хочу сюди!
 

Маруся

35 років, близнюки, познайомиться з хлопцем у віці 35-40 років

«Коли пророк помиляється»

  • 10.02.24, 21:18

Психологи Леон Фестінгер, Генрі Рікен та Стенлі Шахтар, у 1956 році, в якій вигадали релігію НЛО. Її називали релігією Шукачів (Seekers), які вірили у швидкий апокаліпсис. Психологів цікавив результат, що буде. Коли віруючі зрозуміють, що їх дурили?

Домогосподарка з Чикаго Мартін розповіла своїм послідовникам, що Сполучені Штати будуть знищені сильним землетрусом та величезною приливною хвилею 21 грудня 1954 року, згідно з телепатичними повідомленнями, які, як вона стверджувала, вона отримала від інопланетян. Вона назвала прибульців Стражами, головний з яких Старший брат і сказала, що вони прибули з планети Кларіон. Віруючих врятують від руйнування літаючі тарілки, які доставлять їх у Кларіон. Мартін стверджувала, що кількість відвідувань Землі інопланетянами буде збільшуватися, і що космонавти зможуть відвідувати Землю в людській формі, що робить можливим, що будь-який новачок може бути замаскованим космонавтом. Мартін розробляла різні аспекти окультного та передбачуваного позаземного життя, яке при протиріччях було дуже мінливим та адаптивним.

Деякі віруючі виявили високий рівень прихильності до пророцтва. Деякі залишили або втратили роботу, нехтували навчанням або припинили навчання, розірвали стосунки та дружбу з невіруючими, роздали гроші або майно, щоб підготуватися до відльоту на літаючій тарілці, яка, як вони вірили, врятує їх та інших людей під час настання повені. Коли НЛО не прилетів, активні учасники пояснювали, що НЛО прибуде пізніше. Люди з меншою попередньою переконаністю та прихильністю розробили різні пояснення відсутності повені. Треті залишили секту. Після того, як це передбачення не збулося, ті, хто залишився в групі, прийшли до переконання, що їхня власна діяльність вплинула на події і що Бог тимчасово врятував світ від руйнування.

На історичних прикладах, таких як монтаністи, анабаптисти, саббатеї, міллерити і ранні християни, психологи побачили, що в деяких випадках хибне пророцтво, замість того, щоб викликати заперечення початкової системи вірувань, може призвести віруючих до збільшення віри, а також збільшити свої зусилля залученню інших у віру. Вчені визначили умови, які, за їх припущенням, можуть призвести до такого типу реакції:
1. Віра має підтримуватися з глибоким переконанням
2. Людина, яка дотримується віри, повинна була присвятити себе їй, тобто заради своєї віри вона повинна була зробити якусь важливу дію, яку важко скасувати.
3. Віра має бути досить конкретною і пов'язаною з реальним світом
4. Кожен віруючий повинен перебувати в суспільстві , тиску якого не в змозі протистояти.
У разі цих умов гіпотеза вчених у тому, що віруючим буде важко відмовитися від своєї віри перед її помилковості. Віруючі використовуватимуть підтримку секти для підтримки своїх переконань і намагатимуться збільшити її правдоподібність шляхом вербування та шляхом проповідування на тій підставі, що «якщо все більше і більше людей можна переконати в тому, що система переконань правильна, то, очевидно, вона врешті решт  має бути правильною». Дослідницька група передбачила, що за неминучим викриттям будуть енергійні зусилля щодо звернення у віру з метою пошуку соціальної підтримки та зменшення болю непідтвердження.

Раніше Мартін була залучена в Діанетичний рух Л. Рона Хаббарда, і вона увібрала в себе ідеї того, що пізніше стало саєнтологією.
2

Коментарі

111.02.24, 00:48

Веру в Бога подменили религиями, а я эти религии не люблю, основное ведь в них запудрить мозг людям, управлять этими людьми, иметь выгоду и все такое

    211.02.24, 12:22

    Меня больше интересует Стенлі Шахтар.
    Неужели як Шахтар Донецьк?

      314.02.24, 08:27Відповідь на 1 від Кат*Ери*На

      Анрі Бергсон казав, що людина не може знати всього В тих галузях, де людина не розбирається. вона вірить. Тобто релігія - ознака відсутності знань