Як коптити сало.
- 10.01.17, 00:10
Технологія приготування копченостей не тільки до святкового столу, але й на цілий рік. Звичайно, тут треба мати багато сала і м'яса. Але, якщо бочечка невеличка, то можна й так, як готувала моя бабуся,- більш скромних розмірів і кількості, а загортати сало в марлю.
Простіше, коли сам і відгодував кабанчика беконної породи. Механізм копчення полягає у підготовці в землі траншеї довжигною 2,5 м, глибиною 0,4 і шириною в 0,4 м. В кінці траншеї ставиться 200 літрова бочка із вирізаним днищем. Траншея вкривається металевими листами і присипаються краї землею, щоб дим не виходив.
У бочку на металеві прути вішаються загорнуті в лляні салфетки куски сала і м'яса заздалегідь вимочені у спец. розсолах. Щоб дим затримувався у бочці її вкривають мішковиною і час від часу зволожують. Ось для процесу копчення і все готово. Далі беруться дрова із фруктових дерев. Найкраще із черешні. І з другого кінця траншеї на маленькому димному вогні спалюють. Щоб полум'я сильно не розгорялося водою обприскують вогонь. І на протязі 12-15 год., спалюючи такі дрова, йде поступове холодне копчення.
Важливо, щоб підвішені куски не торкалися один одного, а рівномірно обтягувалися димом. Можна щвидшими темпами, додаючи температури вогнем, але тоді вийде копчення гаряче. Також добре, але поступове, холодне копчення краще.
Заготовлені куски відразу можна споживати після охолодження. Можна також розкласти у морозильні камери і по мірі потреби діставати. Це вже залежить від кількості і темпів споживання.
Простіше, коли сам і відгодував кабанчика беконної породи. Механізм копчення полягає у підготовці в землі траншеї довжигною 2,5 м, глибиною 0,4 і шириною в 0,4 м. В кінці траншеї ставиться 200 літрова бочка із вирізаним днищем. Траншея вкривається металевими листами і присипаються краї землею, щоб дим не виходив.
У бочку на металеві прути вішаються загорнуті в лляні салфетки куски сала і м'яса заздалегідь вимочені у спец. розсолах. Щоб дим затримувався у бочці її вкривають мішковиною і час від часу зволожують. Ось для процесу копчення і все готово. Далі беруться дрова із фруктових дерев. Найкраще із черешні. І з другого кінця траншеї на маленькому димному вогні спалюють. Щоб полум'я сильно не розгорялося водою обприскують вогонь. І на протязі 12-15 год., спалюючи такі дрова, йде поступове холодне копчення.
Важливо, щоб підвішені куски не торкалися один одного, а рівномірно обтягувалися димом. Можна щвидшими темпами, додаючи температури вогнем, але тоді вийде копчення гаряче. Також добре, але поступове, холодне копчення краще.
Заготовлені куски відразу можна споживати після охолодження. Можна також розкласти у морозильні камери і по мірі потреби діставати. Це вже залежить від кількості і темпів споживання.
Оди салу:
О ти, що на ймення і прізвище Сало!
О ти, що недавно ще бігло й скакало!
О ти, що ще вчора і рохкало й рило,
Що хвостиком куцим бездумно крутило!
О ти, що іменник середнього роду!
О ти, що в харчах не утратило моду!
О ти, на долоню або на п’ять пальців,
О ти, що міняєшся в шкварках і в смальці!
Ти вуджене димом, топлене вогнем,
І шкіркою вкрите неначе брилем!
О ти, без паперу білюський пломбір!
О ти, що на тобі зриває кіт зір!
Ти купане в солі, ти щедро солене!
О ти, поперчене і почасничене!
О ти, дуже давнє і вічно класичне!
О ти, найрідніше і патріотичне!
О ти, що спокійно лягаєш під ніж!
О ти, що людина від тебе сильніш!
Хтось бреше, що ти в нас є холестеринне,
Ти, бідне, у наших хворобах не винне!
О ти, що кохають тебе хлібороби,
Прем’єри й поети, свої і заброди!
O ти, що мені тебе мало і мало!
О, сало, мене ти навіки зассало!
Де Ленін стояв на міцнім п’єдесталі —
Поставимо, браття, шмат сала на салі.
I хто Президентом Вкраїни не стане —
Народ сало їстоньки не перестане!
Микола Савчук.
О ти, що на ймення і прізвище Сало!
О ти, що недавно ще бігло й скакало!
О ти, що ще вчора і рохкало й рило,
Що хвостиком куцим бездумно крутило!
О ти, що іменник середнього роду!
О ти, що в харчах не утратило моду!
О ти, на долоню або на п’ять пальців,
О ти, що міняєшся в шкварках і в смальці!
Ти вуджене димом, топлене вогнем,
І шкіркою вкрите неначе брилем!
О ти, без паперу білюський пломбір!
О ти, що на тобі зриває кіт зір!
Ти купане в солі, ти щедро солене!
О ти, поперчене і почасничене!
О ти, дуже давнє і вічно класичне!
О ти, найрідніше і патріотичне!
О ти, що спокійно лягаєш під ніж!
О ти, що людина від тебе сильніш!
Хтось бреше, що ти в нас є холестеринне,
Ти, бідне, у наших хворобах не винне!
О ти, що кохають тебе хлібороби,
Прем’єри й поети, свої і заброди!
O ти, що мені тебе мало і мало!
О, сало, мене ти навіки зассало!
Де Ленін стояв на міцнім п’єдесталі —
Поставимо, браття, шмат сала на салі.
I хто Президентом Вкраїни не стане —
Народ сало їстоньки не перестане!
Микола Савчук.
На екзамені професор
Зупиня студента,
Що строчив про хімпроцеси,
Наче з кулемета:
— Припустімо, по білету
Ви усе сказали.
Не могли б ви розсекретить
Нам формулу сала? —
У студента й пісдя того
Оптимізм не щез:
— Вам, професоре, якого:
З шкіркою чи без?
А. Гарматюк
Зупиня студента,
Що строчив про хімпроцеси,
Наче з кулемета:
— Припустімо, по білету
Ви усе сказали.
Не могли б ви розсекретить
Нам формулу сала? —
У студента й пісдя того
Оптимізм не щез:
— Вам, професоре, якого:
З шкіркою чи без?
А. Гарматюк
Г.Є. Гладков.
Вже розказано немало
правди та байок про сало
і проспівано пісень!
Кажуть ще з часів Ісуса
Це наркотик, це спокуса!
Я кажу: це Герб Держави, -
ясно це як божий день!
Що для українця сало?
Чи добро воно, чи зло?
Якби сала враз не стало, -
України б не було!
Коли прокидаєшся вранці
в своїй українській землі,
будь певен, що сало та яйця
чекають тебе на столі!...
...Якщо українець вмирає, -
помажте під носом сальцем,
і він оживе, погуляє,
постоє іще під вінцем!
І він оживе, погуляє,
постоє іще під вінцем!
Вже розказано немало
правди та байок про сало
і проспівано пісень!
Кажуть ще з часів Ісуса
Це наркотик, це спокуса!
Я кажу: це Герб Держави, -
ясно це як божий день!
Що для українця сало?
Чи добро воно, чи зло?
Якби сала враз не стало, -
України б не було!
Коли прокидаєшся вранці
в своїй українській землі,
будь певен, що сало та яйця
чекають тебе на столі!...
...Якщо українець вмирає, -
помажте під носом сальцем,
і він оживе, погуляє,
постоє іще під вінцем!
І він оживе, погуляє,
постоє іще під вінцем!
4
Коментарі
Юрий Васильев
110.01.17, 06:53
Длина траншеи лучше 4-5 метров, а дрова лучше (как и на шашлык) виноградные.
Богдан Ляшко
210.01.17, 13:28
У мене ВСЕ набогато простіше! - ні ТРАНШЕЮ непотрібно рити, ні замочувати на 2-3 тижні! = http://cook.i.ua/user/295100/15332/
Можна робити хоч ГАРЯЧЕ, хоч ХОЛОДНЕ копчення \там в описанні є конструкція ДимоГенератора для Холодного Копчення\.
Найпростіша конструкція - можна кіптити навіть В ХАТІ на ГАЗовій печі!
---
Ну а про САЛО....- тут у мене = http://blog.i.ua/user/295100/1334422/ = Що таке є САЛО? = популярний здоровий український наркотик!
+++ ДВА ВІДЕО!!!
Богдан Ляшко
310.01.17, 13:34Відповідь на 1 від Юрий Васильев
Позвольте с Вами НЕ согласиться!Как *шашлычник* и *коптильщик* с ДАВНИМ ОПЫТОМ \лет 20!\, скажу, что на Виноградной Лозе тоже ВКУСНО \друзья угощали на Кавказе!\ - но мне и моим друзьям-дегустаторам больше нравятся такие блюда, приготовленные на ВИШНЕ + АБРИКОСЕ!
А если в конце готовки шашлыка \или горячего копчения\ добавить ЛИСТЬЕВ ЧЕРНОЙ СМОРОДИНЫ - получается просто Божественный Аромат!
Alter ego*
410.01.17, 15:54Відповідь на 2 від Богдан Ляшко
Дякую. Перегляну. Що ви порадите мені робити з вірусами після загрузки вашої проги? До шести ранку працював антивірус, ранком не витримала відімкнула бо спати страшенно хотіла, а коли у мене щось працює, то я не сплю, а сторожу. Сьогодні знову увімкнула бо ранком писало, що було 17 атак.
Alter ego*
510.01.17, 15:59Відповідь на 3 від Богдан Ляшко
Тут, на ЗУ, стверджують, що саме смачне духм'яне копчене сало виходить із підпалених трісок (щепок) сливи і гілок малини.
Богдан Ляшко
610.01.17, 16:19Відповідь на 5 від Alter ego*
Слива - то я пробував = смачно! А ще було у мене на старій сливі цілі нарости СМОЛИ - назбирав її десь з КІЛОГРАММ!То під кінець готовки шашлика кинеш цеї смолки щіпочку = ЗАПАХ!!!
Богдан Ляшко
710.01.17, 16:35Відповідь на 4 від Alter ego*
Я теж тільки сьогодня справився з цею фігнею - після 3-разового прогону антивірусником "Авастом"...Ото вже "ПОПАВ" сам \вибачте!!!\.., та ще й Вам "допоміг"...
Хотів же ж як ліпше...
Якщо хочете - вишлю Вам на "мило" трохи старішу версію проги, версія 8.0, вона має 2,66 Мб всього!
Юрий Васильев
810.01.17, 16:48Відповідь на 3 від Богдан Ляшко
" мне и моим друзьям-дегустаторам больше нравятся такие блюда, приготовленные на ВИШНЕ + АБРИКОСЕ! " - а мне, и моим друзьям больше нравится виноград и лимонное дерево (в Израиле я готовил только на лимонном, благо его там много)
Юрий Васильев
910.01.17, 16:51Відповідь на 4 від Alter ego*
У меня стоит Eset NOD32 и не знаю никаких проблем много лет, даже на опасных сайтах
Alter ego*
1010.01.17, 16:52Відповідь на 7 від Богдан Ляшко
Краще надішліть стару адресу чи файл Аваста, бо зараз ВСЕ закачується через Яндекси-ку@ндекси, що нахабно контролюються феесбе, а потім докучає "неперевіреними", тобто неконтрольованими сайтами. У Вас, напевно, така ж проблема?