хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Реформуання економіки росії в другій пол 19 століття

  • 24.09.17, 06:59

РЕФОРМУАННЯ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ В ДРУГІЙ ПОЛ 19 СТОЛІТТЯ

 

Юрій МАЛАШЕВИЧ

 

 

Житомир 2013

 

 

 

                                                               ЗМІСТ

 

ВСТУП

 

РЕЗЕНЗІЯ

 

РОЗДІЛ І. РОЗВИТОК КАПІТАЛІСТИЧНИХ СТОСУНКІВ В

АГРАРНОМУ СЕКТОРІ  ВИРОБНИЦТВА

1.1 Суспільно - політичні, економічні та соціальні особливості розвитку  Російської імперії в цей період.

1.2 Законодавчі та правові аспекти реформування землеробства в Україні у другій половини 19 століття.

1.3. Аграрні Кризи:  1855 – 59; 1861 - 64 та 1870 – 75 рр. Агро – продовольчі кризи як причини соціальної напруги, продовольча програма.

 

РОЗДІЛ ІІ.  ЕТАПИ РЕФОРМУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ЇХ НАСЛІДКИ

2.1. Перший етап ринкових реформ аграрного сектору Росії. Етап «наздоганяючої радикальної модернізації - революція зверху» Імператора Олександра ІІ.

2.2. Другий етап ринкових сільського господарства реформ в Російській імперії. Етап періоду царювання Олександра ІІІ/

2.3 Третій етап ринкових реформ в аграрному секторі народного господарства Російської імперії. Період Миколи ІІ.

 

ВИСНОВКИ

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА  ЛІТЕРАТУРИ:

 

 

 

 

 


                                                ВСТУП 

 Актуальність питання та проблематики історії розвитку економічних реформ другої половини 19 століття надзвичайно велика та серйозна, адже економіка є основою та підвалиною суспільно-політичного розвитку людства та  держави, вивчений історичний  досвід в цій сфері є необхідний для прийняття правильних рішень тепер. Адже процеси що відбувались в той час дуже подібні за своєю політико-економічною природою до сучасних.

ПРЕДМЕТ ДОСЛІДЖЕННЯ. Функціонально - організаційні засади реформування сільського господарства,  науково-статистичні дослідження і їх розгляд в історичному викладі.

ОБ'ЄКТ ДОСЛІДЖЕННЯ. Сільське господарство України як частина загальноросійського агропромислового сектору економіки в період ринкових реформ другої половини 19 століття. Його історичний розвиток на етапі капіталістичного перетворення в агропромисловий комплекс та встановлення буржуазних відносин на селі загалом .

МЕТА ДОСЛІДЖЕННЯ. Здійснення цілісного та комплексного історико-економічного аналізу становлення та розвитку капіталістичного агропромислового виробництва в Україні як окремого регіонального типу в загальноросійському вимірі, висвітлити та простежити основні тенденції його розвитку в Україні на певних етапах ринкового реформування. Підсумувати роль буржуазних реформ як таких, що принесли практичні позитивні зміни в землеробстві цього періоду історії, а також дослідити на проаналізувати політико економічні правила та закони, зробивши відповідний висновок  та  підвезти  соціально філософський підсумок дослідження.

          Відповідно до мети, предмету та об’єкту  дослідження поставлені такі завдання:

1.     Проаналізувати та оглянути історіографію  досліджуваної проблематики , зокрема наротивної джерельної бази .

2.     Виявити основні передумови та визначити особливості розвитку                 сільського господарства в кінці 19 століття.

3.      Дослідити процес збору земсько-статистичних даних, визначити  результативність як з практичної так і з історичної точок зору.

4.     Розкрити, систематизувати  та узагальнити організаційні засади , цілі та напрямки  реформування агропромислового сектору народного господарства в нових капіталістичних умовах розвитку.

5.     Обґрунтувати напрям та можливості використання історичного досвіду  на сучасному етапі історичного розвитку нашої держави та його реального застосування в  агропромисловому комплексі виробництва що проходить в аналогічних  умовах ринкових  фінансово-економічних реформ.

             Структурування роботи включає в себе вступну частину два розділи основного тексту що поділяються на два та три підрозділи кожен, висновки та джерельна база . Територіальні межі – 9 українських губерній.

Ефективність розвитку агропромислового виробництва зумовлюється природними умовами України, тобто наявністю родючих чорноземів сприятливого клімату та географічного положення, що вплинули на традиційний землеробський  характер історичного розвитку нашої країни в 19 столітті. Крім того, що серйозним завжди було питання про національне використання земельних угідь та інтисифікацію сільськогосподарського виробництва загалом вирішальне значення мала організація та принципи виробничих відносин та рівень розвитку продуктивних сил.

Розвиток аграрного виробництва, його реформування на ринкових засадах господарського розвитку  тісно пов'язано з економічним, соціальним і культурним життям нашого народу періоду кінця 19 століття.

          Саме 19 століття на мій погляд набуває особливого інтересу з багатьох точок зору , коли під впливом змін у суспільно-політичному, соціально-економічному і культурному житті Російської імперії до складу якої входили наші землі відбувався активний розвиток землеробства та сформувався  український регіон агропромислового комплексу Росії.

Ринкові фінансові та економічні реформи здійснюванні в Російській імперії що тим чи іншим чином вплинули на розвиток капіталістичних відносин в сільському господарстві, їх наслідки та результати є на мій погляд маловивченими та малодослідженими у вітчизняній історичній науці.

Проводячи короткий огляд історіографії та  джерельної бази зазначу вагомий внесок в дослідження цієї теми низки російських та українських наукових, державних та громадських діячів. Відзначенню підлягає діяльність по дослідженню історії українського сільського господарства яку здійснював Воблий Костянтин Григорович (1876 – 1947) вчений – економіст, географ, доктор політекономії , цінну інформацію на тему дослідження містять статті таких тогочасних періодичних видань як «Русское багатство», «Русские ведомости», журнал «Земство», Офіційні збірники та зведення нормативно – правових актів Російської імперії чинних на той період, Викладено також важливі моменти зафіксовані паном Вітте та надрукованих в його автобіографічній книзі «Спогади»,  щодо політики реформ в Росії цього періоду історії. Використано інформацію подану в книзі пана М.І. Тугана – Барановського «Політична економія»,  а також багато інших архівних та  бібліографічних фондових матеріалів, опублікованих та неопублікованих документів, статистичних відомостей, публікацій періодичних видань журнальних статей, наукових робіт , монографій, мемуарів, повідомлень як першоджерельних так і вже використаних та узагальнених.

 

 

 

 

                            Рецензія на курсову роботу

Студента історичного факультету Малашевича  Юрія  Павловича

Курсова робота № 458 з історії України

зміст рецензії

     Робота присвячена надзвичайно актуальній темі адже проблеми реформування економічної сфери не втрачає своєї актуальності і для сучасної України. Робота виконана з дотриманням всіх існуючих вимог  - у вступі чітко окреслені об'єкт, предмет, виділене завдання дослідження.

     Робота містить чіткий план, який дозволив логічно викласти матеріал та запропонувати зважені висновки.

     Робота містить більше 40 джерел, що засвідчує серйозне ставлення до обраної теми .

     Тема розкрита належним чином, студент продемонстрував вміння працювати з додатковою літературою  володіння необхідними науковими інструментами.

29. 06. 2013             Рецензент   доктор історичних наук  Венгерська В.О

0

Коментарі

Гість: мой никк

124.09.17, 08:57

автор реально думает, что это будет кто-нибудь читать?

    224.09.17, 09:22Відповідь на 1 від Гість: мой никк

    автор реально думает, что это будет кто-нибудь читать?Бесполезняк.. Он и сам это не читал..Видимо таким образом деньгу за размещение материалов в инете зарабатывает..

      Гість: RC-402

      324.09.17, 11:34

      Прочитал экономика России и мне уже смешно стало. Нет там экономики и не было. Есть две трубы "ГАЗ" и "НЕФТЬ" -продают и за счет этого живут. Автору спасибо.Надеюсь кандидатскую осилит.