Кавбуз
- 18.03.21, 11:00
Назва кавбуз (лат. Cucurbita maxim sweet) є похідною від двох українських слів кавун (кавун) і гарбуз (гарбуз).
Цю дивну овочеву культуру вивів Анатолій Іванович Потопальський. Займаючи пост завідувача лабораторією модифікації структури біологічно активних речовин Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, поряд з приголомшливими досягненнями в області медицини, Анатолій Іванович створив безліч нових рослин, які вражають навіть професійних селекціонерів.
. Наприклад, окрім кавбуза, ученому удалося вивести такі культури як кизіріс (гібрид кизила і барбарису), квагисту (гібрид квасолі і капусти),
алікос (гібрид аличі і абрикоси).
Кавбуз, як і всі представники сімейства гарбузових, є ліаною, що стелеться, яка може досягати триметрової довжини. Рослину має порожнисте стебло з крупним опушеним листям. Квіти великі, оранжево-жовтого забарвлення.
Плід схожий на звичайний гарбуз з тонкою шкіркою. Він може мати зеленувато-блакитне або світло-оранжеве забарвлення, як із смугами, так і без них. М'якоть в кавбуза менш щільна, чим в гарбуза. Вона забарвлена в світло-оранжевий тон і володіє нейтральним, трохи солодкуватим смаком, який більше нагадує кавун, чим гарбуз.
Варо зазначити, що оскільки кавбуз не володіє насиченим смаком, його, як правило, споживають у вареному, маринованому, солоному або в запеченому вигляді. Плоди також йдуть на приготування салатів, джемів і пюре, проте, на думку знавців, максимально смакові якості ягід виявляються при готуванні оладок і запіканок (як солодких, так і пікантних).
Завдяки наявності великої кількості корисних речовин, кавбуз активно використовується для профілактики і лікування багатьох захворювань. Крім того, на основі цієї рослини розробляються нові ефективні ліки для лікування діабету і злоякісних пухлин.
Плоди кавбуза є потужним антиоксидантом і є ефективним радіопротектором, активно сприяючи виводу з організму радіонуклідів.
У овочі містяться вітаміни (групи А, В, Е, З, РР), безліч макро- і мікроелементів, включаючи кальцій, калій, магній, залізо, а також велику кількість клітковини, пектинів, харчових волокон, каротину, рослинних білків і до 15% цукрів, переважно фруктоза.
Кавбуз може бути корисним для абсолютно всіх категорій населення, включаючи дітей, вагітних жінок, літніх людей і осіб, які проживають в промислових зонах з підвищеним рівнем забруднення.
15
Коментарі
Гість: DANAH
118.03.21, 11:08
то есть кушать его нельзя
БезЛица
218.03.21, 11:10
Как говорила Фаина Раневская, настоящих извращений есть 2:
балет на льду и хоккей на траве.
Геннадий М
318.03.21, 11:16Відповідь на 1 від Гість: DANAH
Привет. Почитай текст, там написано.
Геннадий М
418.03.21, 11:17Відповідь на 2 від БезЛица
))
Гість: DANAH
518.03.21, 11:20Відповідь на 3 від Геннадий М
несъедобен - это как раз краткое содержание всех серий
Геннадий М
618.03.21, 11:24Відповідь на 5 від Гість: DANAH
Съедобен и очень полезен.
Гість: DANAH
718.03.21, 11:28Відповідь на 6 від Геннадий М
Ну не все же беременные дети
Геннадий М
818.03.21, 11:32Відповідь на 7 від Гість: DANAH
Оригинальное возражение
Гість: DANAH
918.03.21, 11:35Відповідь на 8 від Геннадий М
еще посади аликос и у тебя будет собственный алик
Гість: DANAH
1018.03.21, 11:36Відповідь на 8 від Геннадий М
можно называть еще брыколач . пойду полежу в тени брыколача , алика захвачу вместо воды . и все такое ГМО