хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

"Беркут" поза законом.

  • 04.12.13, 09:26
Спецпідрозділ МВС України «Беркут» став фігурантом гучних скандалів. Проте керівництво МВС в усіх випадках запевняє, що міліцейській спецназ діє виключно в межах закону. То ж нещодавня заява депутата Верховної Ради, першого заступника голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадія Москаля щодо необхідності розформувати цей спецпідрозділ міліції, викликала серйозний резонанс. І навіть не сама ця пропозиція, а сам факт, що, як виявилося, сумно відомий спецпідрозділ МВС України – «поза законом». 


Мін'юст відкрив очі 

Нагадаємо: як повідомила прес-служба Москаля, на депутатський запит з приводу правових підстав функціонування спецпідрозділу «Беркут», Мін'юст України надав відповідь, що жодних наказів МВС стосовно затвердження «Положення про спеціальний підрозділ «Беркут» в Міністерстві юстиції не зареєстровано. 

На думку самого депутата, Міністерство юстиції не зареєструвало спецпідрозділ «Беркут», тому що, згідно з чинним законодавством, на території України забороняється створення військових або інших озброєних формувань або груп, не передбачених законодавством. 

А за законом «Про організаційно-правові підстави боротьби з організованою злочинністю» в Україні передбачено і законно функціонує тільки спецпідрозділ «Сокіл». 

Таким чином, згідно з твердженням Геннадія Москаля, спецпідрозділ «Беркут» необхідно розформувати як незаконне воєнізоване формування, яке не має необхідної реєстрації в Мін'юсті. 

Це відкриття випливло дуже не вчасно для міліційного начальства, адже "Беркут" останнім часом став фігурантом не одного скандалу – перш за все, під час парламентських виборів, що відбулися в Україні 28 жовтня і відразу після них. 

Спроби втручання з подачі влади і керівництва МВС в хід виборчого процесу, маніпуляції співробітниками «Беркута» з протоколами виборчих комісій, «силове прикриття» численних порушень, стали потужною негативною рекламою цьому спецпідрозділу. "Беркут" тепер виглядає як силовий атрибут влади, за допомогою якого влада здійснює будь-які форми беззаконня. 

Причому до самих виборів міліція, як відомо, готувалася вельми специфічно, закуповуючи спецзасоби для розгону мітингуючих, водомети й автомобілі для перевезення затриманих на багато мільйонів гривень. 

Замість правової освіти - фізпідготовка 

А тут ще незадовго до виборів спалахнув скандал в самій цій структурі: в Сумах бійці місцевого «Беркуту» звинуватили свого начальника в корупції, хабарництві і репресіях. Під зверненням підписалися 30 осіб, які заявили, що їм загрожують звільненням, якщо вони не віддаватимуть по 150 грн щомісячно своїм командирам, - мовляв, такі порядки в загоні тривають вже цілий рік. 

Зауважимо, що ці звинувачення в середовищі «беркутів» з інших міст викликають сміх. Не з приводу практики поборів – якраз вона існує всюди, а з приводу названих розмірів «відрахувань» від кожного бійця на користь командирів. Оскільки, як зізнаються в приватних бесідах правоохоронці, такі суми в обласних центрах країни (а саме в таких містах дислокуються підрозділи «Беркута» - 2 полки, 6 окремих батальйонів і 19 рот загальною чисельністю близько 3,25 тис. чол) починаються з 1 000 грн щомісячно. 

Зрозуміло, що «силова опора» режиму не може поскаржитися на оплату своїх послуг: рядові співробітники «Беркута», які тільки розпочинають службу, отримують зарплатню від 4 тис. грн, що в будь-якому обласному центрі складає цілком пристойну суму (для порівняння, в армії таке грошове утримання має офіцер в чині не нижче за підполковника з не менше ніж 20 роками вислуги). 

Проте у випадку з поборами, як свідчать зізнання співробітників МВС у приватних розмовах, йдеться не про «відкат» частини своєї офіційної зарплати, а про «відрахування» з інших доходів – зрозуміло, незаконних. Це, в першу чергу, доходи від здирництва, яке широко практикується міліцією (наприклад, хабар за гальмування кримінальної справи), і від «кришування» незаконного бізнесу (головним чином, як свідчать мас-медіа, і як зізнаються в розмовах самі правоохоронці, – торгівлі наркотиками). А тому події в Сумах явно вимагали ретельної перевірки всієї діяльності місцевого «Беркута». 

Проте результати такого розслідування виявилися вельми несподіваними. Командира підрозділу усунули з посади, а всьому підрозділу призначили переатестацію , адже дуже великі сумніви викликав рівень професійної підготовленості особового складу. 

Але що цікаво: розповідаючи про результати, новий керівник сумського «Беркуту» В’ячеслав Драновській в інтерв'ю заявив: тим, хто не пройшов переатестацію, «запропоновано змінити місце служби, перейти на ті посади, які не вимагають посиленої фізпідготовки». 

Це якийсь анекдот: скандал засвідчив, що в спецпідрозділі процвітає правова неосвідченість і непрофесійне ставлення до виконання службових обов'язків, а начальство перевіряє... фізичну підготовку! 

Загалом цей факт додатково переконує, що вище керівництво МВС не збирається ні за яких умов боротися зі «специфічною», далекою від законності діяльністю міліційного спецназу, - навпаки, посилено покриває її. 

Непрофесійні «дублери» 

Таким чином діяльність «Беркуту» (втім, як і всієї української міліції) давно приголомшує пересічного громадянина. Аж надто вона мало схожа на законну, а тим більше – на таку, що покликана захищати закон. 

При цьому «участь» співробітників цього підрозділу в минулих виборах на правах такого собі «силового учасника» процесу викликала нерозуміння і в рядах парламентарів від опозиції. В середині листопаду цього року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект щодо обмеження використання спецпідрозділів міліції для охорони громадського порядку. 

Згідно з законопроектом, спецназ МВС повинен залучатися лише для підтримки порядку на об'єктах, які мають особливе значення для народного господарства або потерпілих в результаті стихійного лиха та екологічних катастроф. 

В пояснювальній записці до документу вказано, що під час минулих виборів підрозділи МВС «Беркут» використовували для захоплення окружних виборчих комісій в деяких округах Миколаївської області і в Києві, через що були викривлені результати парламентських виборів. І для уникнення повторення такої ситуації і необхідні подібні законодавчі заходи. 

До цього зауважимо, що нинішні офіційні завдання, які виконує «Беркут», викликають деякий подив. Серед основних - припинення масових заворушень, звільнення заручників, силове забезпечення операцій міліції, охорона громадського порядку при виникненні надзвичайних ситуацій, затримання особливо небезпечних, озброєних злочинців. Для виконання цих завдань «Беркут» має повний комплект оснащення і озброєння, включаючи бронетехніку. 

Але виникає резонне запитання: навіщо тоді у складі МВС існує така структура, як Внутрішні війська, яка виконує згідно з Законом "Про Внутрішні війська МВС України" такі самі функції? 

До речі, досвід реальних ситуацій (пригадаємо скандальний штурм банди Дікаєва в Одесі восени минулого року) свідчить, що все одно при зіткненні з серйозним супротивником «Беркут» біжить по допомогу до внутрішніх військ, будучи не в змозі провести класичну операцію зі знешкодження групи злочинців. Проте ми бачимо успіхи «Беркуту» на іншому фронті – зокрема, в баталіях на виборах, з грубим втручанням у виборчий процес. 

Правда, МВС посилено переконує, що на виборах «Беркут» не перевищував своїх повноважень, але мова йде вже далеко не лише про роль міліції у виборах. І якраз питання повноважень і постає вельми гостро після виявлення того факту, що, як виявляється, в Мін'юсті не зареєстровані ніякі положення щодо функціонування спецпідрозділу «Беркут», з чітким визначенням його завдань і меж компетенції. 

Цілком очевидно, що діяльність цієї структури, починаючи з правової бази щодо її створення (а це всього лише відомчий наказ МВС України № 1 від 16 січня 1992 року “Про реорганізацію загонів міліції особливого призначення і створення підрозділів швидкого реагування "Беркут"), повинна стати предметом ретельного розслідування. 

Українці врешті-решт повинні отримати абсолютно чітку відповідь на питання, де закінчуються межі повноважень цього формування, і наскільки взагалі відповідає закону самий факт його існування? 

Борис Такаєв, спеціально для Правосуддя 

 


Варто знати що:
Сенс отриманого від двох власних джерел Politica - Ua.com повідомлення полягає в тому, що в п'ятницю, на один з військових аеродромів Київської області (орієнтовно Васильків) були прийняті 2 літаки з бійцями цих спецпідрозділів. У зв'язку з великою кількістю підрозділів спеціального призначення у внутрішніх військах РФ, точно назвати цей спецпідрозділ є неможливим. Це може виявитися і «Витязь » і « Русь» , але для нас з Вами це не принципово. Відомо точно, що це не оперативний спецназ, а саме бойовики - штурмовики.

У подальшому їм була видана форма українського «Беркута» для проведення акції. Чому саме «Беркута» - тому що більше немає кому. Одні нечисленні, а інші не підходять по компетенції.

Увага! Сьогодні з хвилини на хвилину очікується приліт поповнення, ще двох літаків з бійцями.

У 16-00, раніше задіяні на Майдані російські бійці були зосереджені у дворах вулиць Саксаганського і Тарасівської. Хоч і були вони одягнені не в форму, а в спортивні костюми, їх виділяла побудова в шеренги і закриті обличчя.

З 17-00 вони отримали вказівку провести провокації із захопленням Київської міської державної адміністрації та акції вандалізму біля Адміністрації Президента, щоб сформувати привід до подальшого силового вирішення конфлікту (для цього їм навіть були видані кепки учасників Євромайдану), в якому в подальшому і будуть брати участь, вже переодягнувшись у міліцейську форму.

ПРОШУ ЯКОМОГА ШИРШИЙ ПЕРЕПОСТ. ДЯКУЮ.
44

Коментарі

Гість: NeManul

14.12.13, 09:30

"якщо вони не віддаватимуть по 150 грн щомісячно". Така фігня твориться в багатьох державних установах, не ново

    24.12.13, 09:35Відповідь на 1 від Гість: NeManul

    "якщо вони не віддаватимуть по 150 грн щомісячно". Така фігня твориться в багатьох державних установах, не новоОПГ! На що ще здатна влада уголовників-рецидивістів?

      34.12.13, 09:45Відповідь на 2 від Alter ego*

      "якщо вони не віддаватимуть по 150 грн щомісячно". Така фігня твориться в багатьох державних установах, не новоОПГ! На що ще здатна влада уголовників-рецидивістів?А ще широко використовується практика державного рейдерства, коли податківці або СБУ вишукують факти "приховування" податкових відрахувань і на основі цього добиваються великих сум для "закриття" справ або взагалі відбирають майно у підприємств нібито за відшкодування заподіяних збитків державі. Звичайно що тягатися по судах з силовиками чи податківцями ніхто не наважується.

        44.12.13, 09:59Відповідь на 3 від Левус

        "якщо вони не віддаватимуть по 150 грн щомісячно". Така фігня твориться в багатьох державних установах, не новоОПГ! На що ще здатна влада уголовників-рецидивістів?А ще широко використовується практика державного рейдерства, коли податківці або СБУ вишукують факти "приховування" податкових відрахувань і на основі цього добиваються великих сум для "закриття" справ або взагалі відбирають майно у підприємств нібито за відшкодування заподіяних збитків державі. Звичайно що тягатися по судах з силовиками чи податківцями ніхто не наважується.Тому РЕВОЛЮЦІЯ має торкатись і ТАКИХ важливих питань, а не тільки підписання асоціації з ЄС, тим більше, що це НЕЗАКОННЕ ФОРМУВАННЯ являється фігурантом кримінальних справ!!!

          54.12.13, 10:01

          Ссылка ведёт на другой ресурс с какой-то галиматьёй

            64.12.13, 10:03Відповідь на 5 від Одесситка54

            Ссылка ведёт на другой ресурс с какой-то галиматьёйЯ бачила. Спочатку навіть видалила. Але мушу на щось зсилатись. Ти не знаєш, що витворяють і інеті "смотрящіє" і в якій безправній державі живемо?

              74.12.13, 10:11Відповідь на 6 від Alter ego*

              Так ,знаю

                84.12.13, 10:15Відповідь на 2 від Alter ego*

                "якщо вони не віддаватимуть по 150 грн щомісячно". Така фігня твориться в багатьох державних установах, не новоОПГ! На що ще здатна влада уголовників-рецидивістів?На жаль, на все, якщо не зламати всю цю систему. Але питання, як зробити це швидко та ефективно...

                  94.12.13, 10:17

                  Беркут хтось інструктує та тренує людей калічити, це вже вкорінена зеківська школа, легше цю систему на фарш відправити чим поміняти її.

                    анонім

                    104.12.13, 10:21

                    Незаконні дії незаконного бандформування для захисту та збагачення незаконної влади.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      6
                      попередня
                      наступна