Запорожці пишуть листа турецькому султанові. Частина 4.

  • 14.05.10, 04:03

НАЙНОВІША ПЕРЕРОБКА:

ДО ПРЕЗИДЕНТА ТУРЕЦЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ

   Ви - Вельмишановний пане президенте  турецький, всевишнього аллаха брат і товариш і  самого ясноликого  особистий  довірник. Який із Вас справжній господар! Ви викидаєте, а  ми  підбираємо. Годні Ви синів наших християнських всечасно приймати  тьма-тьменна їх чигає до Вашого краю, притягуючи назад безліч усякого  краму. Бо люд Ваш шкіряних і шевських справ майстер, незрівняний коцар, взірцевий будівник, злоторукий карбувальник, цитрусовий роститель, електронноапаратурний  складальник, стильний  меблевик, меткий гендляр самого Бога  торговлі  знаний в  усьому  світі  й підсвіті онука. Ось як можна піднести землю свою, якщо  є  в  ній мудрі правителі !     Отож, Вельмишановний пане правителю  турецький!  Б`ємо  тобі чолом, хоча ти й іншої віри: візьми нас під свою вельможну  руку! Надішли промислових і фінансових візирів зі  своїми головами  та коштами. А поки того дійде, зглянься і підкинь хоча б дещицю  гуманітарної допомоги! Дасть Бог, колись викублимося  й віддячимо. Числа не знаємо, бо календаря купити й годинника відлагодити  нема за що, місяць на небі, рік у книзі а час у  нас  такий, як у вас, тільки зсунутий невідь скільки назад.

     Кошового отамана Ивана Сірка земляки й нащадки.

Запорожці пишуть листа турецькому султанові. Частина 3.

  • 14.05.10, 03:23

     У роки другої світової війни  до форми  "казацьких  листів" вдалися автори журналу "Український перець". Подальші тексти запозичено з 1-го тому  "Літопису  УПА" (Національна  Академія наук України. Институт української археографії та джерелознавства ім.М.С.Грушевського. Київ 1995 рік).

[ Читати далі ]

Запорожці пишуть листа турецькому султанові. Частина 2

  • 14.05.10, 01:01
ЗАПОРОЖЦИ ТУРЕЦЬКОМУ СУЛТАНУ.
Ти, шайтан турецький, проклятого чорта брат і товариш і самого люципера секретар. Який ти до чорта лицар, чорт с...е, а ти і твоє військо поживає. Не будеш ти годен синов христіянських під собою мати; твого війська ми не боїмося, землею і водою будем битися з тобою. Вавилонський ти кухар, македонський колесник, ієрусалимський броварник, александрійський козолуп. Великого і Малого Єгипта свинар, армянська свиня, татарський сагайдак, камінецький кат, подольський злодію, самого гаспида внук і всього світа і підсвіта блазень, а нашого бога дурень, свиняча морда, кобиляча с...ка, різнецька собака, нехрещений лоб, ... ... твого чорт парив! Оттак тобі козаки відказали, плюгавче, не годен єси мати вірних хрестиян. Числа не знаєм, бо календаря не маємо, місяць у небі, а год у книжці, а день такий і у нас, як у вас, поцілуй за се в гузно нас!
Кошовий отаман Захарченко со всім кошем запорозьким.
( Опублікував М.Костомаров у журналі
"Русская старина", 1872, N10, стор.450-451.)
[ Читати далі ]

Потрібна терміново дружня порада

  • 12.05.10, 01:21

Шановні друзі, спробував я тут створити собі блог , але не знайшов бодай маленького "хелпу" по цій справі, але ж так не буває!.

Хто мені розкаже:

1) яке обмеження існує на довжину повідомлення

2) що відбувається з фотками розміщеними у блозі, щось вони явно змінюють розмір

3) Чи є тут десь поблизу кнайпа, щоб можна було порадитись з якимось "гуру" 

Запорожці пишуть листа турецькому султанові. Частина 1

     У багатьох музеях, поряд з відомою  картиною  "Запорожці  пишуть листа турецькому султанові" (Миргород, Петербург  і  т.ін.), можна побачити фотокопії як самого козацького листа, так і  листа султана, що на нього дотепно склали відповідь наші пра-пра-діди. Ось що там написано: (Публікація Д.Яворницького , також виставлено в Миргородському музеї та С.Петербурському Ермітажі) 

 СУЛТАН МУХАМЕД IV - ЗАПОРІЗЬКИМ КОЗАКАМ

     Я, султан, сын Мухамада, бpат солнца и луны, внук и намісник божий, владелец царств - македонского, вавилонского, іерусалимского, Великого и Малого Єгипта, царь над царями, властелин  над властелинами, необыкновенный pыцаpь, никем  не  победимый воин, неотступный хpанитель гpоба Иисуса Хpиста, попечитель самого  бога, надежда и утешение мусульман, смущеніе  и  великий защитник хpистиан - повеліваю вам, запорожскіе козаки, сдаться мні  добровольно и без всякого сопpотивления и меня вашими  нападеніямі  не заставлять беспокоить.

                       Султан турецкій Мухамад IV.

ЗАПОРІЗЬКИ КОЗАКИ - ТУРЕЦКОМУ СУЛТАНУ

     Ти - шайтан турецький, проклятого чорта брат і товариш і сомого люципеpа секpетаp ! Який ти в чоpта лицаp ? Чоpт викидає, а твоє військо пожирає. Не будеш ти годен синів  христіянських під собою мати; твого війська ми не боїмось, землею і водою будем битися з  тобою. Вавилонськкий  ти кухар, македонський  колесник, ієрусалімський броварник, александрійський козолуп.  Великого  і Малого Єгипту  свинар, вірменська  свиня, татарський  сагайдак, кам`янецький кат, подолянський злодіюка, самого  гаспида  внук і всього світу і підсвіту блазень, а нашого бога  дурень, свиняча морда, кобиляча срака, різницька собака, нехрещений лоб, хай  би взяв тебе чорт ! Оттак тобі козаки відказали, плюгавче  !  Невгоден єси мати вірних християн !      Числа не знаєм, бо календаря не маєм, місяць на небі, год  у книзі, а день такий у нас як у вас, поцілуй за те ось куди нас..!      Кошовий отаман Иван Сірко зо всім кошем запорожським 

Сторінки:
1
3
4
5
6
7
попередня
наступна