хочу сюди!
 

Татьяна

57 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Чому я пішла зі школи. Ч. 5.

"Подивіться на місяць", або "Навіть якщо ти когось убила, я тебе зрозумію!"

     Щойно переглядала фільм про усиновлення. Чи могла би я усиновити чи удочерити когось? Навряд чи. А потім згадала Надю А. Її б змогла.
     Мені тоді ще не було 30, а Надюшка навчалася у 8 класі. Дівчинка
прив'язалася до мене  і ходила за мною, як за голкою нитка. Я могла її зустріти по декілька разів за перерву. У її класі я  читала російську. Класи тоді ділили на групи, і в моїй було спочатку на 2 учні  більше, ніж в іншій,  а потім - на п'ять... А затим  уже стара вчителька Ангеліна Іванівна зрозуміла, що для неї це неприємно пахне і підійшла до мене. Більше дітей до мене не переводили.
     Надя до мого приходу в школу  навчалася в групі Ангеліни Іванівни, і вона ридма ридала, щоб її до мене не давали - звикла до дітей. Через тиждень  дівчинка   уже до мене посміхалася, а через декілька місяців ми стали друзями. Які не ревниві діти, але я не знаю, як вона мене відвоювала, що вони не докоряли ні їй,   ні мені у цій дивній, на перший погляд, дружбі.
     Із батьками стосунки у Наді не складалися, вони були значно старшими. Тато часто зазирав до чарки, а мама.. .Тепер не пригадаю.  Одного разу Надюшка підійшла до мене і вклала до рук папірець.
     - Це вірш, - пояснила вона. - Його я присвятила Вам.
      Не зберігся, на жаль, цей вірш. Пригадую лише рядочки: "Вы словно мать моя родная, красивая и молодая"...
Ми стали  ходити разом додому.  Точніше, декілька зупинок ішли пішки, до її будинку, потім я сідала в автобус і їхала через усе місто у свій Південно-Західний. І говорили, говорили... Про що можна було розмовляти із дитиною? Та про все, вона росла розумною дівчиною і багато читала. А ще ми з нею удвох переглянули "Бум", "Бум-2" і "Студентка"...
     А потім обставини склалися так, що мені треба було змінити роботу. Вона знаходилася  за 3 хвилини хотьби від дому... І донька не хотіла без мене переходити... І ще багато чого...
     Надя навчалася в дев'ятому... Перед цим  ми жартували про те, що у школі я збираюся працювати до пенсії. Тоді для мене пенсія була чимось смішним, далеким і нереальним.
     Діти сприйняли моє рішення  як зраду.  Адже казала, до пенсії... Та  сподівалися, що передумаю. Тато мого Глінкіна, таксист за фахом, сказав:
     - Василівно, ви тільки скажіть, та я ж вас щодня буду і на роботу,  й з роботи возити... (скільки я його малого ловила за теплицею із цигарками, ух!)
     А Надюшка мовила (все ж розумна дівчинка):
     - Ну, що ж, раз так треба...- і тихіше: - Мені вас буде не вистачати...
     - Мені теж... Дзвони...
     Надя рідко дзвонила. Коли у неї був випускний, у мене був уже інший клас у новій школі, і теж випускний. Я тільки  пізніше дізналася, що одного бала не вистачило дівчинці до срібла. Зарізали на хімії...
      Одного разу  пізненько ввечері в моїй квартирі 
пролунав телефонний дзвінок.
     - Ларисо Василівно, швидше, швидше виходьте на вулицю!  Подивіться на місяць!  Він такий  ...ірреальний! (Мої слова...)
     Я спустилася із 7 поверху надвір. Велике кругле колесо звисало над будинком, а від нього розходилося далеко-далеко срібне марево. Аж до моєї Надюшки.
     Ще через рік вона приїхала до мене зі своїм хлопцем.
     - Ну як, запитала, - як ви думаєте, це кохання?
     - Дівчинко, а тут уже я нічого  порадити не зможу...  У таких справах вирішуєш лише ти.
     ...Цієї зими пролунав міжміський.
     - Ларисо Василівно..
     - Надю, ти звідки..?
     - Я далеко..  Потім при зустрічі розкажу...
     - Добре, Надю.. У тебе все нормально?!
     - Потім, все потім... (плаче)
      Плачу і я...Мовчки.. Я ж сильна...
     - Надюш, я не знаю, де ти і що з тобою... Але якщо ти навіть когось убила, я тебе зрозумію! - випалила я.
     - Ні, Ларисо Василівно, до цього не дійшло...(сміх крізь сльози)..  Просто...  Я хотіла почути Ваш голос...  Скоро побачимось!

Як я сподіваюся, що скоро...

-
26

Коментарі

119.06.13, 21:28

Дуже зворушливо

    219.06.13, 21:29Відповідь на 1 від М_Ірина

    та десь пропала...може у рабство потрапила за кордон..різні думки..

      319.06.13, 21:31

      ну і що? не тягни!

        419.06.13, 21:32Відповідь на 2 від sonce-33

        а давно це було!

          анонім

          519.06.13, 21:34

          Цікава історія і такі палкі почуття, пронесені через роки. Думаю, що нічого дивного в тому немає. Коли зустрічаєш в своєму житті справжню людину, то завжди є бажання до неї повертатися і в радощах, і в смутку, - "Подивіться на місяць", або "Навіть якщо ти когось убила, я тебе зрозумію!"

            619.06.13, 21:34Відповідь на 4 від ЛУКАВИЙ

            а ти чому читаєш, коли не цікаво?

              719.06.13, 21:36Відповідь на 5 від анонім

              дякую, hemm, думаю, зроблю перепочинок , бо записалася...сама себе розворушила...Скільки ж усього було... І життя нема...

                819.06.13, 21:42

                Повезло девочке,что на ее пути встретилось наше СОНЕЧКО..даст Бог,все будет хорошо,якщо не вскочила в халепу...Волнующуая красивая история...

                  анонім

                  919.06.13, 22:03Відповідь на 7 від sonce-33

                  дякую, hemm, думаю, зроблю перепочинок , бо записалася...сама себе розворушила...Скільки ж усього було... І життя нема...Так і зроби! А ще - абстрагуйся від таких думок! Якщо є минуле - значить майбутнє теж маячить! Життя треба прожити до кінця. Це збагнути тяжко, але необхідно, бо так, чи інакше, кожен з нас головний герой п"єси під назвою "життя" і написана вона для кожного з нас незалежно від наших бажань... і жити - це теж школа, тому що ми вчимося в ньому(житті) до кінця. Не просто піти з цієї школи за власним бажанням. Якось символічно звучить назва твоєї рубрики в цьому аспекті, але зміни в житті - завжди на користь. Дякуючи їм - нам відкриваються інші дороги та можливості, головне - не пропустити їх! Десь так! Відпочивай - будемо чекати тебе!

                    1019.06.13, 22:22Відповідь на 9 від анонім

                    " і написана вона для кожного з нас незалежно від наших бажань." " головне - не пропустити їх! " так як можна щось пропустити як уже все написано!

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      8
                      попередня
                      наступна