Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Київ-1941рік Комуністи знищили 324 споруди в центрі Києва

Київ -- єдине європейське місто, яке потерпіло від своїх "захисників".
Радянська історіографія, звичайно ж, стверджувала, що центр міста спалили війська Вермахту після їхнього вступу до Києва 19 вересня 1941 року. Проте офіційні архівні документи спростовують це і свідчать, що ще влітку 1941 року був створений штаб оборони Києва, під керівництвом якого і відбувалося масштабне мінування промислових підприємств, урядових і житлових будинків.
Збереглася копія довідки начальника інженерної служби штабу оборони майора Чукарєва, де повідомляється, що «мінування проводилося силами взводу армійського інженерного батальйону і все здійснювалося в тісному контакті з міським комітетом партії. М майже всі споруди в центрі міста. Розрахунок виправдався. Зайшовши у місто 19 вересня 1941 року, німці дійсно розташувалися у найвишуканіших будинках на Хрещатику, Прорізній, Інститутській та Пушкінській.
А вже 24 вересня 1941 року пролунав перший потужний вибух, який розколов навпіл великий чотириповерховий будинок із мансардами і вежами, споруджений 1903 року за проектом архітектора Городецького. Ця монументальна споруда за своїми пропорціями і якістю виконання не поступалася найкращим зразкам архітектури європейських столиць.
Слідом за цим у повітря злетіли споруди поштамту, Радіотеатру, «Гранд-готелю», біржі, кількох особняків (серед яких зведений у мавританському стилі унікальної краси будинок Зайцева) і розкішна будівля найбільшого цирку в Європі -- цирку Крутикова. Страшної сили вибух зруйнував найпрестижніший житловий будинок Києва -- так званий дім Гінзбурга. Це був перший київський хмарочос -- 12-поверхова споруда на 90 квартир і 500 кімнат.
Вибухи спричинили пожежі, які тривали в центрі міста від 24 по 29 вересня і понищили майже всю забудову Хрещатика, наполовину вулиці Прорізної, Городецького і частково Лютеранської, Інститутської, Заньковецької та Грушевського. ТЦентр міста було перетворено на суцільне згарище з руїнами будівель, які до цього представляли найкращі зразки модерну, неоренесансу, класицизму і необароко-рококо.
Загалом восени 1941 року вибухами та пожежами було знищено 324 споруди Собор Успіння Пресвятої Богородиці. Це була українська святиня світового культурного значення, під руїнами котрої загинуло безліч безцінних мистецьких скарбів. Потужним вибухом також було повністю знищено пантеон найбільших достойників української землі -- київських князів, митрополитів та архімандритів, похованих у соборі
5

Коментарі

128.02.12, 11:49

Дрезден, Роттердам, Гамбург..............вообще бесполезное варварство наших союзников.

    229.02.12, 09:27Відповідь на 1 від Swыdоmыi

    Дрезден, Роттердам, Гамбург..............вообще бесполезное варварство наших союзников.Ну а Київ-41, це полєзноє варварство?
    Різниця між варварством амерів проти міст противника і варварством "своїх" НКВС проти своїх міст, таваріщямі рускаЗбочєннимі ну ніяк не сприймається.

      анонім

      329.02.12, 09:27

      При цьому, в такому знищені не будо ніякого здорового глузду -- німці все одно десь після цього жили. Щен цинічнішим це знищення виглядає на тлі самих нацистів -- адже Гітлер заборонив свїй авіації бомбардувати центр Києва. Та й брали німці Київ не в лоб, без штурму. От і виходи, що совєти для нас нічім не кращі за нацистів. Що ті, що ті -- окупанти!