Ботанічна назва: Яванське яблуко або Сізігіум (Syzygium
samarangense). Належить до роду Сізігіум, сімейству Миртові.
Яванське яблуко являє собою вічнозелене дерево висотою до 15-17 м.
Культурні сорти досягають не більше 5 м. Стовбур короткий, завтовшки
20-30 см, з блідо-рожевою, обсипається корою.
Гілки утворюються майже над самою землею. Листя серцеподібні або
ланцетні, синювато-зеленого відтінку, в довжину до 25 см, завширшки до
13 см.
Плоди грушоподібні, гладкі, блискучі, зелені або рожеві, до 5 см в
довжину і 4 см завширшки. М'якоть біла, хрустка, на смак кисла,
ароматна. Містить 1-2 насінини.
Плодоношення настає на 5 рік життя дерева. Урожай щорічний, рясний. З
одного дерева можна отримати до 600 плодів.
Батьківщиною цієї рослини є Східна Малайзія. Яванське яблуко в дикому
вигляді росте на півострові Малакка, на Нікобарських і Андаманських
островах. З давніх часів вирощується на Філіппінах, у Таїланді, Індії,
Лаосі, у В'єтнамі. У середні століття набуло поширення на островах
Занзібару і Пемба. З 19 століття культивується на Ямайці, в Сурінамі і
островах Аруба, Кюрасао, Бонайре.
Дана культура теплолюбна, тому у відкритому грунті може вирощуватися
тільки в тропічних країнах. Віддає перевагу напівзатінених ділянки.
Добре переносить посуху, але краще розвивається і плодоносить при
помірному і рясному поливі.
Розмноження проводиться за допомогою живців, насіння і відводків.
Застосування яванского яблука
Плоди яванского яблука вживаються в їжу свіжими, вареними, тушкованими. З
них готують різноманітні соуси, салати, солодкі страви, роблять
варення, джеми, компоти, маринади. Рожеві плоди більш соковиті, їх
вживають у свіжому вигляді, посипаючи сіллю.
З листя цієї рослини отримують ефірну мало, що застосовується в медицині
і косметології.
Плоди сізігіума не підлягають зберіганню. Використовуються відразу після
збору.
Джерело: http://proroslini.ru/rizne/7702-javanske-jabluko.html
Коментарі
STELLA *
124.04.18, 17:45
Где оно ростет ?
Kohaky
224.04.18, 17:54
Мне обещали
324.04.18, 18:20
ГМО ....
Nikolka
424.04.18, 18:25
Цікаво які їх споживчі якості, бо на вид вони якісь прозорі. Розхвалювали колоновидний сорт яблук, купив, посадив, діждався і - викорчував, бо трава - травою. Хоча на вид красиві.
Голубка
524.04.18, 18:37Відповідь на 1 від STELLA *
Не можу ніде знайти інформацію,гуглила,не вийшло...
Гість: NoTaRь
624.04.18, 18:42Відповідь на 5 від Голубка
Джамбоза яванськаРодина міртові (не яблука і близько)
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%B7%D0%B0
Гість: NoTaRь
724.04.18, 18:43Відповідь на 3 від Мне обещали
Усі культурні рослини- ГМО))
Гість: NoTaRь
824.04.18, 18:45Відповідь на 1 від STELLA *
Індія, Тайланд, Ява
Гість: NoTaRь
924.04.18, 18:46Відповідь на 1 від STELLA *
Пишуть, що індійці вживають її від поносу
STELLA *
1024.04.18, 18:49
Тю, а мы яблоки просто так едим