хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Свято і сміття

  • 26.08.09, 22:48

Коли на День Незалежності гуляла, випадково забрела на Майдан. Якраз ішов концерт. Слухати не стала, пішла далі - я не цікавлюсь подібною музикою. Але мене вразили люди і те, як виглядала вулиця. Раніше я дивилась концерти тільки по телевізору, тому навіть не здогадувалась, що при цьому робиться навколо.

Вздовж усього Хрещатика лежало сміття, пляшки, пакети. Траплялись люди напідпитку. І це була лише сьома година вечора. Що ж робиться о десятій?

Я рішуче не розумію такого свята. Невже так приємно ходити по смітнику? Боляче дивитись на це. До чого ж ми йдемо, коли засмічуємо все навколо себе?

Я вважаю, що, якщо ми дійсно хочемо жити в чистому місті, то повинні самі щось для цього робити, хоча б не смітити. І тепер я думаю, що в інших аспектах те ж саме, бо психологія та ж. Ми хочемо дуже багато - і правильно хочемо. Хочемо мати гарне, чисте навколишнє середовище, умови проживання і т.п. Хочемо також щоб нас поважали, цінували наші права і свободи, наші особистості. Але мало хто для цього щось робить. Яке може бути чисте довкілля, якщо ми самі ж його засмічуємо, а потім переходимо на чисте місце і знову засмічуємо, і знову...

Смітимо не тільки в буквальному смислі, а й в переносному. Засмічуємо і мову, і думки, звужуємо свій світогляд до недопустимо малих рамок, настільки вузьких, що вже майже нічого не помічаємо. Тільки від сих до сих. Тоді хто ж буде нас поважати, хто нас буде сприймати за людей, якщо ми навіть самі себе не поважаємо?

Самі собі шкодимо, а потім шукаємо винних. Звичайно ж, винні завжди є, але яка з цього користь? Я не хочу сказати, що в усіх своїх проблемах ми винні, але вважаю, що, якби постаралися, то жити було б простіше.

4

Коментарі

126.08.09, 23:29

Таки було б...

    226.08.09, 23:56

    Як казав Людовик XV: "Після нас хоч потоп". Мабуть, серед тих, кто на тому святі смітив, не було жодної людини, що працює прибиральником, бо той, хто хоч раз у житті до світанку прибрав вулицю, ніколи не став би так поводитись.

      Гість: Друг Шелест

      327.08.09, 10:02

      Крик душі. І слушний. Невже не можна, перепрошую, не серти там, де сам живеш? Навіщо плювати у колодязь, з якого питимеш? Усе це - результат, як я вже казав, моральної й інтелектуальної деґрадації населення. От до чого приводять пиво, лінощі й абсолютна байдужість до всього, що відбувається. Тому Організація Українських Націоналістів (ОУН) співдіє з різними екологічними, патріотичними та іншими ініціативами, зокрема з "Тверезою Україною". Націоналісти переконані, що разом ми це явище подолаємо. Не хотілося б, щоби наші діти й онуки жили у величезному смітнику, еге ж? Мати-Тереза казала: "Хай кожний прибере своє подвір'я, й тоді весь світ буде чистим". Не лишайтеся байдужими! Тільки в монолітності всіх громадян - наше майбуття. Чарівній авторці ж дякую за замітку.

        427.08.09, 10:48

        Дякую за коментарі.
        Згодна, що проблема в безвідповідальності та байдужості. І таким чином самі собі копаємо яму.

          анонім

          55.11.10, 20:27

          намагались ми боротись зі сміттям. проводили щось на кшталт суботників.
          як розумієш, люди, які не замислюються над тим, куди викинути папірець, навіть носом не повели на наше запрошення.
          але зібрались інші - цілеспрямовані, працьовиті і небайдужі.
          я вдячна цим акціям, бо саме там я знайшла хороших друзів.
          а місто як було брудним, так і лишилось. через кілька днів у щойно прибраному парку не залишалось і сліду чистоти.

            614.01.11, 23:46Відповідь на 5 від анонім

            Сміття зникне тоді, коли для більшості людей це стане неприйнятним. І це не лише про те сміття, що під ногами.
            Добре, що є такі люди, як ти та твої друзі! І хоч на вулицях не скоро стане чисто, головне - це прагнення змінити щось на краще, зробити щось. Тоді світ стає кращим, та й люди в ньому.

              анонім

              726.01.11, 21:10Відповідь на 6 від Ananserr

              не знаю, чи зміниться щось лише від прагнення...
              під час суботників деякі люди зупинялись і допомагали нам. але в основному нас намагались використати, і не хто-небудь, а представники певних компаній і політ партій, щоб прославити своє добре ім"я. жоден суботник не пройшов без сюрпризів...
              а в цілому зараз вже увесь світ замислюється над чистотою. минулого року була акція 10.10.10. тепер намічається ось що: http://letsdoit.org.ua/
              якщо цікаво - приєднуйся)

                827.01.11, 14:06Відповідь на 7 від анонім

                Той, хто дійсно прагне щось змінити, той шукає способів, а якщо трапиться невдача, не зупиниться на півдорозі. Такі люди здатні змінювати світ. Ось така моя думка)
                Якщо буде змога, обов'язково приєднаюсь!