузі, виробництво горілчаних, слабоалкогольних (у тому числі пива) та безалкогольних напоїв, мінеральних вод. Випуск продовольчих товарів у районі в 2002 році складав: борошна — 7,9% від усього обсягу продукції по Україні, цукру-піску — 14,6%, 5,3% продукції з незбираного молока, 22,1% тваринного масла, 16,3% жирних сирів та 12,6% плодоовочевих, м'ясних та молочних консервів.

[ред.] Див. також

Українські поліщуки

Українські поліщуки

Українські поліщуки (мешканці сучасних Київської, Житомирської і Рівненської областей), мали суто етнографічну природу. Певна відособленість українських поліщуків від сусідніх білоруських, загальна ізольованість Полісся — все це позначилось на специфіці культури та укладу життя його населення. Головна своєрідність цієї культури полягала у консервації її архаїчних рис. Це простежувалось насамперед у шлюбно-сімейній сфері. Полісся — один із регіонів, де тривалий час зберігалися патріархальні засади в родині та архаїчні форми великої сім'ї. Звичаєве право також містило цілий ряд давніх елементів, наприклад, право передання майна у спадщину по смерті глави сім'ї старшому братові, а не синові чи дружині, як це було вже прийнято у більшості регіонів України.


Антропологічно поліщуки досить близькі до галичан темним волоссям і середнім зростом, і є одним з варіантів центрально-українського типу.

Архаїчними особливостями визначалася і матеріальна культура, зокрема житло. З планування воно було типово українським («хата — комора» або «хата — сіни — хата»), але регіонально-архаїчним за конструкцією та матеріалом. Робили житло з масивних колод, не білили, покривали двосхилим дахом «накатом», опалювали нерідко «по-чорному». Відгомони культури Київської Русі відчуваються і в елементах одягу (обруси, плати, зав'язки, серпанки), і в обрядовості («викликання померлих на розмову», «водіння куща» тощо). Ще перед Другою Світовою війною поліщуки підперезувалися і хусткою, і лляним поясом. Виходить, що поліщуки завдяки своєрідності своєї історичної долі та специфічності природних умов зберегли для нас прадавнє слов'янське етнокультурне коріння, а в ширшому плані — міжпоколінний зв'язок та набуту спадщину

Можемо тільки "підскакувати" на місці.

 

З приходом Нової влади в західнян виникла дилема; або маємо піднятися до рівня Донбасу, або спуститися невідомо
куди,адже тепер Донбас  замовляє музику, а ми Західняни, не маючи впливових лідерів,можемо тільки "підскакувати"
на місці. От тільки одне незрозуміло,чому вся та армія реформаторів з краю вугільних териконів не почала творити
економічне чудо з рідного Донбаського краю.
  Порівнюючи Захід із Сходом, бачимо зовсім інше.За минулу зиму на Донбасі вимерзло більше людей, ніж у всій
Україні.Саме найвища смертність і найнижча народжуваність, найбільша кількість кримінальних злочинів, наркома-
нів і хворих на СНІД. Рідко, який чоловік доживає до 50-ти років.
   Для порівняння економічного дива, візьмемо два прикордоння-східне і західне.І там , і тут люди живуть із заробітків,
швендяючи туди й сюди, займаючись човниковою контрабандою та будівництвом дач.І, що ж який результат?Досить
 глянути на обійстя закарпатців,буковинців,галичан чи навіть волинян.Подивитися на яких автах вони їздять,як виглядають
тут церкви і що на святкових столах.А потім прогулятися околицями міст шахтарського краю.
Адже у Західній Україні саме на околицях красуються дво-триповерхові особняки підприємливих західнян, далеко не
директорів заводів і власників шахт.А що ж бачимо на околицях шахтарських міст? Жахливі хибари,вкриті толем,в най-
кращому випадку шифером,і якщо дасть Бог вступимо до Євросоюзу, то його треба буде здерти,як дуже шкідливий
для здоров"я матеріал.
    У другій половині 90-тих ліквідовували шахти.Із державного бюджету  направлені величезні кошти для створення
нових робочих місць.Місцеві реформатори запропонували безробітним шахтарям з дружинами сісти за швейні машинки. Було направлено 74 млн. гривень на будівництво нових фабрик і закупівлю високо технологічного обладнання.І тут буде не зайвим спитати у нашого п"ятипроцетного , з руками,що ніколи нічого не вкрали,Ющенка: Яка доля нових швейних фабрик?
   До теми крутиться на язиці пісенька:-" Я песни пела и вишивала гладью. , А как в город я попала,сразу стала бл...ю"
 Щоб не вмерти з голоду ,змушені  заробляти гроші в нелегальних шахтах-копанках.А фабрику "Стиль" з сучасним
французьким обладнанням,2006 р.продали фірмі "Глорія-Стиль" за 60 мільйонів доларів Де поділися гроші- можна
тільки здогадуватися.
    Як кажуть самі донецькі:-"Донбас-це особливий регіон.На шахти завжди звозили зеків.Якщо людина відсиділа
і судимість знята, то вона не судима."
      Отаке-то,як кажуть західняки.
Отже так и ні інакше на часі зміна деяких політичних орієнтирів і так "напевно" мусить бути.Головне, ще раз не
промахнутися на виборах місцевого рівня, бо в певний спосіб стане можливим урівняти інтереси місцеві з дуже
великими і амбітними інтересами команди Януковича, яка фактично прибрала під себе влади всіх рівнів.Чи є це
небезпечним, стверджувати однозначно не вартує,але погодьтеся, що загроза узурпації присутня,коли наприклад,
одне тільки походження з регіону,є вже повним верховенством,
то це вже недобре.
 

Крысы бегут с корабля./Видать идет ко дну/


Тимошенко разочаровалась в старых кадра




«Крысы бегут с корабля демократии», - пишет неизвестный автор в статье "К жадным и циничным - по собственному желанию" на сайте Юлии Тимошенко. Этой фразой, пожалуй, можно выразить общую тональность последних заявлений лидера БЮТ. В украинской политике нужно быть готовым ко всему. Особенно к предательству. Там где нет идей, а есть только интересы - легко соблазнять и соблазняться. В стране, где стоимость высокого кресла озвучивается с экранов телевизора, а представителей народа в законодательной власти - называют тушками, сменить политическую ориентацию намного легче, в плане общественного резонанса и осуждения, чем сексуальную. Две трети депутатского корпуса, хотя бы раз меняли фракцию и что? «Изменники» через пару лет, после очередной ротации политических элит у власти, становятся экспертами, а многие даже умудряются создать образ самого дальновидного, который уже тогда знал, что к чему. Не повезло только Александру Морозу, который уникальным образом оказался нежелательным участником новых политических построений сразу для всех.
    Давно замечено, что особо чутко реагируют на смену ориентации в БЮТ. Рискнувший выпорхнуть из бело-красного гнезда, попадает под жесткий прессинг Юлии Тимошенко и ее соратников. Чем значительнее фигура, тем большему остракизму он поддается.Назначение Андрея Портнова заместителем главы Администрации президента стало, судя по реакции БЮТ,еще большим ударом, чем бегство нескольких нардепов. Напомним, что с момента формирования коалиции в нее вошли семь депутатов БЮТ.В вышеупомянутой статье делается попытка объяснить поступок Портнова тем, что он отказался «бороться и побеждать, будучи в оппозиции» и более того, задумал бегство еще во время процесса в Высшем административном суде, где он отстаивал интересы тогдашнего кандидата в президенты Юлии Тимошенко. «И журналисты, которые освещали судебный процесс, имели возможность увидеть и услышать, насколько невыразительными и безжизненными были его выступления в зале заседаний. Очевидно, что опытный юрист, которым является Андрей Портнов, мог гораздо лучше подготовить линию защиты и само исковое заявление. Но он этого не сделал».Сегодня БЮТ пытается оправдаться за своего главного юриста. БЮТовец Андрей Шевченко говорит, что Андрей Портнов не относился к идейным членам команды и не отстаивал идеологию Юлии Тимошенко как кандидата на пост президента, а позже -как лидера оппозиции. Теперь Юлия Тимошенко объявила поиск идейных и «большую чистку». «Я сделаю все для того, чтобы в команду пришли Абсолютно Новые Люди, которые готовы посвятить жизнь полной перестройке Украины и которые чувствуют, что знают, как это сделать. Моя цель - привлечь в команду неслабых людей, которые не расплываются в лужу при первом испытании. Каждому достойному человеку, всей Украине сейчас нужна именно такая команда. Надо признать, что такой команды на сегодня в полном составе у нас нет», - заявила в своем блоге лидер оппозиции. Абсолютно Новых Людей как-раз хорошо искать, будучи в оппозиции. Правда есть опасность привлечь обиженных и брошенных новой властью, а неидейных. Но, похоже, в этом и состоит вся идейность политических элит современной Украины: расположившись на большой политической платформе ситуативно дрейфовать от одних партнеров по парламентскому бильярду до других.Хочется надеяться, что Абсолютно Новые Люди все равно когда-то появятся. Но вряд ли они вырастут на прополотой грядке БЮТ.Судя по всему, нужна не «большая чистка», а новая почва, настоящий украинский чернозем.



Сторінки:
1
3
4
попередня
наступна