хочу сюди!
 

Тетяна

43 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 38-45 років

Хто розпочав Першу світову війну Ч.7

Частина перша "Четем Хаус"

Частина друга "Боснійська криза та Столипін"

Частина третя "Франція.Російсько-британський договір"

Частина четверта "Балканські війни"

Частина п'ята. "Постріли в Сараєво"

Частина шоста. "Липневий ультиматум"

Частина сьома. "Смерть у Белграді"

Якось повз увагу історичних хронік проходить ще одна смерть, котра вплинула на розвиток подій не набагато менше ніж вбивство у Сараєво.

10.07.1914 року посол Російської імперії у Белграді Миколай Гартвіг зустрівся з послом Австро- Угорщини  у Белграді Артуром Гізлем. А повернувшись до себе після сніданку і розмови з Гізлем, несподівано помер.

Тут же Белград почав трястися в істериці і твердити, що Гартвіга отруїв Гізль. Поховання Гартвіга переросло у масову анти австрійську демонстрацію, на якій перебувало близько 80 тис. осіб. Шпальти сербських газет рясніли викривним статтями, офіційні особи робили істеричні заяви про причетність австрійського посла до вбивства. При тому всьому офіційне розслідування нічого не встановило і ніяких офіційних звинувачень не було.

Для розуміння ситуації треба процитувати слова російського історика Валерія Шамбарова: «Для того щоб зрозуміти усю абсурдність цих звинувачень, напевно досить лише уявити таку картину: в ХХ ст. респектабельний посол великої держави, боязко озираючись, сипле отруту в келих посла іншої великої держави…Вибачте, це скоріше сцена із дешевої балаганної драми або ілюстрація порядків часів Катерини Медичи…Безумовно повірити такому міг тільки темний сербський простолюд (в Петрограді звісно ж не повірили)».

Жодна держава, в тому числі Російська імперія, жодної претензії не кинула в бік Відню з приводу цих подій. Навіть після закінчення війни, коли було вилито купу абсурдного бруду на Австро – Угорщину та Німеччину, в цій події ніхто не звинуватив австріяків, адже це було б занадто абсурдно й явно пропагандистсько.

А зараз все ж таки що сталося? Щоб зрозуміти, хто це зробив шукайте кому вигідно. Аналізуючи події ми можемо сказати, що вигідно це було тим, хто намагався вбити клин між Австро – Угорщиною та Російською імперією, щоб ще дужче накалити обстановку. Тобто знову ж таки виринає все та ж Сербія та міжнародні фінансові клани.

Гартвіг був одним з найбільших спеціалістів по балканським відносинам та усього місцевого підводного каміння. Більш того в Белграді встановився такий собі союз прем’єра Сербії Пашича, посла Австро – Угорщини Гізля та й власне Гартвіга, котрі намагалися вгамувати події та відвести світову катастрофу.

Якщо допустити гіпотезу (офіційна версія то сердечний приступ), що Гартвіга було вбито, то це мало свої вигоди для світової закуліси та їхньої маріонетки Сербії. По - перше було відсторонено спеціаліста, котрий міг подати об’єктивну інформацію, причому з офіційного боку. По-друге вбити одразу двох зайців – вибити грунт з –під ніг ярого противника ескалації конфлікту та й всього сербського військового штабу Пашича у вигляді підтримки Гізля та Гартвіга. По – третє остаточно посварити Австро – Угорщину з Російською імперією, адже жодна з західних держав не вступила у війну, якби знала, що супротивник буде воювати з одного фронту. По – четверте позбавити й Російську імперію, й Австро – Угорщину компетентного висвітлення подій з Белграду.

Так це лише версія. Але наступні події, зокрема фатальна роль російського посольства у початку Першої світової війни, підтверджує цю версію. Та про це пізніше… 

Далі буде...

7

Коментарі

Гість: PARTIZAN1

128.05.11, 12:26

Закулисье .....

    229.05.11, 20:03

    От такі ігрища! * * *

      330.05.11, 09:14

      Трєтій рімь завжди вирізнявся інтриганською цинічьністю.