Для вас актуально?
- 12.10.24, 16:10
Високий кров’яний тиск — це одне з найпоширеніших серцево-судинних захворювань у всьому світі. Воно пов’язане з тим, що серце не може нормально качати кров і крові складніше надходити до різних частин тіла.
Високий кров’яний тиск найчастіше викликано затвердінням і закупоркою артерій, що утруднює кровотік, подвоюючи навантаження на серцевий м’яз.
Протягом останніх десятиліть гіпертонія придбала статус «тихого вбивці», так як вона протікає безсимптомно і не викликає ніяких реакцій, поки не перейде у важку форму.
Гіпертонія негативно впливає на інші системи організму і викликає розлади, які помітно знижують якість життя.
Ось чому корисно регулярно проходити обстеження у лікаря, особливо якщо у твоїй родині вже зустрічалися випадки гіпертонії або ти страждаєш від інших факторів ризику.
Якщо у тебе виявили гіпертонію, тобі потрібно обмежити вживання в їжу певних продуктів, щоб уникнути ускладнень.
1. Хліб
Хліб і хлібобулочні вироби містять багато натрію і насичених жирів, які, засвоюючи організмом, підвищують кров’яний тиск.
Всього один шматок хліба містить 230 мг натрію, тобто 15% від рекомендованої денної норми.
Проблема ускладнюється, якщо хліб випікається з рафінованого борошна, яке призводить до ожиріння та діабету, ускладнюючи контроль артеріального тиску.
2. Напої з кофеїном
Надмірне вживання в їжу напоїв з високим вмістом кофеїну, таких як кава і кока-кола, підвищує артеріальний тиск, що особливо шкідливо, якщо тобі вже діагностували гіпертонію.
Всі напої і продукти з високим вмістом кофеїну володіють стимулюючим ефектом і підвищують артеріальний тиск.
3. Соуси
Покупні соуси і заправки для салатів і пасти містять багато натрію і тому шкодять здоров’ю артерій.
Майонез, кетчуп та інші схожі продукти містять багато хімічних добавок і уповільнюють обмін речовин.
4. Спред і маргарин
Штучні рослинні жири містять дуже багато натрію і жиру, тому вони дуже шкідливі для здоров’я артерій.
Зловживання маргарином підвищує рівень поганого ЛПНЩ-холестерину в організмі і перешкоджає нормальному кровотоку.
Крім того, маргарин уповільнює обмін речовин і сприяє набору зайвої ваги.
5. Сир
У сирах міститься дуже багато солі і насичених жирів, які підвищують артеріальний тиск.
Натрій викликає затримку рідини в тканинах, підвищує тиск і провокує розвиток запальних процесів.
Жири потрапляють в артерії, роблячи їх більш жорсткими і перешкоджаючи нормальному кровообігу.
Пацієнти, які страждають від високого тиску, повинні замінити сир рослинними аналогами, наприклад, тофу.
6. Ковбаса
Ковбаса дуже-дуже смачна і швидко втамовує голод.
Тим не менш, вона містить занадто багато насичених жирів і хімічних сполук, які шкодять здоров’ю.
Високий вміст солі, калорій і консервантів в ковбасі підвищує рівень запалення в тканинах і ускладнює кровообіг в артеріях.
Ковбаса також уповільнює обмін речовин і підвищує ризик ожиріння і діабету.
7. Солодощі
Солодощі і рафінований цукор викликають звикання і дуже шкодять здоров’ю.
Їх не можна їсти тим, хто страждає від високого тиску, так як вони призводять до набору зайвої ваги і діабету.
Заміни солодощі гірким шоколадом з вмістом не менше 60% какао, так як антиоксиданти, що містяться в ньому дуже корисні при високому тиску.
8. Соління і маринади
Покупні соління містять занадто багато солі, яка сильно підвищує артеріальний тиск.
Включаючи соління і маринади в свій раціон, ти провокуєш затримку рідини в організмі, завдаєш шкоди ниркам, своєму серцю і судинам.
Постарайся виключити з раціону ці продукти і замінити їх фруктами і овочами, щоб не погіршувати ситуацію з підвищеним артеріальним тиском.
Коментарі
Nech sa paci
112.10.24, 18:26
Мені актуально. Щось подібне я вже чув-читав.
Кау п'ю разів 2–4 на тиждень — на роботі, бо рано встаю й не висипаюся. А також аби більше хотілося їхати на роботу. Солодкого їм багато, бо підсів на нього, в т. ч. через стреси. Солоне й жирне теж люблю, але не залежу від нього.
M@Sln
214.10.24, 21:40Відповідь на 1 від Nech sa paci
Чого не вистачає, якщо хочеться солодкого
Потяг до солодкого також може означати нестачу в організмі певних мікроелементів і вітамінів: магнію, фосфору, заліза, кальцію, вітамінів A, D, K, E. Знаючи, яких саме речовин вам не вистачає, можна замінити шкідливий вуглевод на корисний продукт.
https://molbuk.ua/news/307345-chogo-ne-vystachaie-v-organizmi-iakshcho-khochetsia-boroshnianogo-i-solodkogo-rozbyraiemosia-z-syg nalamy.html
Nech sa paci
314.10.24, 22:18Відповідь на 2 від M@Sln
Дякую. Можна на всяк випадок усього збільшити з цього списку.
M@Sln
415.10.24, 21:46Відповідь на 3 від Nech sa paci
це жарт?
я би радила бути дуже обережним. надлишок навіть більш шкідливий, чим недостача....
для того, щоб дізнатися чого саме не вистачає і у якій кількості треба здавати аналізи... якщо є показання (симптоми). це вирішує сімейний лікар...
Nech sa paci
516.10.24, 02:13Відповідь на 4 від M@Sln
Це жарт.
M@Sln
619.10.24, 12:05Відповідь на 5 від Nech sa paci