хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Прогноз на майбутнє сонячної енергетики

         Міжнародне агентство відновлюваної енергетики (IRENA) опублікувало доповідь «Майбутнє сонячної фотоелектричної енергетики: розвиток, інвестиції, технології, інтеграція в енергосистеми і соціально-економічні аспекти».
        Сонячна енергетика буде грати центральну роль в перетворенні енергетичної системи.
Розширення сонячної енергетики може привести до скорочення викидів на 4,9 гігатонн CO2 до 2050 року, що складе близько 21 % від усіх викидів, які прогнозується запобігти.

         IRENA також очікує, що сонячна енергетика на той час стане другим за величиною джерелом електроенергії в світі після вітроенергетики і буде виробляти близько 25 % електроенергії.
Для цього необхідно
буде збільшити встановлену потужність з 480 гігават в кінці 2018 року (за статистикою IRENA) до 2840 гігават до 2030 року. До 2050 року сонячна енергетика має зрости до 8519 ГВт, що в 18 разів більше, ніж в кінці 2018 року.
        Такий результат може бути досягнутий при збільшенні темпів будівництва сонячних потужностей до 270 ГВт на рік до 2030 р і до 372 ГВт до 2050 р.  Для порівняння, за прогнозом МЕА, в 2019 році сонячна енергетика виросте на 114 ГВт.
       

         IRENA очікує, що до 2050 року Азія займе більше 50 % світового ринку, Північна Америка - 20 %, а Європа - 10 %.
Щорічні інвестиційні витрати на фотоелектричні системи оцінюються за прогнозом приблизно на 192 мільярди доларів США в 2050 році. У 2018 році вони становили 114 мільярдів доларів. Невелике зростання інвестицій при значному збільшенні щорічного будівництва сонячних потужностей пояснюється подальшим зниженням вартості технологій.


          IRENA прогнозує подальше зниження витрат на сонячні системи протягом наступних трьох десятиліть, що зробить їх ще більш конкурентоспроможними. До 2030 року капітальні витрати можуть знизитися до 340-834 доларів за кіловат генеруючих потужностей, а до 2050 року - до 165-481 доларів за кіловат. Для порівняння, в 2018 році середні капітальні витрати становили 1210 доларів за кіловат. Агентство очікує, що на великомасштабні проекти припадатиме близько 60 % від загальної встановленої потужності фотоелектричних систем в світі до 2050 року. Що стосується технологічного розвитку, IRENA вважає, що класичні (кремнієві) фотоелектричні технології будуть залишатися рушієм ринку в найближчі роки. Тандемні і перовскітові технології, навпаки, ще потребують часу для вдосконалення.

          Вартість електроенергії (LCOE) знизиться з нинішніх 8,5 центів за кВт * год до 2-8 центів до 2030 року. При цьому наголошується, що ціни, зафіксовані на національних конкурсних відборах в сонячній енергетиці в поточному році, показують, що в наступному році сонячна енергія може бути вироблена за ціною 4,8 цента за кВт * год (середньосвітовий рівень).

         «Недавні рекордно низькі ціни за результатами аукціонів в сонячній енергетиці в Абу-Дабі, Чилі, Дубаї, Мексиці, Перу і Саудівської Аравії показали, що вартість в межах 0,03 долара США  за  кВт * год можлива в дуже багатьох національних умовах», - сказано в доповіді.

          На 2050 рік IRENA очікує, що вартість буде перебувати в інтервалі 1,4-5 центів за кВт * год сонячної енергії. З падінням витрат, будівництво фотоелектричних систем, що фінансуються за допомогою прямих договорів купівлі-продажу електроенергії (PPA), буде ставати більш і більш привабливим, що в цілому матиме позитивний вплив на ринок.

          У доповіді IRENA також прогнозується, що число зайнятих в сонячній енергетиці в усі світі, виросте з нинішніх 3,6 мільйона до 11,7 мільйона у 2030 році і 18,7 мільйона в 2050-му

Джерело

          З наведеними даними узгоджується і прогноз Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Згідно з цим прогнозом саме сонячна енергетика буде головним складником збільшення сукупної потужності всіх відновлюваних джерел енергії у світі у 1,5 рази протягом наступних п'яти років.




7

Коментарі

122.11.19, 10:21

Чим сильніше ми озброюємось енергетично, тим більше шкодимо природі. Непогано було б поставити прогрес на паузу та розібратись, що вже "натворили", виконати роботу над помилками, але це, на жаль, неможливо

    222.11.19, 10:44

    Сейчас в Украине довольно модное направление.Модне для непосвячених. А взагалі-то, обумовлене підписанням міжнародних кліматичних угод.

      322.11.19, 10:44Відповідь на 1 від Hrab

      Чим сильніше ми озброюємось енергетично, тим більше шкодимо природі. Непогано було б поставити прогрес на паузу та розібратись, що вже "натворили", виконати роботу над помилками, але це, на жаль, неможливо...то що, назад у печери?

        422.11.19, 10:55Відповідь на 3 від Lulu

        подумали?

          522.11.19, 11:07Відповідь на 4 від Hrab

          подумали?Над трагізмом Вашого коментаря

          А який же ж можливий інший результат роботи над помилками?
          Як на мене, такий стрімкий розвиток відновлюваних джерел енергії і є непоганим усвідомленням своїх попередніх помилок. І те, що загальна енергосистема світу стає схожою на дерево, що "харчується" чистою енергією сонця, треба було б тільки вітати...

            622.11.19, 11:29Відповідь на 5 від Lulu

            Таки не подумали. Енергетика сама по собі не шкодить довкіллю. Біда в тому, що в погоні за прибутком ми починаємо, наприклад, виготовляти неймовірну кількість пластику, який застосовуємо разово, або не за призначенням, тобто більше, ніж споживаємо. Подивіться критично на свій гардероб. Половина речей не використовується, це надлишок, при виробництві якого забруднювалась чи знищувалась природа. В економічно розвинутих країнах такого поняття як ремонт побутової техніки не існує, вона просто викидається, купується нова. Як будемо використовувати додаткову енергію? Знизимо тарифи? Ха! Ще більше буде у нас секонд-хенду, євроблях. Це довга розмова.

              722.11.19, 11:39Відповідь на 6 від Hrab

              Скоротимо її.
              Головна ідея росту енергетики відновлюваних джерел - придушити ріст енергетики викопних ресурсів. Простіше кажучи, в ідеалі взагалі відмовитися спалювати вугілля, нафту й газ. Те, про що говорите Ви, виходить за рамки теми енергетики, бо насправді має обговорюватися у контексті шкідливості консюмеризму, споживацького ставлення до побуту, власного життя індивіда, підвищення культкури суспільного розподілу матеріальних благ і тд. Але ж енергія потрібна в будь-якому випадку

                822.11.19, 11:44

                Робота над помилками, на мою думку, повинна бути така: виробництво повинно складатись з двох ліній, одна - виробляє, друга - утилізує. Виготовляєш пластик - будь ласка, потурбуйся про його утилізацію, бери відповідальність. Хто ще краще утилізує виріб, ніж виробник? І це повинно бути не в окремо взятій країні, а повсюдно.

                  922.11.19, 11:47Відповідь на 8 від Hrab

                  То ми ж, здається, до цього якраз йдем. Хтось скоріше, хтось повільніше.

                    1022.11.19, 12:05Відповідь на 9 від Lulu

                    Не знаю таких країн, де б за поліетиленову пляшку, що валяється, був відповідальний не споживач (чому б не користуватись зручною тарою?), а виробник. В основному проблему вирішують за рахунок споживача: відмовитись від поліетиленових пакетів, підвищити тарифи на вивезення сміття, сортування відходів споживачем. Енергія, без сумніву, потрібна, і чим чистіше способи її добування, тим краще. Але направляти її в потрібне русло - в цьому основна проблема.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна