Заява іранської влади підтвердила версію СБУ

Заява іранської влади про те, що військові цієї країни помилково збили літак «МАУ», підтвердила першу версію розслідування, до якої схилялася СБУ.

Про це заявив Голова Служби безпеки України Іван Баканов. «Ми розглядали людський фактор, як основну причину авіакатастрофи – роботу зенітно-ракетного комплексу саме в ручному, а не автоматичному режимі, як про це спочатку говорили деякі експерти. Учора під час засідання спеціальної робочої групи СБУ ми, маючи необхідні дані, зупинилися на двох версіях – зіткненні літака з ракетою та можливому теракті. Сьогодні іранська сторона підтвердила першу версію», — зазначив Іван Баканов.

Іван Баканов ще раз висловив співчуття рідним та близьким загиблих у авіакатастрофі літака «МАУ».

Нагадаємо, що сьогодні зранку Іран офіційно визнав, що український пасажирський літак був збитий військовими цієї країни.

Джерело: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/6953?fbclid=IwAR299cLGx4DqroXfgVDoGXWW_xCbV02fuunzaPn-fTRi1HxN7iYQNFaVbYk#.ddBPlzFR.dpbs

СБУ розглядає дві версії авікатастрофи в Ірані

СБУ  розглядає дві пріоритетні версії причин, які призвели до авіакатастрофи  літака рейсу PS752 в Ірані: перша – потрапляння ракети, друга – теракт.  Про це повідомив керівник Служби безпеки України Іван Баканов під час  засідання спеціальної робочої групи СБУ, яке відбулося 10 січня під його  головуванням.
 

«Дійсно, версія про потрапляння ракети зенітно-ракетного комплексу «ТОР»  привертає сьогодні найбільшу увагу суспільства. Однак достатньо  відкрити інструкцію з експлуатації ЗРК, аби виникла низка питань, котрі  потребують додаткових відповідей. Зокрема, мова йде про дальність  польоту ракети, нюанси щодо керування комплексом тощо. Усі питання зараз  опрацьовуються», - заявив Іван Баканов.

Що стосується версії теракту, то цю інформацію СБУ також ретельно вивчає  та аналізує. «Адже тема надто важлива, аби зараз робити якісь поспішні  висновки. Можу завірити, що ми обов’язково повідомимо суспільству усю  об’єктивну, перевірену інформацію», - підкреслив Іван Баканов.
 

Також Голова Служби подякував представникам Офісу Президента, РНБО, МЗС,  Служби зовнішньої розвідки, інших органів влади та міжнародним  партнерам, які з перших хвилин трагедії долучилися до її розслідування.  Іван Баканов нагадав, що була сформована окрема слідча група СБУ, яка  зараз ефективно працює в Ірані. Представники Служби були присутні на  нарадах та зустрічах Президента з міжнародними партнерами.
 

Окремо Голова СБУ закликав громадян більш обережно ставитися до розповсюдження неперевірених даних щодо трагедії.

«У новій сучасній реальності, коли соціальні мережі генерують нові  конкурентні смисли та ідеї для всього людства, часто і густо підміняють  собою державні інституції та правоохоронні органи, дуже важливо не  розучитися думати й робити висновки, ґрунтуючись на фактах, а не на  фейках. Ми всі пов'язані один з одним і всі разом будемо нести  відповідальність за розтиражовані фейковисновки. Потрібно набратися  терпіння і почекати результатів розслідування з боку компетентних  органів, які засновані на доказах», - додав Іван Баканов.

Джерело: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/6950?fbclid=IwAR1wSq3hP_lU-1U3QvvHhefw0DTOIrG2RzP9hEr3e7Tq9V4IgtMfIDZfP8c#.y97g7r43.dpbs

Кто и зачем попутал Мерибель с Куршавелем

Казалось бы, сейчас тем для «хайпа» хватает на всех и сочинять, уже ничего не нужно, ан нет, завсегда находятся расследователи, которые и на том чего не было, сделают сенсацию.

В общем и целом в информационном просторе, по этому поводу, остается вполне актуальной тема анекдота с традиционным «Армянским радио», у которого спросили «… а правда, что генерал Иванов проиграл в карты «Волгу?» и классическим ответом на него «Да, правда. Только не генерал, а прапорщик и не проиграл, а выиграл, и не в карты, а в «Спортлото», и не «Волгу», а три рубля».

Примерно тоже, случилось и со многими СМИ, которые наперегонки стали комментировать появившиеся в сети снимки, выложенные журналистом «Схем», Михаилом Ткачем, на котором изображен глава СБУ Иван Баканов с семьей, на рождественском отдыхе в одном из горнолыжных курортов Франции.

Мгновенно появилась тема «зради» и сразу прозвучали жутко скандальные эпитеты «олигархи» и «Куршавель».

Ответ, на этот вызов доморощенного «армянского радио», попытался сформулировать корреспондент одного из украинских информресурсов Александр Зинченко, который без всякого «хайпа» и особого труда выяснил, что таки да, Иван Баканов был с семьей на рождественские праздники во Франции, но не в Куршавеле, а во вполне себе среднеклассном Мерибеле, где никакие «олигархи» не останавливаются из принципа.

Стоимость же пребывания в отеле, где останавливался глава СБУ, составляет 440 евро (на двоих) за 5-ть дней и даже если добавить к этому аренду всяческих лыжных аксессуаров, максимально все «затянет» на 1000 евро на человека.

Мы не знаем точную сумму зарплаты, получаемую Иваном Бакановым, но вполне можем предположить, что глава такого ведомства уж точно может себе позволить пятидневный отдых в Мерибеле, без попадания под влияние коварных «олигархов», а всяческое раскручивание этой темы, просто приятно щекочет самолюбие «попередников».

СБУ блокувало діяльність хакерського угруповання

Служба безпеки України блокувала діяльність міжрегіонального хакерського угруповання, учасники якого викрадали кошти з рахунків вітчизняних державних підприємств.

Оперативники спецслужби встановили, що організаторами оборудки є мешканці Одеської та Дніпропетровської областей, які виявляли уразливості у функціонуванні систем електронних грошових переказів держустанов. Під виглядом тестування програмного забезпечення нібито за завданням «головного офісу», вони змушували посадовців розкривати їм необхідні дані для доступу до обчислювальної техніки держустанов та рахунків у міжнародних електронних платіжних системах.

Викрадені кошти зловмисники через систему міжнародних переказів переводили на рахунки підставних осіб та привласнювали.

Співробітники СБУ, зокрема встановили причетність хакерів до заволодіння у жовтні 2019 року майже двохсот тисяч гривень запорізької філії ПАТ «Укрпошта». Інші факти протиправної діяльності угруповання встановлює досудове слідство.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів справи правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони та флеш накопичувачі з інформацією, яка підтверджує проведення незаконних операцій. 


Наразі вирішується питання щодо здійснення трьом зловмисникам повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно–обчислюваних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.

Триває досудове слідство.

Операція проводилась Управлінням Служби безпеки України в Запорізькій області спільно з Департаментом кіберполіції та слідчими Нацполіції України.

Джерело: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/21/view/6946#.4jwDZMYa.dpbs

Бюджетний Мерібель: де насправді відпочивав Баканов

«Тобто поєднувати Куршавель і Мерібель – то трохи так маніпуляція і прагнення хайпанути», – робить висновок журналіст.

Журналіст та історик Олександр Зінченко порахував, скільки насправді коштувало перебування Івана Баканова у Франції на Різдвяні свята. Зокрема, Зінченко зазначив, що голова СБУ разом з родиною зупинився у досить скромному готелі для середнього класу

«Я подивився ціни у готелі, де він зупинився – 440 євро на 2 осіб на 5 днів. Тобто по 44 євро на добу. Скромні три зірочки в більшості європейських столиць коштують десь в межах 75 євро в середньому», – написав Олександр Зінченко. Також він звернув увагу, що Іван Баканов знаходиться не в Куршавелі, а в Марібелі. Два місця знаходяться поруч, але це інша долина, інша комуна, де більшість готелів орієнтуються не на олігархів, а на середній клас.

«Тобто поєднувати Куршавель і Мерібель – то трохи так маніпуляція і прагнення хайпанути. Скіпас є спільний на три долини і коштує 300 євро на 6 днів, оренда комплекту лижного спорядження – 120-130 євро. Тижневе перебування однієї особи у Мерібелі – то максимум 1000 євро на особу. Дивимося в декларацію, порівнюємо з офіційними доходами, робимо висновки», – додав Олександр Зінченко.

Джерело: http://media-collider.com/ua/2020/01/09/ne-kurshavel-a-byudzhetnij-meribel-u-merezhi-z-yasuvali-de-naspravdi-vidpochivav-bakanov/?fbclid=IwAR1NCXyfYwRa-eSGWr29ijqZncpNQLqxowcAC1lfTnsGAvFtH11JuLW2_PY

Мінський процес закінчиться у 2020 — Пристайко виданню Bild

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що якщо у 2020 році на території ОРДЛО не відбудуться вибори або процес розведення військ триватиме надто довго, Україна може розглянути альтернативи Мінським угодам.
Таку думку він висловив у інтерв’ю німецькому виданню Bild від 7 січня, опублікованому на сайті МЗС України.

Редакція газети «Більд» взяла інтерв’ю в Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка, який очолює Міністерство з серпня 2019 року, щоб поговорити про ці та інші важливі для України теми.

Редакція газети «Більд»: «Ви оголосили про «Стратегію де-окупації» для окупованих Росією регіонів на cході України. Нова влада в Україні працює вже 7 місяців і до цього часу не було «де-окуповано» жодного квадратного метру. Ваша стратегія щодо окупованого Донбасу не спрацьовує»?

Міністр Вадим Пристайко: «Більшість українців надзвичайно щасливі з того, що у рамках цієї стратегії майже 100 заручників повернулись додому. Це було моральним зобов’язанням для Уряду. Але Ви маєте рацію: якщо ми поглянемо на загальну ситуацію з окупацією, то не так багато успіхів. Але те, що зробили, є кроками до полегшення перемовин. Німеччина і Франція навіть говорять про «відновлення довіри між сторонами». Я б так далеко не заходив. Ми знаємо, хто на нас нападає щодня та вбиває і ранить наших солдатів. Ми знаємо, хто окупував Крим та Донбас. Про яку довіру можна говорити? Навіть після зустрічі у Нормандському форматі в Парижі російські війська продовжують вбивати та ранити наших солдатів. На жаль, наші очікування щодо припинення обстрілів до сих пір не виправдались».

Редакція газети «Більд»: «Ви також висловились в Парижі за те, щоб «Формула Штайнмаєра» була застосована під час проведення виборів на сході України. Що конкретно це означає»?Міністр Вадим Пристайко: «Ми погодились закріпити цю формулу в українському законодавстві. Втім це ще не означає, що ці вибори будуть проведені і аж ніяк не за будь-якої умови».Редакція газети «Більд»: «Але чи можуть бути проведені вибори за участю так званих «народних республік»?Міністр Вадим Пристайко: «В ідеалі ці вибори мали б бути проведені паралельно з місцевими виборами в Україні восени. Мені постійно доводиться нагадувати, що це будуть не загальнонаціональні вибори, а місцеві вибори. Тому жодні незаконні формування на Сході України не можуть взяти в них участь. Тут мова йде про набагато менші адміністративні регіони по обидва боки фронту та на всій території України».

Редакція газети «Більд»: «Але і на цих маленьких територіях зможуть бути обраними представники так званих «народних республік»?

Міністр Вадим Пристайко: «Ми — не наївні і дуже добре знаємо, хто по іншу сторону фронту буде висуватись на вибори. Але в людей було б щонайменше почуття демократичного процесу, який відбувається паралельно на окупованих територіях і на вільних територіях, і це було б ідеальною можливістю для Росії вивести війська з нашого сходу».Редакція газети «Більд»: «Після останньої зустрічі у Нормандському форматі так багато говорили про ситуацію на Сході України. Але я майже нічого не чув про Крим. Чи Ви вже змирились з анексією півострова»?Міністр Вадим Пристайко: «Ми не відмовились від Криму. Але, чесно кажучи, Крим зазвичай майже не згадується на нормандських зустрічах. Причина в тому, що ці зустрічі були ініційовані, щоб вирішити конфлікт на Сході України. Ідеєю їх не було вирішити проблему з Кримом, хоча Президент В.Зеленський порушував тему Криму під час останньої зустрічі в Парижі.

Редакція газети «Більд»: «Ви вже раніше говорили, що можете собі уявити альтернативи Мінському мирному процесу. Що має відбутись у 2020 році, щоб Ви вийшли з мирного процесу»?

Міністр Вадим Пристайко: «Давайте відверто говорити. Якщо у 2020 році на окупованих територіях не відбудуться вибори, або процес розведення військ триватиме надто довго, тоді потрібно розглядати можливі альтернативи Мінську. Це може бути миротворча місія. Втім, це не означатиме, що ми виходимо із загального Мінського процесу»


Джерело: https://trident-ua.info/novyny/minskij-proces-zakinchitsya-u-2020-pristajko-vidannyu-bild/?fbclid=IwAR22XZ70gDNxMY2SvDcSFGToQP67M5mSFcPyh-KyVmK504zLRqlXvtuHG5Y

Эксперт: Объединять страну нужно новыми смыслами и стратегией


12 декабря Верховная Рада продлила действие закона «Об особом порядке местного самоуправления в отдельных районах Донецкой и Луганской областей» по 31 декабря 2020 года включительно.

Таким образом был создан люфт для выработки законопроектов по реинтеграции временно оккупированных территорий.

Параллельно эксперты из Национальной платформы «Диалог о мире и безопасной реинтеграции» начали тур по регионам Украины, чтобы обсудить с местными громадами эффективную модель реинтеграции и обеспечения национального единства внутри страны. Иными словами, определить пути урегулирования конфликта на Донбассе, привлекая общественность к поиску определенных компромиссов.

В итоге председатель Института социальных исследований и политического анализа, преподаватель Донецкого национального университета им. В. Стуса, политолог Владимир Кипень вместе с командой единомышленников выяснили, что за последние 5 лет оккупации число людей на оккупированных территориях, которые положительно относятся к Украине, уменьшилось и продолжает уменьшаться. По довольно единодушным оценкам и экспертов, и переселенцев из линии разграничения, и проинтервьюироованных жителей Донецка имеющаяся украинская модель коммуникации с населением оккупированных территорий серьезно проигрывает российской пропагандистской машине и коллаборационистским СМИ псевдореспублик.

Однако вопреки доминирующему контролю РФ и «ДНР» над информационным пространством оккупированных территорий и «серой» зоны, у людей по обе стороны линии фронта существует запрос на информацию из Украины. Но они ищут тот контент, который успокоил бы их страхи и опасения. Среди наиболее острых тем, волнующих жителей оккупированных территорий, вопрос прекращения огня, язык, религия, трактовка истории, отношения между Украиной и РФ, «навязывание» неприсущих для Донбасса ценностей и идей. Среди востребованных — это в основном бытовая тематика (получение пенсий, оформление документов, предоставление помощи и тому подобное), потом развитие экономики и политической сферы, демонстрация заботы государства о людях, которые находятся под оккупацией. Отдельно выделяются такие темы, как развенчивание пророссийских и российских мифов, определение четкого общего будущего Украины и Донбасса. И собственно, на это должна быть направлена информационная политики государства, потому что неучет интересов целевых групп может привести к негативным последствиям — от непонимания сути и содержания государственной политики до ее дальнейшего отторжения. Ведь нельзя потерять эти 30%!

По мнению экспертов, объединять страну нужно на новых смыслах стратегии будущего, причем ориентироваться следует на разные сегменты жителей.

Если говорить о жителях Донбасса, то это два направления:

1 — это информационно- психологическая поддержка людей, которые рассматривают Украину как свое государство и рассматривают Донбасс как часть Украины на особых условиях.

2 — дискредитация идей «русского мира» и действий РФ, формирование сомнений и недоверия к представителям так называемых «Л/ДНР» и Российской Федерации.

В целом, для Украины следует создать карту национальных нарративов и использовать ее по всем информационным направлениям. Основная задача — сформировать единое наполнение информационного поля управляемыми смыслами в формах и значениях. Это серьезная работа, но никто не говорил, что бороться с российской «машиной» будет легко! 

СБУ блокувала діяльність низки провокаційних інтернет-ресурсів

Служба  безпеки України у межах розпочатого кримінального провадження оголосила  про підозру громадянину РФ Сергію Жуку, який за завданням російських  спецслужб створив низку провокаційних інтернет-ресурсів для  дестабілізації ситуації у нашій державі.

Оперативники та слідчі спецслужби  встановили, що Сергій Жук  за завданням кураторів зареєстрував у мережі  кілька псевдорадикальних спільнот, зокрема «Українські націонал -  патріоти»,  «Верховна Рада 9-го скликання», «Правда про АТО і про  майдан». На них він нібито від імені патріотичних сил розміщував  провокаційні матеріали.

Фахівці ДКІБ СБ  України зібрали доказову базу та підтвердили причетність спецслужб РФ до  використання цих ресурсів як механізму гібридної агресії проти України.  Після звернення СБУ до адміністрацій кількох соцмереж функціонування  антиукраїнських ресурсів було припинено.

Наразі громадянину  Росії заочно оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених  ст. 109 (дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення  конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 110  (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), ст.  258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ст.  437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни)  та ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу  України.

Тривають слідчі дії для встановлення місцезнаходження Сергія Жука та оголошення його в розшук.

Документування дій зловмисника здійснювалось спільно з Головною військовою прокуратурою ГПУ.

 Джерело: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/6943?fbclid=IwAR3iMpSVVVt-0RmyG9CUvtRAt2uI_DxSrQllhg514CF0frx_ueKIGIdeH34#.lLz5Jj3Z.dpbs

СБУ блокувало незаконні оформлення соцвиплат на Луганщині

У  Луганській області контррозвідка Служби безпеки України викрила  комерсантів, які в інтересах терористичної організації «МДБ ЛНР»  організували механізм незаконного отримання українських соціальних  виплат жителями тимчасово окупованої території.  

Оперативники СБУ встановили, що  приватний підприємець з тимчасово підконтрольного бойовикам Алчевська  разом з дружиною надавали мешканцям ОРДЛО послуги з пасажирських  перевезень на підконтрольну українській владі територію та «заочного»  оформлення соціальних виплат.


Майже рік тому подружжя завербувала так  звана «спецслужба» терористів. «МДБ ЛНР», зокрема, поставило  перевізникам завдання надавати інформацію про колег, які працюють на  каналах пасажирських перевезень. Вони також вимагали надавати перелік  клієнтів, які користувалися послугами з оформлення українських  соцвиплат. Після кожного маршруту агенти звітували перед кураторами про  виконані завдання. Псевдоспецслужба «ЛНР» використовувала отримані  персональні дані для формування бази громадян, які регулярно відвідують  українські державні установи. Бойовики планували потім залучити їх до  протиправної діяльності на шкоду державним інтересам України.

Контррозвідники СБ України затримали  спільників терористів під час чергового «рейсу». При огляді їхнього  транспортного засобу правоохоронці виявили понад сто п’ятдесят  документів мешканців тимчасово окупованої території, зокрема свідоцтва  про спадщину, про смерть, нотаріальні довіреності, трудові книжки, які  необхідні для «заочного» оформлення виплат без присутності отримувачів.

Показово, що у той час як українська  влада докладає максимум зусиль, аби спростити мешканцям Донбасу  отримання соціальних виплат, підприємці переконували людей у складності  та вартісному їх оформленні. Вони виманювали у них гроші за неіснуючі  послуги.

Під час проведення контррозвідувальних  заходів оперативники СБУ отримали докази фактів співробітництва  перевізників із «спецслужбою» бойовиків та встановили особи кураторів.

Відомості стосовно виявлених  співробітників «МДБ ЛНР» долучено до матеріалів раніше відкритого  слідчими СБУ кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 (участь у  діяльності терористичної організації) КК України.

Наразі встановлюються посадовці  українських держустанов, що можливо причетні до функціонування  нелегального каналу. Також перевіряється інформація про наявність серед  клієнтів «фірми» діючих чи колишніх бойовиків незаконних збройних  формувань.

Джерело: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/21/view/6942?fbclid=IwAR0eWUoERG6uP_Y79PEhiHc_eT5q8O-I5WGRSlkXwCwp4XX2DQEZi6QARIk#.g5IhKa4N.dpbs

Баканов визначив нові завдання для управління СБУ в Києві

Голова Служби безпеки України Іван Баканов  ознайомився з результатами діяльності за минулий рік Головного  управління СБУ в Києві та Київській області, а також визначив нові  завдання в діяльності управління.  

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Сьогодні відбувається оновлення, перезавантаження Служби. Ми повинні  реформуватися. І стати більш ефективними. Наше основне завдання –  захист державної безпеки, боротьба з тероризмом, диверсіями,  кіберзагрозами, розвідувально-підривною діяльністю тощо. Впевнений, що  особовий склад столичного Главку здатен виконувати всі поставлені  завдання та доводити ефективність нових підходів», – зазначив Баканов.

Він наголосив на необхідності посилити роботу за ключовими напрямками  для ефективнішої протидії сучасним викликам, які стоять перед Україною.

У свою чергу, керівник Головного управління СБУ  в Києві та Київській області Сергій Болдир повідомив, що зараз  відбувається перехід на гнучку та динамічну систему роботи для  оперативного і дієвого реагування на потенційні загрози національній  безпеці.

Загалом, торік за матеріалами оперативних підрозділів Головного  управління зареєстровано 487 кримінальних проваджень, з яких 73 –  слідчими ГУ. Про вчинення злочинів повідомлено про підозру 333 особам, з  них 77 – слідчими ГУ.


Детальніше: https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/2849726-bakanov-viznaciv-novi-zavdanna-dla-upravlinna-sbu-v-kievi.html?fbclid=IwAR3rpf26zm9uahkrzmS1gTQDdL5WHJbVst10X_8f6ETc3oUEcZJrXC1K2H0