Профіль

Рафлезія Арно

Рафлезія Арно

Україна, Івано-Франківськ

Рейтинг в розділі:

Лемківський музей на Закарпатті

Фото з лемківського музею, що у селі Зарічово Перечинського району http://www.facebook.com/album.php?aid=28769&id=100000399231769&l=24dbf12b5c

Вшанували депортованих

Нещодавно у Івано-Франківську вшанували депортованих 65 років тому з території Польщі. Нарешті, здається,і зрушиться з місця спорудження церкви у лемківському стилі....Дивіться тут фото. http://www.facebook.com/album.php?aid=30527&id=100000399231769&l=dca91abf07

церква ніби вже стоїть...

Так буде виглядати майбутня церква на вулиці Галицькій.

Прокт---- рисунок лінійний

Проект майбутньої церкви

Будуємо лемківську церкву

  • 09.04.10, 22:53

Будуємо лемківську церкву

Лемківська громада Прикарпаття вірішіла спорудіті ЦЬОГО року в обласному центрі дерев'яний храм у традіційному лемківському стилі. ВИРІШИЛИ, що це найкращий спосіб відзначіті 65-ліття масової депортації лемків (і не тільки лемків, звичайно) з рідних земель.

Варто нагадати, що Тоді, у 1945 році, ще Задовго до Закінчення воєнних дій, на території Лемківщини, Надсяння, Любачівщіні, Підляшшя розгорнулась масштабна акція масового насільніцького переселення в Радянську Україну. Чим далі, тим жорсткіше діяла влада, бачачі Опір народу. Часто військові оточувалі село і давали людям Лише дві години, Щоб зібраті найнеобхідніше. А потім за депортовані зачину «залізна завіса». Щойно в незалежній Україні з'явилась можлівість поїхати у Польщу і бодай побачіті рідну землю, але повернення на ба тьківщіну і сьогодні є неможливим.

Тому залишається - пам'ять. Пам'ять про жорстокий депортацію, яка роз'єднала родини, зламана долі, обезлюдніла край. (Наступна хвиля депортації, т. З. «Акція« Вісла », розсіяла по півночі і заході Польщі усіх, хто ще залішівся.) Пам'ять про свою культуру, історію, свій рід. Про гори і долини, мальовнічі села, студені потоки, рідну хату, струнку церкву.

Власне, майбутня церква і покликала дива таким втіленням пам'яті. А також нагадуванням, що Лише духовний стрижень не давши лемкам заламатіся у драматичних обставини, ЗБЕРЕГТИ свою гідність, ЗБЕРЕГТИ надію і віру. Лемківській храм такоже стані храмом єдності. Так Історично склалися, що лемки сьогодні належать до різніх конфесій. Але у храм будуть приходити і православні, і греко-католики. Ще одне «завдання» майбутнього храму - репрезентуваті в обласному центрі лемківську культуру. Адже церква святих Кирила і Методія спроектовано за зразки традиційних лемківськіх храмів, а вони дещо відмінні від дерев'яної архітектури Прикарпаття. Тому новий храм збагатіть АРХІТЕКТУРНИЙ ансамбль Івано-Франківська, а лемкам, ЯКІ, звичайно, стануть ЙОГО парафіянамі, буде насправді рідним.

Ідея Спорудження церкви у лемківському стилі - то вже не Тільки ідея. Є вже готовий проект, Який розробив проектно-Архітектурна фірма «Піліпів». Вже відоме місце, де виросту храм - це скверик біля Народного Дому «Княгинин» (вул. Галицька, 38а). Вже декілька лемківськіх родин Навіть пожертвувалі свої кошти на святу справу. Прийшла весна, годину будувати.

Можливо, і ви хочете прілучітіся до доброго діла, прагнеться, Щоб і ваша лепта була у новому храмі св. Кирила і Методія? Отож, Повідомляємо, що можна особисто передати свою пожертвую касира з комітету Спорудження храму або перерахуваті кошти на поданий нижче рахунок.

Щоб передати пожертвую особисто, треба в Івано-Франківську прийти до капліці святого Юрія-Побідоносця, що у парку Воїнів-Інтернаціоналістів поруч із однойменною вулицею (це колішній піонерській парк). Там кожної третьої неділі місяця про 12 годині лемки збіраються на Службу Божу, яку відправляє отець Анатолій Дуда.

Всі запитання, ЯКІ у вас виникла, можна з'ясуваті з телефоном 067-351-12-11.

Ганна Кірпан

 

Реквізити

для зарахування коштів на побудова Лемківського Храму Святих Апостолів Кирила і Методія Української Греко-католицької Церкви в Івано-Франківську:

Отримувач коштів - Релігійна громада Святих Апостолів Кирила і Методія УГКЦ м. Івано-Франківськ, Код -36733646

Поточний рахунок - 2600330101480

Банк - Філія Івано-Франківське обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк України МФО - 336503

Призначення платежу: Благодійна допомога для будівництва Храму Святих Апостолів Кирила і Методія.

Сторінки:
1
3
4
5
6
попередня
наступна