хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Підтримуючи найпопулярнішу на блозі тему!

  • 13.08.09, 14:52
"Якщо ви контролюєте свої статеві органи, ви контролюєте світ"
Вільгельм Райх
Після видатних юристів, музикантів, співаків та літераторів зачепимо іншу галузь, ближчу всім нам. Як приємно дізнаватися, що найвідоміші у світі знавці оргазму походять з Львівщини! Хто першим вигукнув "Сексуальна революція"? А звідки батько зачіски "ірокез"?
 Так, панове, ви правильно здогадуєтесь!

 Колись один з авторів чув про знаменитого сучасного львівського професора, який у вузькому колі колег скаржився, що в Україні все має трохи вторинний характер, починаючи від економіки і сільського господарства і висловлював надію, що власну царину вдасться піднести вище з цієї сходинки сумнівної честі. Сьогодні галицькі психологи та психотерапевти вчать цілу Україну, у Львові відбуваються престижні "психотерапевтичні Давоси", а професору доводиться головувати в авторитетних європейських асоціаціях.

Тому що у нас - традиція!

Мало хто у ХХ сторіччі мав таке універсальне "визнання". Комуністи виключили його з партії. У Німеччині і Америці його переслідували, спалювали книги і знищували устаткування. Американський уряд посадив його за ґрати, де він і помер. Додайте ще, що і його вчитель - знаменитий Зіґмунд Фройд також домігся його виключення зі своєї впливової професійної організації.

Для одних він божевільний шарлатан, для інших - геніальний психоаналітик, винахідник, гуманітарій, піонер сексуальної революції, дуже радикальний, майже Ісус Христос нашого часу. Так чи так, він став популярним символом звільнення особи, героєм для покоління хіпі. Студенти Парижа і Західного Берліна 1968-го закидали поліцейських його книгами. У 70-х Боб Ділан згадував його у баладі. У 80-х Кейт Буш присвятила йому пісню, яка трималася в числі першої двадцятки хіт-парадів. Сьогодні його ідеї - хоча не всі з них є загальноприйнятими - живуть у наукових семінарах і клініках від Москви до Мехіко.

Читачі вже здогадалися, що ця людина мала б бути родом зі Львова або околиць.

Його ім'я - Вільгельм Райх. Він уродженець маленького (менше 400 осіб населення сьогодні) селища Добряничі за 12 км від Перемишлян.

Дитинство Райха мало сильний вплив на його особисту і професійну долю. За його словами, він "народився у маленькому селі в небідній сім'ї". Райх здобував освіту вдома. Одного дня він випадково виявив, що його вчитель і мама - коханці. Маленький Віллі миттєво розповів про це батькові. Упродовж року він спостерігав за мамою, яку ображав батько. Врешті-решт вона випила велику дозу засобу для миття і після кількох днів мук померла. Ще через кілька років вже батько Вільгельма, якого мучили докори совісті, також вирішив покінчити життя повільним самогубством.Спершу він оформив страховку на життя. Потім легко одягнений відправився на зимову рибалку. Після кількох днів "рибалки", він підхопив пневмонію, а потім і туберкульоз, який привів його до повільної смерті. Вільгельм, природно, ніколи не отримав ніякої страховки.

Сильне відчуття провини ніколи не залишало Вільгельма.Згодом його дружина зазначила, що самогубство батьків, його роль у цьому наклали величезний відбиток на життя Вільгельма: "Попри геніальний розум і досягнення у психоаналітиці Райх не зміг розібратися з власним минулим. Це було однією з основних причин того, що він так і не довів свого аналізу до кінця."

З початком війни 17-річний Райх залишив рідну домівку під загрозою вступу російської армії. "Я ніколи більше не бачив моєї батьківщини. Від заможного минулого нічого не залишилося", - згадував Райх. Після завершення Першої світової, яку Райх відслужив в австрійській армії на італійському фронті, він вступив на медичний факультет Віденського університету.

Студентом Райх зустрівся із Зіґмундом Фройдом (матір якого, як відомо, народилася у наших Бродах). Фройд був захоплений ентузіазмом і величезним талантом Райха. Ще до закінчення університету Райх почав приймати пацієнтів і став членом знаменитого Віденського товариства психоаналітиків. Фройд вважав Райха одним із найталановитіших своїх учнів. Однак незабаром він змінить думку.

Розрив між Фройдом і Райхом відбувся після видання праці Райха "Функція оргазму". У цій роботі Райх розвинув фройдівські ідеї про невроз і лібідо. Райх вважав, що невроз і інші душевні розлади є результатом придушення сексуальної енергії. Душевні симптоми і хвороби можна подолати, вважав Райх, тільки після того, як бар'єри, що пригнічують сексуальну енергію, буде усунено і людина отримає повне задоволення від оргазму. Як і Фройд, Райх вважав оргазм головною маніфестацією психічного здоров'я.

Проблема, яку Райх пробував вирішити, була стара, як світ: у чому полягає зв'язок між душею і тілом. Попри те, що Райх побудував свою теорію на ідеях Фройда, він прийшов до іншого висновку. Якщо Фройд вважав, що емоційне змужніння і здоров'я потрібне для сексуального задоволення, Райх вірив у зворотне: повне сексуальне задоволення потрібне для емоційного здоров'я. У коріннях практично всіх ідей Райха - сексуальна свобода. Одна з найвідоміших його цитат: "Якщо ви контролюєте свої статеві органи, ви контролюєте світ", винесена в заголовок статті.

ArticleImage_1_46009.jpg

Райх був першим серед психоаналітиків, хто вивчав не тільки вислови пацієнтів, але також вирази їхніх тілесних рухів. Якщо Фройд аналізував такі підсвідомі явища, як слова, сни пацієнтів, Райх додав до цього списку "тілесну мову" пацієнтів (наприклад, рухи тіла і позиції). Більш того, Райх першим серед психоаналітиків поєднував словесну терапію з контактною - під час сеансів він доторкався до щік пацієнтів, змінював їхні позиції, перевіряв дихання.

У середині 20-х Райх зацікавився комунізмом, ставши активним членом австрійської комуністичної партії. Райх вважав, що для втілення їх ідей, Марксу не вистачало психології, а Фройду - соціології. На відміну від Фройда, в якому багато хто бачив тоді "лікаря буржуазії", Райх відкрив клініки для робітників. Фройд вважав тоді, що буржуазна мораль була джерелом придушення сексуальних відчуттів.

У 1933 році Райх опублікував одну зі своїх найбільш відомих праць "Масова психологія фашизму", у якій доводив, що тоталітаризм є результатом сексуального придушення у суспільстві: від сімейного патріархату до держави. Райх вважав, що власники засобів виробництва встановлюють домінантні моральні засади, яким пересічні громадяни зобов'язані слідувати. Ці засади, на думку Райха, пригнічують людину зі самого дитинства, примушуючи його слідувати цим засадам неухильно і беззастережно, створюючи клімат для душевних руйнувань і для фашизму. Книгу написав Райх у Берліні буквально напередодні приходу нацистів до влади.

Розбіжності з Фройдом, які мали професійний і політичний характер, призвели до виключення Райха з Товариства психоаналітиків. Приблизно тоді ж Райха вигнали з партії. Комуністам була не до вподоби активна роль Райха у пропаганді ідей сексуальної гігієни, сексуальної свободи і сексуальної освіти. Організація Райха "Німецька асоціація пролетарської сексуальної політики" налічувала 20 000 членів. Заклики Райха звучать буденно сьогодні, але були украй радикальні та незвичайні на початку 30-х: усунення законів проти абортів і гомосексуалізму, безкоштовні презервативи і протизаплідні пігулки, захист здоров'я матерів і дітей, вільна сексуальна освіта. Комуністичні лідери, занепокоєні популярністю Райха серед пролетарської молоді, вважали, що Райх відволікає пролетаріат від революційних ідей, і наказали забрати всі книги Райха з полиць партійних книжкових магазинів.

Практично одночасно з комуністами конфіскувало всі книги Райха Гестапо. Потім їх спалили. Райх негайно покинув Берлін, дивом випередивши Гестапо. Після втечі з Берліна він поневірявся в Австрії, Данії, Швеції, усюди його зустрічали холодно. У результаті Вільгельм опинився в Осло, де він провів, можливо, найпродуктивніші свої роки.

Саме у норвезькій столиці Райх під час експериментів відкрив оргон (або "відкрив" в лапках - на розсуд читачів) - універсальну життєву енергію. Саме слово є поєднанням "оргазму" і "озону". Райх назвав частинки оргона біонами, молекулами блакитного кольору. Райх вважав, що з біонами він відкрив зв'язок між живою і неживою матерією. Райх бачив оргон всюди: він додає колір повітрю, контролює погоду і існує в людях. Емоційне і фізичне здоров'я залежить від вільного припливу енергії оргона на тіло. На думку Райха, хвороба (фізична і емоційна) виникає або через витік оргона з тіла, або ментальною блокадою тіла. Блокада виявляється у сутулих плечах, нахнюпленому вигляді, скутих манерах. Мета терапії - позбавитися від цієї блокади, звільняючи енергію оргона.

Безтурботний період в Осло закінчився 1937-го, коли місцеві газети почали публікувати матеріали, називаючи Райха "псевдобогом" і "порнографістом". У 1939-му Райх вирушив до останньої пристані своїх поневірянь - США.

Щоб збільшити об'єм оргона у тілі, Райх винайшов акумулятор оргона - ящик оргона, зроблений з різних видів металу, дерева і проводів.

На думку Райха, органічні, живі об'єкти захоплюють і тримають життєву енергію, тоді як метали відразу ж віддають життєву енергію назовні. Зовнішня частина ящика оргона зроблена із дерева, внутрішня - із заліза, оскільки потік оргонної енергії йде від зовнішнього шару до внутрішнього. Життєва сила всередині стає дедалі більшою. Люди, які були якийсь час всередині ящика, заряджалися оргоном, що допомагало їм запобігати хворобам або виліковувати наявні, включно з раком. Принаймні так думав Райх.

ArticleImage_2_46009.jpg

Райх зі студентами

Райх був настільки вражений своїм відкриттям, що 1940-го він написав листа Альберту Айнштайнові про акумулятор оргона. Заінтригований Айнштайн прийняв Райха у січні 1941-го, їх зустріч тривала близько п'яти годин. Айнштайн погодився - якщо Райх має рацію і температура всередині ящика оргона буде вища ніж ззовні без жодного нагрівального пристрою, це буде "бомбою" у фізиці, оскільки це буде знахідкою постійної енергії. Айнштай погодився протестувати акумулятор оргона. Під час експерименту Айнштайн підтвердив результати Райха - температура всередині ящика була вища, ніж зовні. Проте помічник Айнштайна вказав йому, що температура на дні ящика була нижча, ніж на стелі. Айнштайн модифікував експеримент і прийшов до висновку, що різниця температури пояснюється різницею температури у різних ділянках приміщення. Айнштайн написав Райху про результати експерименту і висловив надію, що Райх підійде до своїх експериментів скептичніше, проте Вільгельм не заспокоївся. Він написав Айнштайнові довгого листа, пояснюючи різницю температури в середині ящика. Айнштайн погодився провести додаткові експерименти, але свою думку не змінив.

Один із найбільш популярних винаходів Райха - Cloudbuster (розсівач хмар), апарат, що складався в основному з труб і акумулятора.

ArticleImage_3_46009.jpg

Райх з Cloudbuster

Райх використовував Cloudbuster для впливу на погоду (cloudbusting), викликаючи хмари для дощу або, коли треба, розсіювати їх. Слава про Cloudbuster швидко розійшлася країною. Райх отримував запити від Арізони до Мейна, де фермери страждали від довгої засухи. Раз до разу попри те, що прогнози погоди не передбачали опадів, Cloudbuster Райха приносив дощ. У 1954 році за допомогою Cloudbuster Райх викликав могутній снігопад, який також не був спрогнозований. Роздратований наполегливим небажанням уряду вивчити його винахід, Райх написав листа голові ФБР Гуверу, погрожуючи затопити східне побережжя США.

На той час після відвідин радянської Росії Райх повністю розчарувався у комунізмі, вважаючи, що комунізм мало чим відрізняється від фашизму у своїй репресивності проти власних громадян. Це не врятувало Райха від американського уряду. Початковий публічний залп дали 1947-го. Стаття у популярному журналі висвітлила Райха, як шарлатана, який вважає, що незадовільна сексуальна активність викликає рак. На думку автора статті, ящик оргону - всього-на-всього місце, де псевдонауковець покращує якість оргазму. У статті також йшлося, що Райх переконує пацієнтів у тому, що ящик виліковує рак. Уряд почав розслідування, яке, згідно з архівами ФБР, підтвердило, що Райх змайстрував 250 ящиків, а його теорії є "шарлатанством першого ступеня". У доповіді був натяк, що Райх заманює жінок в оргонні ящики як пастку, щоб реалізувати свої потаємні бажання. Поповзли чутки що акумулятори оргона - це "сексуальні ящики", в яких пацієнти отримували неконтрольовану ерекцію.

Знаючи про розслідування, що почалося, Райх відповів: "Я наполягаю на своєму праві досліджувати природні феномени без пістолетів, націлених на мене. Я також наполягаю на праві бути неправим без страху бути повішеним за це".

Це не переконало уряд. У 1954 році прокуратура подала запит до федерального суду, вимагаючи заборонити застосування оргонного ящика і розповсюдження праць Райха. Райх відмовився брати участь у слуханнях. Він надіслав судді листа, де відмовився підкорятися суду, заявивши, що тільки його колеги-науковці можуть висловити думку про його відкриття і теорії. Через відмови Райха пред'явити захист у суді суддя прийняв рішення заборонити розповсюдження і публікацію книг Райха, а також застосування інструментів Райха (ящик і cloudbuster). Цей указ досі вивчають у юридичних школах як приклад суддівського свавілля та порушення конституції.

Райх перебував під наглядом агентів. Два роки опісля агенти виявили, що Райх спробував перевезти один зі своїх інструментів. Його звинуватили у порушенні судової ухвали, арештували і привезли до суду у наручниках.

ArticleImage_4_46009.jpg

Заарештований Райх

Знову Райх не захотів представити захист у суді, відмовившись найняти адвоката. Замість того, він відіслав судді свої книги. Після того, як Райх добровільно зізнався у порушенні попередньої ухвали, суддя сповістив несподіваний вирок: два роки в'язниці.

За кілька днів агенти з'явилися в будинку Райха. Всі оргонні ящики було знищено. Всі книжки і папери Райха (6 тонн) спалили або відправили до Нью-Йорка для знищення. Самого Райха перевірили психіатри у в'язниці та оголосили божевільним.

Райх помер уві сні у в'язниці від серцевого нападу за кілька днів до можливого звільнення. Біля його могили стоїть Cloudbuster.

ArticleImage_5_46009.jpg

Коли Райх помер, жодна газета або науковий журнал не помістили некролога. Тільки журнал «Тайм» дав коротке повідомлення. Тому дивовижною була швидка реабілітація Райха. Через 3 роки після його смерті «New York Times» писав: "Залишивши Фройда на порозі останньої пустелі, з її вмираючими богами і машинами смерті, Райх переступив поріг, у числі небагатьох смертних, у небеса ідей."

У кінці 60-х, всього за 10 років після знищення його книг, всі публікації Райха були видані наново. У своєму заповіті Райх вказав, щоб доступ до його архівів закрили на 50 років, доти, "коли люди доростуть до нових досліджень". На 50-річчя смерті Райха, у 2007-му його архіви були розкриті. Велика виставка і симпозіум відкрилися у Відні.

Американська Асоціація психоаналітиків, яка в 40-х і 50-х роках була на передовій паплюження Райха, як божевільного шарлатана, сьогодні називає Райха не інакше, як "одним із найбільш геніальних, винахідливих піонерів-аналітиків". Його основні книги - "Функція оргазму", "Аналіз характеру", "Масова психологія фашизму" - є обов'язковим читанням для студентів психології.

Ось такі наші галичани!!!
 За матеріалами ZAXID.NET
5

Останні статті

Коментарі

Гість: BredFM

113.08.09, 15:52

многабукаф

    213.08.09, 15:54Відповідь на 1 від Гість: BredFM

    нєчітайем

      Гість: BredFM

      313.08.09, 15:56Відповідь на 2 від zmi_j

      нєчітайемканешна...я стокабукав в одном месте в жизни не видел

        413.08.09, 16:19

        Вроде психоанализ как не популярен уже?

          513.08.09, 16:30Відповідь на 4 від Vlad_UA

          Вроде психоанализ как не популярен уже?Цікаво знати , і який йому знайшли замінник ?

            613.08.09, 16:33Відповідь на 5 від ANne*

            да просто не работает, вот и не популярный.
            Хотя все еще влиятельный такой дискурс.
            Фрейдистского в психоанализе остается все меньше.

              713.08.09, 16:34Відповідь на 4 від Vlad_UA

              Та тут не стільки психоаналіз, як інформація.
              Бо на блогах користувачів "процес" займає домінуюче становище (маю на увазі статеві стосунки та міжстатеві проблеми ) а от про творців термінології і їх вплив на загал немає нічогісінько. Намагаюсь поповнити прогалину

                Гість: akello_super

                823.08.09, 21:31

                О, про оргазм то ти добре сказав