хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Сумнівне будівництво на перехресті Свєтлова-Грушевського

  • 24.09.21, 12:38

hlavnyj-rysunok_1-scaled-e1632393665269.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, у середмісті Дніпра почали зводити Клубний будинок. За рік вирили лише котлован. Втім люди вже встигли вкласти гроші в сумнівне будівництво на перехресті вулиць Свєтлова-Грушевського 

Середмістя Дніпра завжди було привабливою територією для забудови. Комерційні, офісні, житлові приміщення тут завжди можна продати набагато дорожче, ніж аналогічні об’єкти в інших локаціях міста. Така практика зумовлювала активну будівельну діяльність, яка часто була пов’язана із порушенням українського законодавства, ми неодноразово розповідали про подібні будівництва. В даній статті розглянемо сумнівне будівництво в місті Дніпро на перехресті вулиць Светлова-Грушевського.

На даний час будівельні роботи в місті Дніпро на перехресті вулиць Светлова-Грушевського зупинено, громадяни – інвестори, залишаються без коштів та житла…

Минулого року в середмісті Дніпра почали будувати Клубний будинок, звести його планували на земельній ділянці із кадастровим номером 1210100000:02:376:0069. При цьому копія рішення міської ради на підставі якого земельній ділянці присвоєно кадастровий номер 1210100000:02:376:0069 згоріла у 2008 році. Нагадаємо, що 04.08.2008 в будівлі на вулиці Січеславська Набережна 29-а сталася пожежа, в якій згорів великий об’єм землевпорядної документації.

За документами сумнівне будівництво на перехресті Свєтлова-Грушевського вирішив здійснити невідомий у колах забудовників громадянин Абрютін Денис Віталійович. Принаймні саме його прізвище значиться в Містобудівних умовах та обмеженнях на нове будівництво багатоквартирного житлового будинку на перехресті вулиць Свєтлова-Грушевського. При цьому в заяві на отримання Містобудівних умов та обмежень підпис громадянина Абрютіна розгледіти неможливо. Втім в Департаменті благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради звертати на це увагу не стали і підписали необхідні документи.

Згідно порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництво Дозвіл на будівництво було зареєстровано за номером ДП012200803517. Будинок не мав перевищувати дев’яти поверхів, гранично допустима висота становила 33,5 метрів.

Це були не єдині обмеження, яких забудовник мав дотримуватися аби не порушувати українські закони. Адже будівництво на перехресті вулиць Свєтлова-Грушевського знаходиться в межах історичного ареалу «Центральний».

Межі історичного Ареалу «Центральний» затверджено Наказом Міністерства культури, молоді та спорту України № 478 від 03.02.2020 «Про затвердження меж та режимів використання історичних ареалів м. Дніпра» та рішенням сесії міської ради Дніпра № 108/55 від 25.03.2020 «Про затвердження проєкту внесення змін до генерального плану розвитку м. Дніпра».

Українське законодавство зобов’язує забудовника погоджувати проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт в межах історичних ареалів з Міністерством культури та інформаційної політики.

Але, як нам повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики будівництво на перехресті Свєтлова-Грушевського в місті Дніпро погоджень не отримувало.

Виходило, що вже з самого початку будівництво велося із порушеннями. Журналісти інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулися до Мінкульту із пропозицією провести перевірку та скласти припис, яким зобов’язати замовника фізичну особу - Абрютіна Дениса Віталійовича та генерального підрядника ТОВ ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «ЛІК» (32702546) припинити проведення будівельних робіт на перехресті вулиць Свєтлова-Грушевського.

В Міністерстві перевірку доручили провести Управлінню культури, національностей і релігій Дніпропетровської обласної державної, яке очолює Н. Першина. Управління Першиної, в свою чергу проведення перевірки доручило Дніпропетровському обласному центру з охорони історико-культурних цінностей, який будівництва «чомусь» не виявив. В Міністерстві культури та інформаційної політики України нам повідомили про відсутність підстав для відповідного реагування, адже будівельні роботи, начебто, не велися.

Хоча згідно наявних у нас фотографій на час перевірки (початок січня 2021 року) роботи на перехресті Свєтлова-Грушевського велися доволі активно. Але на обласному рівні представники органу охорони культурної спадщини їх проігнорували.

Згодом естафету від обласних чиновників перейняли їх міські колеги. Так заступник управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради Валентин Старостін стверджував, що в забудовника всі документи в порядку. Чому його позицію не поділяло Міністерство культури та інформаційної політики, коли ініціювало перевірку, Валентин Старостін не пояснив.

У Дніпрі при зведенні об’єктів для більшості будівництв характерним є ігнорування вимог державних будівельних норм. Порушують щільність забудови, відступи між будинками та від червоних ліній магістральних вулиць, протипожежні відстані тощо. Причому це не застарілі норми, які дісталися нам з часів СРСР, на що люблять натякати чиновники. ДБН Б.2.2-12:2019 Планування та забудова територій були затверджені в 2019 році.

Згідно огляду, проведеного на місці будівництва на перехресті вулиць Свєтлова-Грушевського, очевидними ставало порушення державних будівельних норм. Аби перевірити виявлені факти ми звернулися до Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради. Там провели засідання і перевірку погодили.

dabi-scaled-e1632398911693.jpg?w=842&ssl=1Але за результатами виїзду повідомили, що в ході позапланової перевірки встановлено, що ведення будівельних робіт тимчасово призупинено замовником будівництва.

Ми цей факт перевірили, дійсно, котлован Клубного будинку щільно поріс амброзією, роботи там не велися з весни 2021 року.

При цьому квартири в Клубному будинку почали продавати щойно ділянку забудови огородили парканом. Саме в той час, коли контролюючи органи ігнорували наші звернення, забудовник отримував грошові кошти від покупців майбутніх житлових приміщень.

Про продаж можна було дізнатися з реклами, які висіла на паркані. Звісно, що були бажаючи купити квартиру в Клубному будинку, адже напочатку будівництва нерухомість коштує дешевше, ніж у зведеному будинку. І тепер люди, які вклали гроші в будівництво, дізнаються, що будинок ніхто добудовувати не збирається.

Чи були такі помилки допущені початківцем будівельником Абрютіним, або можливо до будівництва мають відношення більш обізнані особи, які розуміючи про чисельні порушення вирішили залишатися в «тіні»? На це питання дадуть відповідь правоохоронні органи, адже будівництво зупинено,  гроші інвесторам (покупцям) не повернуто.

fb_shypko_2.jpg

Дніпровськікі ріелтори сумнівне будівництво на перехресті Свєтлова-Грушевського пов’язують із забудовником Олександром Шипко. Це колишній депутат Дніпропетровської міської 

ради, який до того ж двічі очолював Дніпропетровське обласне головне управляння земельних ресурсів. За даними аналітичної системи YouControl Олександр Шипко має пряме відно

Сам Олександр Шипко від будівництва на Свєтлова-Грушевського відхрещується. Натомість Дніпро отримало чималий котлован у середмісті, а люди, мають повертати гроші, вкладені у будівництво.шення до декількох будівельних компаній, частина з яких припинила свою діяльність. Можливо, що свою діяльність координує з братами Олексієм та Андрієм Шипко. Останній двічі був депутатом Верховної Ради України VII та VIII скликань .

Сумнівне будівництво в місті Дніпро на перехресті вулиць Светлова-Грушевського зупинено, громадяни – інвестори, залишилися без коштів, житла

2

Коментарі