хочу сюди!
 

Таня

44 роки, терези, познайомиться з хлопцем у віці 44-48 років

Доки йобики бунтують на заході.

  • 28.10.17, 00:41
Лариса Ніцой, письменниця

Мені давно хотілося проінспектувати мовну ситуацію в цілому по країні; Гриценку Павлу Юхимовичу, директору інституту мови, «пройтися» по вишах і школах; Кишкар, народний депутат нас підтримував у наших прагненнях, тож, об’єдналися ми в бойову одиницю, сіли в машину і махнули в експедицію на південь.

Пунктом один нашого маршруту була Одеська ОДА. Зустрілися із заступником Голови ОДА Сергієм Колебошиним. Павло Юхимович говорив про необхідність підсилення української мови та її основоположне значення. Кишкар наголошував на програмі розвитку української мови в регіоні. Я мала конкретні запитання.

  1. Що робиться для того, щоби ситуація Розквіту не повторилася в інших районах.
    2. Чи розіслала адміністрація по школах листа з роз’ясненнями про те, що не можна нав’язувати батькам російську мову.
    3. Чи доведено до батьків, що вони мають право обирати предмети для дитини з ПЕРЕЛІКУ предметів, а не з двох питань: «За» чи «проти» російської мови, як це маніпулюють директори шкіл.
    4. Коли будуть висновки комісії по ситуації в Розквіті.
    5. Чи будуть зроблені кадрові висновки по Розквіту?
    6. Які програми розвитку мови в регіоні запровадила ОДА. В Одесі є Корнєйчуковська премія та Бабеля, на яку приймаються роботи виключно російською мовою. Чи запровадила ОДА якусь конкретно-українську премію, конкурс?
    7. Якими книжками наповнюватиметься Новий креативний простір? На відповідь Колєбошина, що класиками, наголосила, що класики – це освіта, а креативний простір – це насолода. Крім Лесі Українки, Коцюбинського і Франка діти насолоджуються, як правило, сучасними речами, люблять читати на теми, їм зрозумілі і близькі, то ж це повинні бути в першу чергу сучасні автори зарубіжні і вітчизняні УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ.

Це не весь перелік. Багато про що поговорили. Конструктивно. Побачимо, що буде зроблено.

Після зустрічі в ОДА поїхали в Розквіт. Підтримати українські родини.

Знаєте, що радує? Ми не самі. Українці гуртуються. З мовних питань в Одесі і зустрічах в ОДА нам допомагали одеські рухівці. По ситуації в Розквіті – конгресівці і добробатівці Аратти.

Після Одеси нас чекав наступний пункт маршруту – Ізмаїл. О, там все було «епічно». «Рускій язик – язик мєжнаціональнава абщєнія», – сказав мер. Але про це в наступному дописі.

3

Коментарі

128.10.17, 03:16

...«Рускій язик – язик мєжнаціональнава абщєнія», – сказав мер.
Так по всій країні - місто може розмовляти українською, а у владних кабінетах панує "апщєпанятний"
Згадую україномовні Слав'янськ та Слав'яногірськ де в газетних кіосках нема жодної україномовної газети, а керівники всі до одного "москвофіли"

    229.10.17, 00:17Відповідь на 1 від Леонід

    ...«Рускій язик – язик мєжнаціональнава абщєнія», – сказав мер.Так по всій країні - місто може розмовляти українською, а у владних кабінетах панує "апщєпанятний"
    Згадую україномовні Слав'янськ та Слав'яногірськ де в газетних кіосках нема жодної україномовної газети, а керівники всі до одного "москвофіли"
    Хіба хтось із столичних може зрозуміти нашу біль? Не схаменуться, - "усьо будєт доМнбас".