хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Куди веде нас голова?

  • 01.06.17, 22:31

Звернення до депутатів Кустинської сільської ради

Куди веде нас голова? Мене на цю статтю надихнуло одкровення нашого сусіда Заборовського сільського голови на телеканалі Ритм.  Він розповідав про об’єднання громад Кустинської, Заборовської та Олександрійської. Як з’ясувалось голови вже між собою все вирішили, нас не питаючи. Ні брешу. В Кустині дану тему піднімали, і люди висловились проти обєднання. І тим не менше наш Кустинський голова продовжує «каламутити воду».

 Нагадаю, що тієї зими Кустин був в епіцентрі уваги через скандал навколо озерця, яке голова вирішив був продать, теж нікого не питаючи, порушивши при цьому не лише мораль, але й закон, який говорить, що земельні питання вирішуються виключно депутатами на сесіях, а не головою. Тоді люди на зборах висловились проти, сесія сільради підтримала рішення зборів. Щоправда, без голови, який через якусь мабуть поважну причину не зміг прийти на сесію. Рішення зборів та сесії були направлені в районну раду та обладміністрацію. Так ось райрада, яка мала провести оцінювання, дослухалась до нашого рішення. А обласна державна адміністрація більше поважає сільського голову, і свого рішення про продаж озерця не скасувала. Тобто вони чекають на слушний час коло можна буде все таки продать.

Враховуючи це, та інші виклики ініціативною групою В Кустині, Решуцьку та Сергіївці було проведено збір підписів (було зібрано більше половини підписів виборців) про утворення територіальної громади села Кустин, Сергіївка, Решуцьк. Були проведені установчі збори в вересні минулого року, на які сільського голову було письмово запрошено. Не прийшов. Були проведені ще одні збори на які знову запросили голову. Знову не прийшов. Рішенням цих зборів було проголошено про утворення територіальної громади села Кустин, Сергіївка, Решуцьк. Про що офіційно повідомлено у Кустинську сільську раду, район , область, Верховна Рада, Кабінет Міністрів України, адміністрацію президента. Було розроблено та затверджено статут громади. Голова  комітету представників Мельничук В. повіз статут на реєстрацію в район.  Там йому, поганявши по кабінетам, відмовили у прийнятті  документів до розгляду. Тоді він їх відправив по пошті. Прислали назад. І лише коли ми приїхала гуртом та з відеокамерою в район, нарешті прийняли статут до розгляду. Та відповідь не була позитивною. Напевно доведеться звертатись до суду. А це займе багато часу. Тому я звертаюсь до депутатів Кустинської сільської ради. Виконайте вимоги закону, врахуйте у своїх рішеннях – рішення зборів про утворення територіальної громади. Та затвердьте її статут. Його примірник є у сільраді та на сторінці територіальної громади. Це зекономить час, та дасть змогу територіальній громаді розвиватись, а не деградувати, як зараз. Це дасть змогу отримати контроль над землею громади та отримувати додаткові податкові надходження, зберегти школу і т.д.

Тепер про так звану децентралізацію. Чому так звану. Бо насправді це централізація. Бо якщо були три центри: у Кустині, Заборолі, Олександрії, то має бути один. Причому, висловився Заровський голова у Олександрії, бо там лікарня та інша інфраструктура.

Я думаю з ним погодяться всі ті чиновники яких тягають правоохоронні органи. Лягти в лікарню набагато зручніше ніж сидіти. Обєднання може бути як то кажуть по любові або по розрахунку. Ані в законі про обєднання, а не будь де, ні про любов чи хоча б братерство не йдеться. Жаль, звісно. Все по розрахунку. Що ж давайте порахуєм.

Державний бюджет України близько 43 млд. доларів був у 2013 році. Зараз близько 27 млд. доларів. Крім того, що менший дохід ще й зросли витрати на армію і т.д.

Кажуть, що зекономимо коли обєднаємося. Це можливо в разі  якщо буде одна громада на район. Та я проти цього. І ось чому. На жаль ми не святі.

Багато чого пороздавали в Кустині. Думаю в Олександрії не менше. Так ось чи захищатимуть олександрійці та заборовці інтереси Кустина, Сергіївки, Решуцька коли і своїх далеко не завжди захищають. Повернімося до прикладу озерця на Оболоні. Збори тоді змогли надавить на депутатів і ми отримали результат -  одноголосно. А що  було б коли така ситуація склалася б у обєднаній громаді, хто слухав би кількох депутатів від наших сіл. Та ніхто. То для чого це обєднання? Натовпом легше керувать, і в мутній воді легше рибку ловить. Хто не хоче годувать свою владу буде годувать чужу. Причому витрати ще й зростуть. Ми це бачимо на прикладі чиновників які по встановлювали собі зарплати, дехто в сотні тисяч гривень. Крім того якщо були негаразди в селі можна було звернутися в район,область. В обєднаній громаді потрібно їхати зразу у Київ. Поїдете?

Наш сільський голова залякував депутатів щоб не голосували за територіальну громаду  - мовляв це сепаратисти (навіть клеїв по селі плакати з телефоном СБУ). Сам також ще торік звертався в СБУ з цього приводу. Я думаю за багато місяців після цього звернення, в умовах війни, якби було за що, то вже всіх посадили б. Та ми  - територіальна громада (жителі сіл Кустин, Решуцьк, Сергіївка) працюєм на підставці нині діючої Конституції.

То куди веде нас голова? Я думаю туди куди  й наша вища влада. То вела обєднуватися на схід, тепер щодня мусим від них відстрілюватися, мало їм своєї землі. А це веде обєднуватися  на захід. Цим теж землі ринок подавай, ліс кругляк, щоб українець був голяк. Так і голова, якщо не можна продать озерце з сільради, бо тут люди згуртувались в громаду, то чому не «продать» усю сільраду.  Пробачаюсь, «обєднать», так воно зараз називається. 

Шановні депутати, допоможіть нашому голові служить жителям наших сіл, а не вищій владі. Влада для нього тут ми. Повірте йому не легко бо вас депутатів він бачить раз  в три місяці, а начальство його турбує щодня. Ось для цього й потрібна наша громада, щоб турбували голову ми, щоб чиновники служили нам, а не ми їм. Тому, дослухайтесь до своїх виборців та  визнайте рішення зборів про створення  громади та затвердьте її статут.

  Микола Федорась

с. Кустин

0

Останні статті

Коментарі

12.06.17, 00:10

якщо до когось звертатись, то тільки не до депутатів. беріть берданки в руки. як не сумно але..