хочу сюди!
 

Людмила

48 років, рак, познайомиться з хлопцем у віці 45-55 років

Шокуюче зізнання.

  • 27.01.18, 18:59
«У «Червоній руті» повинна була зніматися я. Але у мене забрали і роль, і пісню, і сукню»
  • Галина Ярема
  • ГАЛИНА ЯРЕМА
     19.01.2018, 09:34
Перша виконавиця «Водограю» – про творчість і особисте життя.

Те, що відому пісню Володимира Івасюка «Водограй» у фільмі «Червона рута» співає не Софія Ротару, стало відомо лише через 30 років після виходу фільму на екрани. «Так, як ми з тобою заспівали «Водограй», не вдалося більше нікому», – казав не раз Назарій Яремчук Марії Ісак – першій виконавиці «Водограю». Це її голос звучить у кадрі. Але у фільмі вона так і не з’явилася. Співачку можна побачити серед хористів у підспівці, десь у другому ряду... Тепер Марія Олексіївна на заслуженому відпочинку. Тішиться внучатами, яких їй подарував син – співак Назар Савко. Чому пішла зі «Смерічки» і не стала другою Софією Ротару? Що думає про сучасну українську естраду? І як оцінює вчинок Ротару, яка отримала нагороду в Москві на «Золотому грамофоні»? На ці та інші питання Марія Олексіївна (на фото) відповіла в ексклюзивному інтерв’ю журналісту «ВЗ».

- Пані Маріє, у фільмі «Червона рута» пісню «Водограй» насправді співають не Василь Зінкевич і Софія Ротару, а Назарій Яремчук і ви. Що тоді сталося, чому ви тоді опинились за кадром?

- Ми всі поїхали на зйомку «Червоної рути». Левко Дутківський казав, що у головній ролі зніматимуть мене. Мені і сукню вже пошили. Але у мене не лише забрали роль, Ротару знялася у перших кадрах у моїй сукні. Вона була їй завелика, тож довелося «підганяти» під Софію, бо була дуже худа. Коли я побачила, що «Водограй» звучить у моєму виконанні, а знімають її, запитала у режисера Стріховича, у чому річ. Він пояснив, що двох головних героїнь у фільмі не може бути, тому зніматиметься Софія Ротару. Мали намір записати «Водограй» у виконанні Ротару і Зінкевича, але вони так не прозвучали, як ми з Назарчиком (так Марія Олексіївна називає Назарія Яремчука. — Г. Я.). Стріхович сказав, якщо я не дозволю, щоб пісня у моєму виконанні залишилася, то вона взагалі не звучатиме у цьому фільмі. Попри те, що мені було боляче, я дозволила. І «Водограй» прозвучав. Через образу я потім і зі «Смерічки» пішла. Мені не дали заспівати у фільмі офіційно жодної пісні. Мене там нема. Не існує! Розумію, що у фільмі не може бути двох героїнь. Але мені могли запропонувати якусь пісню з тих, які співала з репертуару Івасюка. У фільмі робився акцент на пісні Володимира Івасюка – «Червону руту», «Водограй»... Щоправда, пропонували заспівати російську «Ах, кавалеров мне вполне хватает, но нет любви хорошей у меня». Я сказала, що російських пісень співати не буду! Я люблю хороші російські пісні, але мене знали тоді як українську співачку, яка виконує пісні Івасюка.

- Ви знали Івасюка особисто. Яким він був?

- Я знала всю родину Володі. Якщо на світі є інтелігенти, то це родина Івасюків. І тато, і мама ніколи не підвищували голосу, були надзвичайно розумні і освічені. Галя також така. Володя був дуже обдарованим, але простим у спілкуванні. Ми його глибоко поважали і навіть трохи побоювалися. Коли з нами проводив репетиції Дутківський, ми, звісно, його слухали, але почувалися нарівні. З Володею було по-іншому. Він приїжджав у Вижницю і вчив з нами свої пісні. Ми стояли струнко і ловили кожне його слово. Він не підвищував на нас голосу, не нервував, але як подивиться, відразу розуміли, що співаємо не так, як він хоче.

- Він вам особисто довірив співати свій «Водограй»?

- Так. Мені і Назарчику. А Василь Зінкевич з Назарчиком співали «Червону руту». Усі решта дівчата тільки підспівували.

- Можливо, хтось комусь симпатизував у колективі? Адже усі молоді...

- Ми були друзями... Справжніми. Окрім Дутківського, ніхто не був одружений, але особистих симпатій чи закоханості між нами не було. «Шури-мури» не заводили.

-  Коли я брала інтерв’ю у Левка Дутківського, він мені розповідав, що костюми для «Смерічки» шила його дружина – Алла...

- Пізніше так. Але перші костюми придумав для ансамблю Василь Зінкевич. Він навчався в училищі прикладного мистецтва, і чеканку на поясі запропонував Василь. Сам її нам зробив. Усі тоді носили короткі сукні і спідниці. А Василь придумав, що маємо виступати у довгих сукнях.

- Ви три роки співали зі «Смерічкою», яка мала шалений успіх. Чому все ж таки пішли з ансамблю?

- «Смерічка» справді мала шалений успіх, хоча й була на той час самодіяльним колективом. А мені треба було вибирати: залишатися у цьому колективі чи йти на професійну сцену. У «Смерічку» я прийшла з професійної сцени – працювала у Буковинському ансамблі пісні й танцю. Але головною причиною був все-таки фільм «Червона рута», у якому мене «заховали» за кадром. Я стала солісткою ансамблю «Беркут», пізніше дружиною художнього керівника ансамблю Остапа Савка. Потім мій чоловік створив новий гурт «Олеся», і я стала солісткою.

Назарій Яремчук, Марія Ісак та Василь Зінкевич (на передньому плані) під час фотосесії для журналу «Україна».
Назарій Яремчук, Марія Ісак та Василь Зінкевич (на передньому плані) під час фотосесії для журналу «Україна».

-  У той час «Смерічка» гриміла не лише в Україні, а й далеко за її межами. Не було бажання повернутися до «своїх»?

- Ні. Я не могла цього зробити. Це би була зрада нового колективу і, звісно, мого чоловіка. «Беркут» був професійним колективом. Нас єдиних запросили у Французьке посольство, де ми виступали перед французами і німцями. Німецькій делегації так сподобався наш виступ, що нас запросили на гастролі у Західну Німеччину, але... Знаєте, який то був час. Директор нашої філармонії зробив усе можливе, аби ми не поїхали. Відправив нас у Крим. Начебто дав нам можливість відпочити. Після цього випадку ми пішли з «Беркуту» в «Олесю». Мій чоловік почав з нуля розкручувати новий колектив.

- Колись Яремчук сказав: «Так, як ми з тобою заспівали «Водограй», я більше ні з ким не міг заспівати»...

- Це було, коли я вже пішла зі «Смерічки». Жила на той час у Львові. Ансамбль виступав у філармонії, і ми з чоловіком пішли на концерт. Після виступу Назар­чик мене обняв і сказав ті слова.

- Ви їздили на гастролі, виступали у великих і малих залах... Чому не стали другою Софією Ротару?

- Тепер, щоб стати зіркою, треба мати гроші. Не обов’язково мати сильний голос і талант. Тоді було значно легше пробитися, якщо людина була талановитою. Єдине, що треба було мати, – блат на телебаченні. Для розкрутки. У мене таких знайомств не було. А у Ротару на телебаченні була своя людина. Чоловік Софії – Анатолій Євдокименко – був рідним братом першого секретаря Чернівецького обкому комсомолу. Наш ансамбль першим запросила Сімферопольська філармонія на роботу. Софії в Ялті ще не було. Ми були там на гастролях, директор почув нас і хотів, щоб ми у нього працювали. Але ми відмовилися. Мій чоловік Остап з його львівським гонором не міг погодитися пропагувати російську пісню. Де би ми не виступали – у Росії, на Далекому Сході чи на Кавказі, – у першому відділенні співали лише українські пісні. А у другому був мікс. Не можу сказати, що українську пісню всюди сприймали «на ура»... Пригадую випадок, під час концерту у Сєвєродонецьку із залу почали вигукувати: «Бандерівці, геть зі сцени!». Остап Іванович зупинив концерт і сказав адміністратору, що коли так буде продовжуватися, ми не будемо виступати. Горлопана вивели з залу, і концерт тривав далі Ще однією вагомою причиною, чому я не стала другою Ротару, було народження мого сина Назарчика. Не мала на кого його залишити. Мама хворіла... Та я не дуже цього прагнула. Назар був бажаною дитиною. І мені хотілося якомога більше часу присвятити йому. Коли минув рік, треба було виходити на роботу. Залишати дитину на няньку не хотіла. Хоча директор Івано-Франківської філармонії дуже просив, щоб повернулася на сцену, обіцяв посприяти у присвоєнні відповідного звання, але я вирішила залишитися у Львові. Якраз тоді Палац урочистих подій у Львові набирав державних наставників (тепер це – обрядовий староста. – Г. Я.). Мене прослухали, і я почала давати шлюби. Палац урочистих подій став другою сценою. З одним «але» – від співу я перейшла до розмови.

- Коли ви співали, панував Радянський Союз, однак українська пісня все одно звучала. Зараз, коли ми живемо у незалежній Україні, її би мало бути ще більше. Натомість українські радіостанції і телеефіри досі, попри введення квот, заселяє російська попса...

- Я цього не розумію. І ніколи не зрозумію. Те, що зараз твориться у шоу-бізнесі, пояснити неможливо. Зараз, коли Україна стала незалежною, мав би піти такий сплеск усього українського, що російське би мало захлинутися під цим натиском. І це при тому, що у нас є дуже гарні пісні. Скільки чудових пісень є у мого Назара (син Марії Ісак – Назар Савко. – Г. Я.). Але їх не крутять лише через те, що вони українською! Від рівня українського шоу-бізнесу мене зло бере. Скажімо, Наталя Могилевська. Чудовий голос, красива жінка, має харизму. Але що вона співає? «Я завелась, остановите меня...». Мені соромно було б таке співати! Що це за текст? Я дуже люблю Софію Ротару, але також маю двояке відчуття стосовно неї. Колись вона співала пісні Володі Івасюка, завдяки його творчості стала знаменитою. А потім перейшла на твори Матецького... Не розумію, чому співає всі пісні російською? Чому би не заспівати дві-три російські пісні, якщо вже так хоче, а дві – українські. Але про що можна говорити, якщо поїхала у Білокам’яну за «Золотим грамофоном»? Чого їй бракує, що поїхала в країну агресора і прийняла нагороду з рук одіозної Захарової (речниця російського МЗС. – Г. Я.)?! І це вона Герой України?! Пригадую, ми колись з чоловіком зустрілися з нею у Мінську на Декаді українського мистецтва. Це був 1975 рік. Мій чоловік хотів познайомитися з нею і з Анатолієм Євдокименком. Тоді мене вразила Софіїна відповідь на моє запитання: «Як там Назар, що нового у Василя?». Відповіла: «Я не понимаю. Они почему-то все говорят только на украинском». Мій Остап Іванович, як це почув, попросив, щоб ми вже йшли. Мені шкода, що Ані Лорак, у якої чудовий голос, неправильно робить. Але вона молода. Можливо, чогось не розуміє. Можливо, про те, що так вчинила, тепер і шкодує... Про Лободу навіть говорити не хочу...

- Кажуть, природа на дітях відпочиває. Але не у вашому випадку. Ваш син Назар чудово співає. В «Голосі країни» дійшов до фіналу...

- Ми з чоловіком навіть уявити не могли, що він може щось інше робити, окрім музики і пісні. Я хотіла, щоб Назар знав іноземні мови, тому віддала його вчитися у німецьку школу. Те, що співає лише українською, це його життєва позиція. І не погоджується, коли йому «пхають» російську. Він – переможець конкурсу імені Володимира Івасюка у Чернівцях, отримав другу премію на Міжнародному конкурсі «Море друзів»... Була горда, коли мій син з президентським оркестром заспівав «Два перстені» Володі Івасюка. Ми з чоловіком пишаємося сином, він – наше продовження...

Фото з особистого архіву Марії Савко-Ісак.


https://www.youtube.com/watch?v=Av3FZVui6fQ

16

Коментарі

128.01.18, 06:39

Вітаю!
Чудовий допис, не завадило би сюди викласти і сам запис "Водограю", але це я вже трохи вередую
Щасти Вам Боже у добрих справах!!!

    228.01.18, 09:35

    Дякую. Цікаве інтерв'ю.

      328.01.18, 11:35

      Софа Ротару-подстилка гэбешная, ее муж был сотрудником ГБ рашского, если кто не знал такое

        428.01.18, 17:23

          531.01.18, 18:25

          Не знала

            61.02.18, 01:05Відповідь на 5 від ab absurdo

            Не зналаА кому із нас про це казали? Мацкалі завжди все краще в Україні або крали, або знищували. З'явилась замість гарненької співачки кістлява циганка з акцентом, яка вдало вискочила заміж і пішло-поїхало до сьогоднішніх днів. Не такі артисти, яких ми собі уявляємо, судячи з їхніх пісень.

              71.02.18, 01:09Відповідь на 1 від Леонід

              Вітаю!
              Чудовий допис, не завадило би сюди викласти і сам запис "Водограю", але це я вже трохи вередую
              Щасти Вам Боже у добрих справах!!!
              Дякую, Леоніде. І за пораду теж. Хотілось би знайти той найперший варіант. Після цієї статті я хитрої корисливої Соньки ще більше не хочу бачити.

                81.02.18, 01:12Відповідь на 2 від Nech sa paci

                Дякую. Цікаве інтерв'ю. Рада вас бачити! Поширте це своїм друзям.

                  91.02.18, 01:13Відповідь на 4 від Симбіоз

                  Вау! Яка Ти прикольна!

                    101.02.18, 05:56Відповідь на 7 від Alter ego*

                    Ось поки що знайшов:
                    https://www.youtube.com/watch?v=2gEzabiIKL8

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна