хочу сюди!
 

Наташа

49 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 44-53 років

Від протесту до спротиву

  • 25.11.13, 17:12
Відома стаття Ульріки Майнхоф "Vom Protest zum Wilderstand" видається актуальною

"Протест - це коли я заявляю: те то і те то мене не влаштовує. Спротив - це коли я роблю так, щоб те що мене не влаштовує припинило своє існування. Протест - це коли я заявляю - все в цьому я більше не беру участь. Спротив - це коли я роблю так, щоб інші також не брали в цьому участі. Десь так казав - дослівно не пам'ятаю - на коференції по В'єтнаму представник Black Power.

Студенти поки що не "влаштовують повстання", вони тільки вчаться спротиву. Так, полетіло каміння, так, розлетілись вдризки вікна будівлі Шпрінгера в Берліні. Загорілись автомобілі, були захоплені водомети, постраждала одна з редакцій Bild, були проткнуті шини, паралізоване транспортне сполучення, опрокинуті грузовики, прорвані ланцюги поліції - так було примінено насилля, фізичне насилля. Виходу преси Шпрінгера це завадити не змогло, вуличний рух було відновлено через декілька годин. За віконні стекла заплатить страхова кампанія. Замість спалених вантажівок поїдуть інші. Поголів'я поліцейських водометів не зменшиться, як не буде нестачі резинових кийків. А значить те, що трапилось, може трапитись знову: преса Шпрінгера може й далі продовжувати свою оголтілу пропаганду і наклеп, Клаус Шутц і далі може закликати до того, щоб "подивитись цим суб'єктам у обличчя" та - будемо відверті - врізати їм добряче, як це було 21 лютого, а в кінецб кінцем вони будуть стріляти.

Межа між словесним протестом та фізичним спротивом була пройдена під час демонстрації в зв'язку із спробою вбивства Руді Дучке в пасхальні дні - вперше в масовому порядку, а не окремими особистостями, протягом декількох днів і усюди, а не тільки в Берліні, на практиці, а не символічно. Після 2 червня - палили газети Шпрінгера, зараз намагаються зупинити їхню доставку. 2 червня кидали тільки тухлі яйця та помідори - тепер жбурляють каміння. В лютому був показаний смішний і веселий фільм про те, як роибити "коктейлі Молотова" - зараз пляшки із коктейлем дійсно палають.  Межа між протестом і спротивом була пройдена, але пройдена не ефективно. І все ж все, що трапилось може трапитись: співвідношення сил не змінилось. Ми навчитлися спротиву. Але ми не захопили позиції влади. Так можно тоді назвати все що відбулося безсенсовим, гонористим, терористичним, безсильним насиллям?

Давайте розставимо всі крапки над "і". Чого хоче політична влада? Та влада, що засуджує тих демонстрантів, які збурляють каміння та підпали, але не оголтілу шпрінгеровську пропаганду, не бомбардування В'єтнама, не терор в Ірані. Та влада, що може - по закону - експропріювати Шпрінгера, але замість того створює "велику коаліцію". Та влада, яка може сказати правду про Bild та BZ, натомість бреше про студентів. Та влада, що лицемірно засуджує насилля і прихильна "подвійному стандарту", котрий змагає до того, чого ми, ті хто вийшли сьогодні на вулиці з камінням і без зовсім не хе хочемо: нав'язати нам долю безсильних, позбавлених самостійності мас, нав'язати нам роль нікому не страшної оппозиції, нав'язати нам демократичні ігрища у пісочниці як нашу долю. А якщо справа прийме серйозний зворот - надзвичайний стан...

Давайте знову розставимо крапки над "і". Документально доведено, що в нас не просто хтось когось розстріляв серед білого дня, а що протест інтилігенції проти дебілізації мас був серйозно розглянути й вивчений концерном Шпрінгера - і концерн прийняв міри до того, щоб оголосити всіх, хто виступає проти його кампанії дебілізації мас, оголосити їх "виступаючими проти Бога" і виставити їх взагалі суб'єктами, що проти всього взагалі. Документально підтверджено, що бюргерська фірма "Звичаї & Гарні манери" - це кандали і ці кандали можуть і мають бути розірвані, якщо тих, хто носить ці кандали починають бити і в них стріляти. Документально доведено, що в цій країні є ще люди, котрі не тільки таємно не підтриму.ть терор і насилля, но такі, що готові ризикнути і сказати це відкрито і не дати себе залякати, тобто є ще гідні люди, що здатні чинити спротив і показати всім, що так як раніше, далі продовжуватись не може. Документально доведено, що пропаганда смерті є шкідливою для суспільства і тому в суспільстві знайшлись сили, що не згодні йти на забій. Документально доведено, що людське життя вартує більше за віконні стекла та підпалені машини. Документально доведено, що в суспільстві з'явилися сили, що здатні не тільки назвати невитерпне невитерпним, але й почати процес з розброєння Шпрінгера й усіх його лакеїв.

Отже було продемонстровано, що в нашому арсеналі є й інші засоби, більш ефективні, ніж ті, що довели свою неспроможність (я маю на увазі демонстрації, протести, судові справи проти Шпрінгера і т.д.), оскільки вони не змогли попередити замах на Руді Дучке. Отже оскільки кандали фірми "Стабільність і порядок" вже розірвані, ми повинні розпочати нову дискусію про насилля і насилля у відповідь. Насилля у відповідь в тій формі, в якій воно практикувалось у пасхальні дні, не підходить для того, щоб викликати симпатію опозиційних сил, щоб закликати на свою сторону заляканих владним терором лібералів. Насилля у відповідь має перетворитись у таке насилля, котре буде відповіддю на полійцейське насилля, в таке насилля, в котрому продуманий розрахунок змінить безсильну злобу, таке насилля, яке на використання поліції у якості збройної, військової сили також відповість збройним, військовим спротивом.

Істеблішмент, правлячу верхівку потрібно насильно примусити до переговорів з Руді - так, щоб уряд, парламентські партії і союзи підприємців зрозуміли: зараз є лише один єдиний спосіб зберегти їхню улюблену фірму "Стабільність і порядок" - усунути Шпрінгера.

Жарти скінчились.

Протест - це коли я заявляю: те-то і те-то мене не влаштовує. Спротив - це коли я роблю так, щоб те що мене не влаштовує припинило своє існування.

Ульріка Майнхоф, 1968 рік

Ця стаття Ульріки стала знаковою, з неї почалися довгі роки революційного спротиву німців у ФРН пузатим олігархам, продажним політиканам і усілякої іншої політичної шушвалі. І хай до кінця своєї мети ця боротьба не досягла, але не одну ліберальну дупу кидало в піт від революційного підпілля Німеччини, коли німці здобули собі права і хоча б натяк на те, що еліти з ними рахуються. Те що є там, на які мрійливо споглядають наші бюргери, було здобуто боротьбою і кров'ю - не треба цього забувати. Перескочити спротив стрибком у ситий Макдональдс не получиться. Або протест переросте у спротив, або нами і далі будуть витирати лакіроване взуття бюрократи. І не важливі сьогодні і гасла, важливо показати силу і дати бій ментовсько-олігархічному істеблішменту. Інакше український народ буде лохом і підстилкою навіть і в ЄС, і на Марсі. Досить жартів. Сьогодні є реальна можливість перетворити події у революційне русло, а не повторити фестиваль народної музики, який відбувся у 2004 році.

`


8

Коментарі

анонім

125.11.13, 17:40

Має бути дієвий спротив!

    225.11.13, 23:03

    Місцеві "паничі", на наше щастя(?) більш сцикливі ніж в цілому по Европі. Мабуть це і добре...

      325.11.13, 23:30Відповідь на 2 від Perovdupu

      Чув сьогодні по тєлєлку одного аппазиціонєра, який розповідав, що треба мітингувати мирно по-європейські. Ліберали людей певно за лохів держать, варто лише подивитись відео "культури європейського протесту" з Іспанії, Німеччини, Франції, Італії і т.д., це дійство вражає, там центри міст перетворюються на арену бойових дій.

      Звісно в нас мєнти толерантні порівняно з європейськими, в Європі насправді поліцаї звірі під час масових протестів - там і водомети, і газ, і резинові кулі. Але наші мєнти бояться масових зборищ, зате пресують нас поодинці. Колись же це порочне коло треба розірвати, інакше нас будуть убаюкувати і далі миролюбністю наших мусорів, а поодинці вони нас будуть катувати і вбивати.

        426.11.13, 00:21

        яке щастя! ще є націоналісти, які не пливуть за течією!!!
        на вряд чи соплі за ЄС переростуть у дієву боротьбу проти режиму.
        де ці всі люди були, коли приймали харківські угоди, мовний закон, податковий, коли репресували націоналістів за боротьбу проти режиму т і.???
        чому збиралась жменька (під тим же Укрдомом торік влітку зріла дуже революційна ситуація...але ж чомусь нас було надто мало...)
        і найбільш прикро чути від юлєфанів, яценюків та кличківців на євромайдані фрази типу "Слава Україні!"

          526.11.13, 00:24Відповідь на 4 від Зося Квітнева

          ще. цитату з блогу візьму собі, з Вашого дозволу

            Гість: lkjmn

            626.11.13, 08:58Відповідь на 4 від Зося Квітнева

            яке щастя! ще є націоналісти, які не пливуть за течією!!!ДЕ ВОНИ??? Чому я їх не бачу, не чую і не знаю?

              Гість: lkjmn

              726.11.13, 09:00

              Нормальна організація (якби вона була) у ніч з четверга на п'ятницю 22 відсторонила-б від влади цих потвор, а у нас, вірно підмічено - фестиваль пісні і пляски.

                826.11.13, 09:01Відповідь на 3 від Lost_paradise

                АпазіціАнЄри розраховують завтра стати владою і їм не потрібні незручні прецеденти, коли натовп шматує поліційні кордони...
                З іншого боку, такий прецедент врешті має увійти в наше внутрішньополітичне життя.

                  926.11.13, 09:50Відповідь на 7 від Гість: lkjmn

                  Нормальна організація (якби вона була) у ніч з четверга на п'ятницю 22 відсторонила-б від влади цих потвор, а у нас, вірно підмічено - фестиваль пісні і пляски.В Тайланді взяли штурмом міністерство фінансів, а в нас пісні співають і маніфести оголошують

                    1026.11.13, 09:50Відповідь на 5 від Зося Квітнева

                    ще. цитату з блогу візьму собі, з Вашого дозволуБудь ласка, користуйтесь

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна