хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Корупція

  • 11.03.17, 21:24
Багато з нас мають вигоду від корупції. Я думаю, більшість. Коли хтось, забувши посвідчення водія, дає хабара замість штрафу він радіє, що вдалось зекономити пару сотень. Той хто бере хабара теж радіє. Можливо і ми порадіємо за цих двох? Ні, ми за них не радіємо. Ми на них злі, особливо на того хто взяв. Чому? Я думаю це заздрість. Доказом цього є оприлюднені декларації. Заздримо по чорному. Кажуть це гріх. Потрібно покаятися і не грішить. Та «Всяк хто не маже то дуже скрипить». Хто не лукавить той ззаду сидить. А жить добре хочуть усі. Як то кажуть не ми такі – життя таке. Систему мовляв не зміниш. І все – таки її змінити потрібно.
Почнемо з контрабанди. При Януковичі процвітала, а зараз ще більша стала. Причина у владі. Що ж вона таке країні зробила, що так сталося. Окрім звинувачень, що хтось когось кришує наш народ більше нічого й не чує. А причина збільшення контрабанди є. Розглянемо контрабанду пов’язану з хабарництвом. Чим вона відрізняється від звичайної торгівлі. Контрабандист не платить мита, а платить хабар. А чим подібна до законної торгівлі? Що спонукає і законно торгувать і займаться контрабандою? Напевно, вигода – гроші. Купить дешевше продать дорожче. Хто з вас не чув про такий принцип. Різниця цін – це рушій для торгівлі, як законної так і незаконної. Кажуть, що ціни у Євросоюзі досить стабільні, а в нас же постійно ростуть. Виходить, європейці мали б і законно і контрабандою до нас везти і ліс кругляк, і бурштин, і інші речі. Насправді все навпаки. Ми веземо до них. Бо у них ціни вищі, причому давно. Як же воно так получається? У нас ціни зростають уже десятки років (інфляція найвища в світі),а дорости до європейських не можуть. Не зрозуміло. Щоб зрозуміть, поставимо питання по інакшому. Для кого в Україні зростають ціни. Напевно для українців. А для європейців чи американців вони не зростають, бо вони валюти мають. Хто мав гривні і обміняв 1:8, а зараз міняє назад 1:28, а той більше. Для нього ціни не виросли, а впали. Ось тут і криється причина збільшення контрабанди. Більша виручка дає можливість дати більший хабар, бо є чим поділитися. Країни з розвинутою ринковою економікою стараються мати між зовнішніми і внутрішніми цінами невелику різницю. Тому в них не має такої великої контрабанди, бо не має грошей на хабарі. Ці гроші залишаються у їхніх виробників, а у нас ідуть хабарникам.
Висновок простий: коли курс долара  до гривні був 1:8, для того щоб зменшити контрабанду потрібно було зробити, наприклад 1:5, а уряд з Нацбанком зробив 1:29. Зробив усе для того щоб були хороші умови для збільшення контрабанди, і продовжує працювати в тому ж дусі. Нашим сусідам ця контрабанда теж вигідна, причому настільки, що вони , навіть, пропонують її узаконить, наприклад , вивозить ліс – кругляк. Як тільки доведемо курс гривні відносно іноземних валют до економічно обґрунтованого контрабанда піде на спад.
Що ж робить із владою, яка зрослася із бізнесом. Як їх розділить? Ще з початку незалежності стояло питання люстрації. Через 25 років, якось, якусь провели. І в 90 роки і зараз питання стоїть виключно в політичній площині. На це були свої причини і маєм якісь результати. Та не все залежить від політики. Нові люди, які поприходили до влади досить швидко стають своїми в корупційній системі. Це факт. Оприлюднені декларації це підтверджують. Обираючи високопосадовця ми хочемо, щоб це була людина освітчена, досвідчена і чесна. А де ж тих чесних взять. На виборах часто-густо і перемагає той, той хто бреше. Чи можливо зробити так, щоб брехуни відсіялись бажано самі по собі. А що, якщо провести економічну люстрацію. Об’єктивну, яка не буде залежать від люстраційних комітетів. І буде спрямована в майбутнє, а не в минуле. Це можливо. Щоправда доведеться прийняти закон,який я думаю, не потребуватиме додаткових витрат з бюджету.
У нас є  коло осіб (починаючи від сільського голови до президента включно), яким забороняється займатись іншою діяльністю, окрім посадової. Так ось починаючи з сільського голови і до президента включно ця заборона ігнорується. 
Я б зробив так: їхня заробітня плата на посаді оподатковується як і для інших людей, а всі інші їхні доходи оподаткував би, скажімо 97% податком. Чому не 100%? 100% - це вже конфіскація. Потрібен суд. А суд у нас знаєте який… Що це дало б ? Перед людиною постав би вибір – робота на посаді за зарплатою чи бізнес. Звісно, наприклад чоловік може подарувати свій бізнес дружині, але ніхто не гарантує, що отримавши подарунок вона не знайде собі іншого коханого. Можна втратить і бізнес і кохану. А якщо знайдуться такі, що будуть працювати не лише на посаді, то наша держава отримуватиме левову частку їхніх інших доходів. Це теж не погано. Залишається тільки дати наказ нашим обранцям втілити це в життя


                                                                                 Микола Федорась 
                                                                                 Кустин
  

2

Останні статті

Коментарі