хочу сюди!
 

Ліда

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 46-56 років

Тактика дрібних капостей: що означає "розстріляний"знак Білорусі

  • 17.09.21, 23:39

11:20 17 вересень Київ, Україна
Прикордонний знак застави «Сваринь», пошкоджений мисливськими кулями, може стати символом військових навчань «Захід-2021», де Росія на пару з Білоруссю брязкає зброєю біля кордонів України і Євросоюзу.
Ми зібрали все, що відомо про ситуацію, адже Сваринь - це сусіднє село. До найближчого населеного пункту на Волині - села Ветли - всього 10 кілометрів через ліс, кущі, болото і канал.
Завозити військову техніку під Брест і на інші білоруські полігони РФ почала ще з середини літа, тоді як навчання мали проводитися 13-16 вересня.
Якщо вірити повідомленням російських ЗМІ, то серед військових, які беруть участь в навчаннях, лютує коронавірус. Навіть Володимир Путін після відвідування заходу пішов на самоізоляцію, тому що заразилися десятки людей з оточення президента РФ.
Оскільки гібридні війни в стилі Росії, то українські спецслужби прогнозували в рамках цих навчань різного роду інформаційні провокації.
Одна з них і прокотилася 15 вересня. На офіційному сайті Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь розмістили фото обстріляного прикордонного стовпа.
У повідомленні говорилося, що "прикордонники Пінського загону біля  застави «Сваринь» виявили пошкодження прикордонного стовпа і щитка із зображенням Державного герба Республіки Білорусь у вигляді пробоїн від дробу, ймовірно, пострілом з мисливської рушниці. Результати проведеної зустрічі з українською стороною показали, що постріли робилися з території України".
Це коротке повідомлення передрукували державні білоруські інформагентства, а звідти воно миттєво перекочувало в російські ЗМІ.
Коли ж українські журналісти звернулися за офіційними коментарями, то з'ясувалося, що це чергові Луцького прикордонного загону, які патрулювали місцевість на човні, виявили обстріляний знак.
Як прокоментували в Луцькому прикордонному загоні, знак могли пошкодити, якщо пересувалися на човні, а сам інцидент стався поблизу саме того каналу, який розділяє території України і Білорусі. Гільз, до речі, на місці події не знайшли.
При цьому, обстріляний стовп виявили ще 11 вересня і відразу ж про це повідомили білоруським колегам. З якого боку могли стріляти по стовпу, невідомо, тому зафіксували, що жодна зі сторін претензій не має.

Але через чотири дні новина про «обстріляний з України» стовп рознеслася по просторах Інтернету фоновим шумом в заявах самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, 15 вересня в столиці Таджикистану Душанбе на саміті Організації Договору колективної безпеки (в ОДКБ входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан).
Як передає слова Лукашенка одне з видань, не вщухає шум сусідніх країн на навчаннях «Захід-2021», а загрози від Білорусі сусідам уявні.
«Наші сусіди - країни Балтії, Польща і Україна - вельми нервово реагують на планові білорусько-російські навчання «Захід-2021». Вони вже фактично закінчилися, а шум з території Заходу досі розноситься по всьому світу. Хоча ці вчення мають виключно оборонну спрямованість», - сказав Лукашенко.
Диктатор додав, що РФ і РБ хоча б проводять навчання там, де вони розташовані, а ось США прилетіли в Україну за тисячу кілометрів.
Особливо Лукашенка обурили висловлювання Володимира Зеленського.
«Український президент взагалі договорився до того, що на білорусько-російських навчаннях відпрацьовуватимуться варіанти захоплення Києва, Одеси, Харкова. У той самий час сама Україна постійно бере участь в натівських маневрах, які явно мають не оборонну тематику», - сказав він.
Можливо, Лукашенко натякає, що це солдат НАТО з мисливською зброєю підкрався на човні, вистрілив в знак і зник у волинському лісі?

А тим часом навчання «Захід-2021» дійсно турбують Євросоюз. Як передає литовське видання Delfi, в Ризі 13 вересня вперше відбулася зустріч міністрів закордонних справ і оборони країн Балтії та Польщі.
Чиновники розцінюють спільні військові навчання РФ і РБ як гібридну загрозу безпеці зовнішньому кордону ЄС, адже Литва, Латвія і Польща вже натерпілися від навали мігрантів, яких переправляє Мінськ.
У той самий день Лукашенко на полігоні заявив про наміри розмістити на білорусько-українському кордоні російські зенітно-ракетні комплекси C-400.
У Міністерстві закордонних справ України теж стурбовані безпекою українсько-білоруського кордону, протяжність якого становить понад тисячу кілометрів.
«Ми недостатньо інвестували в кордон, і зараз ми бачимо його ідеальну вразливість для диверсійних груп або мігрантів, яких Лукашенко може переслати», - сказав міністр МЗС Дмитро Кулеба британському виданню Independent.
Але найбільшу загрозу російська присутність на кордоні з Україною становить для суверенітету самої Білорусі.
Білоруське медіа Euroradio пише, що навчально-бойові центри, які створює РФ, створюють можливості для постійної і головне безконтрольної присутності російських військових на території РБ.
Видання опублікувало інтерв'ю з директоркою з досліджень міжнародної безпеки Європейської експертної асоціації iSANS Марією Авдєєвою, яка вважає, що градус напруги піднімають постійно, тому що ЄС і Україна не можуть не реагувати на те, що російська база фактично буде створена близько до їхніх кордонів.
«Тактику дрібних капостей Росія завжди успішно використовувала», - каже Авдєєва.
З огляду на ще те, що в Криму і на сході України є велика кількість російського озброєння, територія України опиняється в повній доступності для російських засобів ППО.
«Якщо це не офіційна військова база, то вони не зобов'язані звітувати, скільки людей туди приїхало і в принципі яка їхня роль, крім того, що вони там вчать білоруських військових.
Мета Росії «закріпитися» в Білорусі, поки там є Лукашенко. Він слабкий, надає підтримку. У відповідь на цю підтримку, на те, що він продає частину суверенітету Білорусі, йдуть домовленості про те, щоб збільшити військову присутність.
Фактично це повзуча анексія. Але це все потрібно зробити так, щоб потім було складно відіграти назад. Щоб, коли зміниться Лукашенко, наступний, хто прийде, не міг скасувати ці домовленості», - пояснює Марія Авдиева.
Побоювання експерта про те, що російські війська після навчань з Білорусі нікуди не поїдуть, свідчить і тендер на сайті єдиної інформаційної системи в сфері закупівель Російської Федерації.

Там до 16 вересня (день планового завершення навчань «Захід-2021») тривав прийом заявок на «надання послуг по організації і проведенню комплексного обслуговування казармено-житлового фонду військових містечок Міністерства оборони Російської Федерації, розташованих на території Республіки Білорусь».
0

Коментарі