Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Лана

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 40-57 років

Двомовність у Європі:демократія чи головний біль.

  • 15.06.12, 17:06

            Швейцарія

                            Мапа кантонів Швейцарії

  Багатомовність в Швейцарії має глибокі історичні корені. Як свідчать перші письмові джерела, що відносяться до II ст. до н.е., більшу частину території країни займало в цей період кельтське плем'я гельветів,на сході проживали рети. Таким чином, кельтська і ретійська мови, які знаходяться біля витоків етнолінгвістичної ситуації в Швейцарії,вважаються мовами-предками даного ареалу. Хоча тут, як зазначалося, в даний час переважає німецький елемент, романізація на цій території почалася значно раніше її германізації: вона охоплює період з кінця I ст. до н.е. до IV ст. н.е. Гельвети та інші кельтські племена, розбиті Цезарем при Бібракті в 58 р . до н.е.,потрапляють в залежність від Риму. Спочатку вони стають його федерацією, а пізніше змушені повністю підкоритися Риму. У 15 р . до н.е. римлянами були підкорені  рети. Тут з'являються зачатки сучасної культури Швейцарії. Вже в цей період були відомі такі міста, як Аванш, який тривалий час був столицею, Гельвеція, Женева, Лозанна, Золотурн, Цюрих, Вінтертур і ін. Другим компонентом мовної основи Швейцарії, таким чином, став римо-романський елемент у його поєднанні з древнім кельтським і ретійським. З розпадом Римської імперії починається процес германізації Швейцарії (V-VI ст.) У 406-407 рр.. велика частина території нинішньої Швейцарії була завойована алеманами. З захопленням алеманами частини країни тут стали затверджуватися суспільний лад і мова, що існували у германців.

Що стосується західної частини Швейцарії,завойованої бургундами (бл. 450 р ), і південно-східної частини , під кореної остготами ( 493 г .), то вони залишилися романськими по мові і культурі. Тут культура місцевого населення сама зробила вплив на завойовників, піддавши їх романізації.Верхні долини Ретії (Реції) і Тессін (Тічино) уникли німецьких навал і зберегли діалекти, що походять від латинського. У наступні століття події політичного характеру не призвели до істотних змін мовних кордонів,які сформувалися  тут з V-V1 ст…

       Коли в 1291 році три центральні швейцарські кантони Урі, Швіц і Унтервальден з'єдналися для спільної боротьби проти Габсбургів, то зробили це добровільно,як рівні з рівними.Власне цей «клятвенний союз» і вважається початком незалежності Швейцарії. Швейцарська прафедерація гарантувала кожному недоторканність його культури,менталітету чи самобутності.Цю ідею остаточно було закріплено в 1815 році, коли країна ухвалила конституційний статус так званої збройної нейтральності. Тому й понині кожен кантон – це держава в державі з власною конституцією, податковою системою, парламентом, поліцією тощо.  Навіть кожне місто чи село, тобто кожна адміністративна громада, має таку саму систему.

       За Конституцією, 1848 р ., Швейцарія є єдиною союзною державою з централізованим управлінням. Національними мовами Швейцарської конфедерації були визнані три головні мови - німецька, французька,італійська. Ретороманська була визнана четвертою національною мовою республіки лише в 1938 році, коли в результаті проведеного плебісциту була прийнята відповідна поправка до Конституції країни.

       Кожен швейцарець – це потрійний громадянин: спочатку своєї гміни (громади), потім кантону і так – конфедерації. Столицею для нього є не Берн, а тільки головне місто кантону.

       Із мовами в Швейцарії справа виглядає так: німецькою розмовляє 17 кантонів, тобто 63,7% швейцарців. Чотири кантони користуються французькою мовою (20,4%), по одному – італійською (6,5%) та ретороманською (0,5%). Три кантони двомовні – з німецькою і французькою мовами.Феномен чотирьох мов доповнюється ще й феноменом численних діалектів, передусім у німецькомовних кантонах. Німецькомовний швейцарець не думає і не розмовляє класичною німецькою, тільки на швайцердойч. Скільки німецьких кантонів, стільки й діалектів. Наприклад, кажуть, що валлісійський діалект (кантон Валліс) такий"закручений", що іноді німецькомовні швейцарці з інших кантонів змушені переходити на англійську, щоб порозумітися. Швіцертююч не має правописучи граматики, і все ж це – рідна мова німецькомовних швейцарців.Офіційною ж мовою медіа та 17 кантонів є звичайно гохдойч, тобто мова німецька. Але локальні радіостанції чи телебачення, як, наприклад, "Теле Цюрі", передають тільки на швіцертююч. Хто хоче прижитися в німецькій Швейцарії, мусить навчитися локальної німецької мови.Німецькомовні швейцарці неохоче переходять на німецьку, багато з них знають її заслабо, а гірські селяни часто-густо не знають взагалі.До речі, ставлення німецькомовних швейцарців до північного"брата" – німців змішане. З одного боку, в пошані німецькі працьовитість, точність і потуга. А з другого, "малий" швейцарець противиться зарозумілості велико-німців. Північному сусідові як авторові двох світових воєн не цілком довіряють, та й територіальні зазіхання ще з цісарських часів прилучити до райху "братній" народ – справжні паралелі до України – не забулися. З цього погляду швіцертююч відіграє роль духовного бар'єра щодо німецькості, ним підкреслюється власна національна самобутність.Якщо 17 кантонів країни населяють Tutschschwyzer (німецькомовні швейцарці), то франкомовні громадяни живуть в Suisse romande, у Вельшлянд, у Романдії. Це все територія "французької" Швейцарії. Розмовляють найчистішою французькою мовою без жодних діалектів. Тісіпо (німецькою Tessin), або Svizzeraitaliana, називається найбільш південний кантон країни, в якому офіційна мова –італійська.

       Тессін– це не тільки швейцарський кантон, а також республіка.Graubunden, Bundnerland, Grischuna – це все назви кантону з найдивнішою мовою країни –ретороманською. Тільки 32 тисячі людей користуються нею. Мова гарна, дуже мелодійна й приємна для вуха. Щось подібне до італійської. Попри те, що швейцарські купюри прикрашає також напис ретороманською мовою – Banca Naziunala Svizra, цій мові загрожує повільна смерть. Щораз менше людей розмовляють нею, всюди замінює її мова німецька. І це попри те, що швейцарська федерація докладає багато зусиль, у тому числі фінансових, щоб її рятувати. Та марно, оскільки проблема не в тому, що німецькі швейцарці навмисне мають на меті викоренити цю архаїчну культуру. Тут діють чисто економічні механізми і практичність окремих ретороманців. Знаючи мову домінантної в країні німецької більшості, легше знайти працю, а завдяки цьому й влаштувати собі гідне життя. На стику німецької та французької мов ситуація виглядає складніше.

       Три кантони Берн, Фрібург і Валліс – двомовні. І, як всюди на світі, тут спостерігається зудар двох різних культур і менталітетів. Деколи для конфлікту не треба багато. Коли,наприклад, в кантоні Валліс було вирішено всі інформації для туристів подавати французькою - це викликало неминучий спротив німецькомовних валлісійців.

       Мовні негаразди між франкофонами і німецькими швейцарцями в кантоні Берн у 1960-1970-х роках дійшли майже до стану громадянської війни – до бомбових замахів і терактів, доконаних войовничою організацією "Bйliers". Юраські сепаратисти вимагали відділення франкомовної частини бернського кантону під назвою Юра від Берна. У разі відмови носилися з думкою про прилучення Юри до Франції. Щоб задовольнити їхні вимоги, в країні провели народний референдум, який відбувся на користь сепаратистів, – ті отримали свій окремий кантон Юра. Варто нагадати, що юрасці,так само, як і інші етнічні групи Швейцарії, не приблукали звідкись на ці терени,а завжди були їхнім корінним населенням.Подібні конфлікти траплялися і раніше.Хоча розумна і зважена мовна політика Швейцарії шліфувалася століттями, швейцарці і донині залишаються неоднорідною нацією з великою ймовірністю конфліктів а досвід Швейцарії свідчить про те що федералізм не є досконалим інструментом.Також щороку Швейцарія змушена витрачати чималі кошти з бюджету на підтримку немалого інституту перекладачів.

 Хоча в Швейцарії 4 державних мови – жодна з них не має переваги над іншою.Якщо ви бажаєте, наприклад, переїхати у франкомовний кантон – мусите навчитися французької мови. Адже життя навколо відбувається по-французьки: всі офіційні документи французькою мовою, на роботі, в медіа і в приватних стосунках вживається французька тощо. Отже, це справа вибору – живу тут і вчуся мови автохтонів або ігнорую це і їду звідси геть.  Згідно з останніми статистичними даними, пересічний швейцарець володіє 2,6 мови.Ширше знання мов вимагається від урядовців, працівників банків, підприємців та членів уряду. Жодного парламентариста не виберуть Народні збори на члена уряду, якщо  той не володіє трьома мовами країни – німецькою, французькою та італійською. Є також винятки. Офіційною мовою швейцарської дипломатії є мова французька. Якщо тессінець чи німецький швейцарець її не опанує, то не може бути дипломатом.

P.S.  Цікавою особливістю швейцарців є їхня любов до зброї.У будинках 8 мільйонів швейцарців зберігається майже 2,3 мільйони автоматів,гвинтівок,пістолетів та іншої вогнепальної зброї.13 лютого 2011 року було проведено референдум з метою обмеження прав володіння зброєю.Зокрема ініціатори пропонували заборонити солдатам після проходження строкової служби забирати свою зброю додому.Але швейцарці більшістю голосів відмінили усі пропозиції.

  (Далі буде)

20

Коментарі

115.06.12, 17:26

Цікаво.

    215.06.12, 17:34Відповідь на 1 від gatyla

    + я ще забув дописати що у Швейцарії витрачаються величезні кошти на підтримку отого мовного апарату і інституту перекладачів.

      315.06.12, 17:42

      Цікава стаття

        415.06.12, 17:50Відповідь на 3 від Остап 88

          515.06.12, 17:50Відповідь на 2 від uraha

          То замініть останній абзац. Тим більше що він повторюється. Також цікаве явище в Швейцарії - озброєність народу. Нарізною автоматичною зброєю. І чомусь Швейцарія лишається найбільш спокійною в кримінальному плані країною. Також в Швейцарії будь-який закон може бути відмінений на референдумі. Тому що якщо хтось хоче "як в Швейцарії" то з цього треба починати.

            615.06.12, 17:52Відповідь на 5 від gatyla

            Я того не знав .Допишу

              715.06.12, 18:26Відповідь на 6 від uraha

              У нашого друга Man-O-War була про це замітка.

                815.06.12, 18:52Відповідь на 6 від uraha

                Я того не знав .ДопишуУ Швейцарії обов'язкова військова служба. ВСІ чоловіки, котрі пройшли службу, йдуть на дембель разом з формою та особистою стрілецькою зброєю, у т.ч. й автоматом.

                  915.06.12, 18:56Відповідь на 8 від Танк_

                  Знаю тепер. Дописав.

                    1015.06.12, 19:08

                    цікаво

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна