Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Алиса

41 рік, діва, познайомиться з хлопцем у віці 32-52 років

Як сперечатись з психотипами (MBTI) - частина 1


Колись я вже починала тут писати про МБТІ і зараз, в НР, хочу додати ще одну замітку. Якщо мене хтось пам’ятає, то велком, а якщо не пам’ятає, думаю можна зрозуміти без передтексту. Просто скажу, що всіх людей можна грубо поділити на 16 типів.


 

Тож, як 16 персоналій підливають масло в вогонь? Сам факт, що психотипи різні, може почати конфлікт на рівному місці, навіть якщо причини для конфлікту там і не було. Але що більш важливо, я розкажу, як говорити до різних психотипів. Як говорити з ними в найбільш ефективний спосіб? Як вивести розмову на якийсь рівень? Як заспокоїти їх? Є кілька різних поворотів і давайте вже їх розглянемо.

Спочатку база, потім більш детально.

Найважливіше, на що треба дивитись – це дві середні літери у психотипі: S/N і T/F. Вони ще мають назву «функціональна пара».

 

СПРИЙНЯТТЯ

S чи N відповідає за збір інформації – тобто, яку інформацію людина помітить в першу чергу і що буде застосовувати.

Наприклад, Інтуїт буде розказувати про якісь неймовірні плани і фантастичні проекти, а Сенсорик його тут же зупинить питанням: «Чекай! А де взяти на це все гроші?». Витягати Інтуїтів з їхнього інтуїтивного світу і стукне їх об тупий світ реальних фактів та цифр – та який же Інтуїт цього не любить?

Чи, навпаки, Сенсорик важко працює над роботою, яку він дуже любить, а прийде Інтуїт і скаже: «Чому ти тут працюєш? Це загниваюча сфера. Ти вільний. Важлива прив’язка не до продукту, а до капіталу. Підприємець – він капіталіст. Йому важлива рентабельність і те, що принесе найбільший дохід. Не важливо чи це буде пекарня, чи перукарня, чи айфони». Витягати Сенсориків з їхнього світу, де вони можуть насолоджуватись життям в реальному часі та змушувати їх подивитись на велику картину всього – та вони будуть в захваті!


Тож, таким чином, через той спосіб, яким людина дивиться на світ, ми бачимо звідки приходять аргументи. Одна й та сама ситуація – різні перспективи.

 

СУДЖЕННЯ

T чи F відповідає за те, на чому людина фокусується в суперечці і як людина буде діяти базуючись на сприйнятій інформації. Чутливі (F-типи) будуть судити світ згідно моралі та суспільних цінностей, а Мислителі (T-типи) – згідно логіки та практичності. І ви вже одразу бачите, що іноді хороші речі і правильні речі – не одне й те саме. Тут широке поле для довгої суперечки.

 

А тепер давайте дивитись на магію, як ці комбінації змушують сперечатись людину.

ST будуть мати найбільш прагматичний підхід. Вони будуть турбуватись про жорсткі факти, конкретні дані і те, який вони мають практичний сенс.

NF, на противагу, будуть розказувати про концепції, які мають найбільшу цінність, типу: мир, гармонія, індивідуальність.

SF будуть говорити про фізичний світ і мораль та етику в ньому – в реальних відносинах між людьми. Вони будь жити згідно того, що вважають етично правильним прямо зараз.

NT дбають про логіку і систему у відповідності до концептів, які ніхто не може помацати. Вони скоріше будуть теоретизувати та будувати довгострокові плани.

 

Коли ви говорите до іншої людини, вам треба мати на увазі не тільки те, що в вашій сфері інтересів, а й те, що сфері інтересів іншої людини. Якщо ви NF, вам буде дуже важко донести свої ідеї до ST. Або до будь-кого. Ну реально, народ, як це можна зрозуміти? Філософські алегоричні трактати – ви серйозно? Хоча, в принципі, це не означає, що ST не будуть бачити, про що вони говорять. Це просто означає, що у них інший підхід.

Але якщо ви ділите якусь одну букву з людиною, з якою сперечаєтесь, старайтесь робити акцент саме на цій букві. Наприклад Fe-юзери, NFJ і SFJ, зможуть знайти спільну мову на базі почуттів FJ. (Маю на увазі базу на острові ФіДжи. А ви про що думали?)

Якщо ви не маєте жодної спільної літери – теж все ок. Заспокойтесь. Використовуйте свою фантазію. Спробуйте уявити, що ви хочете сказати, але не змінюючи зміст загорніть його в іншу обгортку. Подумайте, як ви можете трохи перефразувати ваш аргумент так, щоб він наблизився до реалій літер вашого опонента.

Ви скажете: «Ха! А чого це я маю турбуватись про реалії їхнього психотипу?». Ну, тому, що ви знаєте про психотипи, а вони, скоріш за все, нічого не знають. Вони, як коти, які думають, що всі інші тварини на Землі – теж коти. І вони дивуються, чого ось цей кіт гавкає на другого кота та загнає його на дерево. А у вас є розуміння. Ви знаєте, що не кожна тварина є котом і що той кіт, який гавкає, скоріш за все є собакою.


Ось конкретний приклад: ви INFJ, а ваш бос – ESTJ. Літери різні і там не багато чого є спільного. Ви хочете попросити свого керівника про вихідний, щоб сходити в школу на випускний концерт INFJ-молодшого у середу і ви його не можете пропустити. Я без поняття, чому такий приклад і чому вони вирішили зробити випускний посеред навчального року та ще у середу. Я не шкільна комісія.

Якщо ви будете говорити з позиції почуттів F і трохи інтуїції N, це буде звучати: «Для мене це дуже важливо – проводити час з моєю сім’єю, бо я їх люблю». Для ESTJ це прозвучить як повна лажа, наче INFJ просто не хоче працювати та шукає для цього різні відмазки. Все, що в полі зору ESTJ – це робочий порядок і все, що має бути виконаним. ESTJ бачить логічні наслідки цього рішення – робота не зроблена тому, що INFJ на якомусь там концерті.

То що робити? Перепакувати послання в іншу упаковку, в трохи більше ST-шний вигляд: «Бос, я хочу вихідний. Мій син має випускний посеред року, мені треба сходити на його концерт. Я цього не розумію, але у будь-якому разі. Я знаю, що робота має бути зроблена. Робота – перш за все. Я можу працювати кілька днів понаднормово, або працюватиму вдома, або можу вийти у суботу, щоб робота не зупинялась через мене».

Тепер у вас ситуація WIN-WIN, де INFJ має вихідний, а ESTJ – логічну причину дати його: чому цей вихідний потрібен і логічне рішення, як з цим можна справитись.

 

Ок, це був простий приклад. Давайте трохи більше у техніку. Давайте про когнітивні функції.

В когнітивних функціях, коли доходить до протистояння чи дебатів, це стосується функцій прийняття рішень: Fi, Fe, Ti, Te. Тому, що ці функції буквально відповідають за те, як ми будуємо рішення базуючись на сприйнятій інформації, і на чому ми більше всього фокусуємось. Чому вони такі важливі? Бо це вони приймають рішення. А рішення – ведуть до конфліктів.


Далі буде можливо

2

Коментарі

130.12.23, 20:38

И как ото их всех объеднать по вере и мове?
Если все те 16 типов ещё принадлежат к разным классам, сословиям и кастам. Не говоря уже про цвет рожи и кожи.
Ответ: Только в армии.

    230.12.23, 21:11

    Нічого не зрозуміло, але дуже цікаво!